Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Berat Albayrak

Burası Çok Önemli! yazarı
Yazar
4.4/10
59 Kişi
104
Okunma
10
Beğeni
1.478
Görüntülenme

Berat Albayrak Gönderileri

Berat Albayrak kitaplarını, Berat Albayrak sözleri ve alıntılarını, Berat Albayrak yazarlarını, Berat Albayrak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bankalarımızın pek çoğunda gerçek anlamda bir yeniden yapılandırma birimi yok; var olan, icra takibi faaliyetlerini yürüten bir avukat ve yanındaki bir-iki kişilik bir ekip. Oysa, hangi firmaların rehabilite edileceğini hangilerinin de tasfiye edilmesi gerektiğini tespit edebilecek, rehabilitasyon süreçlerini yürütebilecek, firmaya krediyi veren ekipten bağımsız hareket edebilecek profesyonel ekipler oluşturulmasına ihtiyaç var. Bankaların ortak olduğu, kurumsal yönetim altyapısı sağlam, sorunlu kredilerin devredildiği ve tüm bankalar adına tek elden yönetildiği özel bir Varlık Yönetim Şirketi kurulmasının faydalı olacağı düşüncesindeyim.
Sayfa 206Kitabı okudu
Ağustos 2018'deki kur saldırısının ardından birçok işletme kur artışını gerekçe göstererek ürünlerine zam yaptı. Birkaç ay sonra kurlar ciddi anlamda gerilediğinde bu fiyat artışları geri çekilmedi. 2020'nin ilkbaharında, pandeminin etkisiyle kurlar tekrar Ağustos 2018'deki seviyelere yükselince aynı firmalar yine kur artışını gerekçe göstererek tekrar zam yaptılar. Bu fırsatçılığı yapabilmelerinin temel sebebi, birçok sektörde gizlenen oligopol piyasa yapısı ve rekabet eksikliği.
Sayfa 200Kitabı okudu
Reklam
Dünyanın her köşesinde, devletin temel görevlerinden biri, piyasa mekanizmasının, etkin çalışmasını temin etmek, bunun için gerekli düzenleme ve denetimleri yapmak, acil durumlarda da direkt müdahaleler yoluyla mağduriyetleri gidermektir. Serbest piyasa mekanizmasının doğru ve etkin çalışması için bazı ön koşullar vardır. Bunlardan belki de en önemlisi rekabettir. Eğer rekabet kuralları ısrarla ihlal ediliyorsa ve ortada geniş kesinleri ilgilendiren, mağdur eden, sosyal etkileri olan acil bir sorun varsa, "Rekabet Kurumu inceleme yapsın, hukuki sürecin sonuçlanmasını bekleyelim" ya da "Rekabet koşullarını iyileştirelim, sorun birkaç senede kendiliğinden çözülür" diyemezsiniz. Hemen o anda vatandaşın mağduriyetini gidermek durumundasınız. Devlet adamı sorumluluğu bunu gerektirir.
Sayfa 199Kitabı okudu
Türkiye'de bir puanlık kur artışı ihracatı ortalama 0,6 puan arttırırken, ithalatı 0,9 puan azaltıyor.
Sayfa 171Kitabı okudu
İhracatta %70 ithal girdi oranı şehir efsanesidir. OECD verilerine göre 2016 yılı itibari ile %16,4 olarak gerçekleşmiştir. Merkez Bankası araştırmacılarımız, imalat sanayi ihracatçı firmaları için bu oranın %28,5 olduğunu hesaplamış. Görev süremiz boyunca bizler de ekonomi yorumcularına bu %70 oranının yanlış olduğunu, bunu televizyonlarda tekrar ederek vatandaşlarımızı yanılttıklarını ifade etmemize rağmen, bu söylem maalesef ısrarla ve belki de kasten sürdürülüyor.
Sayfa 171Kitabı okudu
Bu konuda yapılan akademik çalışmalar Türkiye'nin jeolojik olarak 8 bin ton metal altın (480 milyar dolar) potansiyelinden bahsediyor. Bugüne kadar bu potansiyelin yalnızca 382 tonluk (23 milyar dolar) kısmı çıkarılmış. Bu üretim de, buraya dikkat çekmek isterim, 2000 yılından itibaren başlayan bir üretim. Bir başka ifade ile Türkiye 2000 yılına kadar altın üretimi yapmazken, 2020 yılında 42 tonluk üretimi ile Avrupa'nın en fazla altın üreten ülkesi konumuna geldi.
Sayfa 106Kitabı okudu
Reklam
Ak Parti döneminde yapılan tüm yatırımlar ile kayıp-kaçak oranı yüzde 20'lerden yüzde 13-14'e çekilmiş oldu. Buradaki kritik nokta ise şudur: Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini çıkardığımızda bu oran Avrupa ortalaması olan tek haneli rakamlara iniyor.
Devlet öncü olur, yol gösterir. Yerli ya da yabancı müteşebbisler, yatırımcılar da sizin oluşturduğunuz, regüle ettiğiniz piyasada ve size güvenerek ihtiyaç duyulan yatırımları yapar.
Her insan doğal olarak elektrik düğmesine bastığı anda ışıkların yanmasını, ocağı çevirdiği anda yemeği ısıtmaya başlamayı, doğalgazın yaygınlaşması ile yataktan kalktığında sıcak bir evde uyanmayı istiyor. Bu istek artık günümüz dünyasında bir hak ve temel bir ihtiyaç haline gelmiştir. Enerjinin varlığını ve sürekliliğini içinde bulunduğumuz yüzyılda o kadar çok içselleştirdik ki, en ufak bir enerji kesintisi bile rahatsızlığa neden oluyor. Sonuç olarak varlığında işinizi ve normalinizi sürdürüyorsunuz ama yokluğunda ve kesintide ciddi bir toplumsal tepki ile karşılaşıyorsunuz. Dolayısıyla enerjide öyle bir strateji izlenmeli ki, uzun vadede küresel alanda söz sahibi olabilmeli, kısa vadede ise insanınıza kesintisiz, kaliteli ve uygun maliyetli bir enerji hizmeti sunabilmelisiniz.
73 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.