Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Biran A. Dominick

Biran A. DominickHayvan Özgürlüğü ve Sosyal Devrim yazarı
Yazar
7.3/10
4 Kişi
14
Okunma
2
Beğeni
332
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

2 okur beğendi.
14 okur okudu.
1 okur okuyor.
17 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ben devrimden bahsederken, dramatik bir toplumsal değişime vurgu yapıyorum. Benim devrimim, devlet veya kapitalizmin yıkılması gibi dış dünyadaki objektif değişimlerle tanımlı değil. Bunlar yalnızca semptomlar olabilir. Bence devrim, dış dünyamızda olan bir şey değil. Tümüyle içsel ve kişisel bir şeydir.
Sosyalistler tarafından proletaryaya, feministler tarafından kadınlara, toplumcular tarafından farklı renkteki insanlara ve marjinal etnisitelere, “youthist”ler tarafından genç ve yaşlılara, ve özgürlükçüler tarafından devletin namlusu ucundakilere karşı gösterilen bu şefkat, veganlar ve radikal çevreciler tarafından insan olmayan dünyaya karşı hissedilen şefkatle aynı duygudur. Her birimizin tüm bu radikal “tipler” haline gelmesi -ve ideolojileri tek, bütünsel bir teori, görüş, strateji ve uygulamada birleştirmesi- gerektiği artık göz ardı edemeyeceğimiz bir gerçektir. Sadece gerçek şefkat üzerine kurulu bir bakış açısı ve hayat tarzı günümüz toplumunun sömürgeci oluşumlarını yok edebilir ve arzu edilen gerçeklik ve ilişkileri inşa etmeye başlayabilir. Bana göre anarşinin özü budur. Zulme karşı verilen tüm mücadeleleri kendi kendine kucaklamayan hiç kimse benim anarşist tanımıma uymaz.
Reklam
Sosyal ilişkilerde ezici dinamikler her zaman baskıyı yapan tarafın baskı altındaki taraftan açıkça ayrı tutulduğu biz-onlar ikiliğine dayanır. Ezen kısım için “biz” üstün ve imtiyazlıdır. Zengin kısım servetlerinin “adil” ve “dürüst” yöntemlerle kazanıldığını “bilir”. Örneğin, hem ezen, hem ezilen taraf fakirliğe sebep olanın insanın kendi yetersizliği ve beceriksizliği olduğuna inanmaya itilir. Ekonomik imtiyazların otomatik olarak eşitsizliğe zemin hazırladığı gerçeği göz ardı edilir. Aslında, kimilerine hakkından fazlasını alma ayrıcalığı verildiğinden ötürü, diğerlerine yeterli pay düşmez. Fakat varlıklı kesim bu gerçekten uzaklaştırılmıştır. Böyle de olmak zorundadır, aksi halde kendilerinin de içinde bulunduğu eşitsizlik kavramı doğrulanmazdı. Bu her ezici dinamik için aynıdır. Böyle olmak zorundadır.
Bir kişinin hayat tarzını değiştirmesi, buna milyonlar dahil olsa da dünyayı değiştiremez, zira seçkinlerin eliyle biçimlendirilen sosyal yapılar onların ilgi alanlarına hizmet etmektedir.
Irkçılık ve türcülük arasındaki -renkli insanlar ve hayvanlara karşı bir tutum- bağlantılar da açık bir şekilde ortaya konulmuştur. Marjorie Spiegel Korkunç Karşılaştırma: İnsan ve Hayvan Köleliği [The Dreaded Comparison: Human and Animal Slavery] adlı kitabında, insanların hayvanlara karşı olan davranışları ve beyazların “aşağı ırklara” karşı davranışlarını arasındaki şaşırtıcı paralelliklere dikkat çekiyor, bu davranışların ezen ve ezilen arasındaki aynı temel ilişkilere dayandığını iddia ediyor. Spiegel, beyazların beyaz olmayanlara karşı davranışlarının tarihsel olarak korkutucu derecede insanların insan olmayanlara karşı davranışlarıyla benzerlik gösterdiğini belirtiyor
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok