Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Buket Kemiksiz

Buket KemiksizArafta Bir Sürgün: Cengiz Dağcı yazarı
Yazar
9.0/10
1 Kişi
3
Okunma
1
Beğeni
539
Görüntülenme

Buket Kemiksiz Sözleri ve Alıntıları

Buket Kemiksiz sözleri ve alıntılarını, Buket Kemiksiz kitap alıntılarını, Buket Kemiksiz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Senin yedi ceddini Stalin kere.................
238.500 kişi hayvan vagonlarına dolduruldu. Her tarafı kapalı vagonlarda haftalar boyunca yolculuk yaptırılarak Özbekistan a sürüldüler. Savaşta kahramanlık gösterip madalya alanlar da dâhil. Almanlarla işbirliği yapmak suçlaması ile kundaktaki bebeklerden 70 lik ihtiyarlara kadar bütün Türkler Kırım dan koparıldılar. Sürgün sırasında 118.780 kişi öldü. Ölenlerin 43 bini kadın, 61 bini ise çocuktu. Kırım Türklerinden temizlenen(!) Kırım yarımadasında, mezar taşları dâhil hiçbir Türk izi bırakılmadı. Camiler, çeşmeler, medreseler, mezarlıklar, köyler yerle bir edildi. Yerleşim merkezlerinin Türkçe adları Rusçaya çevrildi. Kırım a Ruslar yerleştirildi. Bin yıllık Türk yurdunda bir tek Türk bırakılmadı.
Sayfa 141 - TEDEV ( Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları )
Dağcı eserlerinde, oldukça akıcı bir anlatım ve belirli bir merak unsuru barındıran bir üslubuyla içinden çıktığı Kırım Türklerinin XX. yüzyıldaki tarihini tüm yönleriyle eserlerine yansıttığı söylenebilir. Bu sebeple Kırım’ın son yüzyıldaki tarihini hiç bilmeyen biri onun tüm eserlerini okuyarak bilgi sahibi olabilir.
Sayfa 285 - Ötüken Neşriyat
Reklam
Kesinlikle Başardın Cengiz Aka
Romanlarımda Kırım’ın dışında doğup büyümüş gençlere yarım yüzyıl önceki Kırım’ı az da olsa tanıtabildiysem mutluyum.
Sayfa 74 - Ötüken Neşriyat
II. Dünya Savaşı'na katılan Türkler
Cengiz Dağcı, 1940 yılının kışında -muhtemelen Aralık ayında-askere alınır. II. Dünya Savaşı sırasında Rus ordusu saflarında Ukrayna cephesinde Almanlara karşı savaşır ve esir düşer. 1941 Ağustos’unda Almanlara esir düşen Cengiz Dağcı, hayatının bu tarihten sonraki üç-dört yılında, açlıktan, soğuktan susuzluktan dolayı binlerce insanın ölümüne şahit olacak, Kirovograd kampında ölen arkadaşları için mezar kazmaya gücü yetmediğinden, onların cesetlerinin, “odunlar gibi” duvar diplerine yığıldığını görecektir.
Sayfa 14 - TEDEV ( Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları )
18 Mayıs 1944 Kırım Sürgünü
Almanlar geri çekilirken pek çok köyü yakıp yıktıkları gibi Kızıl Ordu birliklerinin tutumu da onlardan farklı olmadı. Kızıl Ordu işgalinin ilk haftalarında hain olarak nitelendirilen Kırım Tatarlarına yönelik yaygın kurşuna dizme, tecavüz ve yağma olayları meydana geldi. Kırım Tatarları için asıl büyük felaket, Stalin tarafından 11 Mayıs 1944'te imzalanan ve Kırım Tatarlarının son ferdine kadar Kırım'dan sürülmesini emreden karardan sonra başladı.
Sayfa 136 - TEDEV ( Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları )
Kırım'ın ebedi sesi, Cengiz Dağcı
Cengiz Dağcı’nın hatıraları, romanları ve hikâyeleri Kırım tarihi ile ilgilenen herkesin mutlaka okuması gereken başyapıtlara dönüşmüş durumdadır. Bir yerde bu eserleri Kırım’ın duygusal tarihi de diyebiliriz. (...) Dağcı, dünya edebiyatına ilgi duyan, yazma tekniklerini iyi bilen, tarih ilmine de olan ilgisinden dolayı temeli gerçekliğe dayanan ve eserlerinin dilini farklı şekillerde kurgulayan bir romancıdır.
Sayfa 11 - TEDEV ( Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları )
Reklam
Stalin'in KHK'ları
18 Mayıs 1944’te vatanlarından topyekûn sürülen Kırım Türkleri için 26 Kasım 1948’de ise sürgün edildikleri vatanlarından ebedi olarak çıkarıldıklarını ve onların bir daha vatanlarına geri dönme haklarının olmadığını belirten bir kararname yayınlanmıştı. Sürgünde sağ kalabilen Kırım Türkleri, 1944’ten 1956’ya kadar 12 yıl boyunca bulundukları yerden birkaç km uzağa gitmelerine izin verilmeden, resmi makamlara “Özel iskân” rejimi denilen bu rejim içinde haftalık imza beyanında bulunmak zorunluluğunda, yarı açık cezaevi şartlarına haiz katı rejimli çalışma kampı şartlarında yaşamak zorunda kaldılar
Sayfa 176 - TEDEV ( Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları )
Babasının gözlerinin önünde sürüklenip götürülmesine şahit olan, ailesi ve köyün büyük bir kısmı ile birlikte 1928-1931 yıllarında Urallara sürgün edilen Dağcı, çocukluk yıllarını güç koşullar altında geçirir. 1930’lu yılların Kırım’ında hayat zordur. Kırım’da yaşanan trajedilerden Akmescit de payını alır.
Sayfa 14 - TEDEV ( Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları )
Sadık Turan
Dağcı nın roman kahramanına Sadık Turan adını vermesi tesadüf değil, bilinçli bir tercihtir. Araştırmacı İbrahim Şahin, Dağcı'nın turan ülküsüne olan inancını Sadık Turan adıyla yaşatmak istediğine işaret eder. Çünkü Dağcı, Türkistan Lejyonu günlerinde müebbet ülke turan idealine inandı. Türkistan Lejyonu ndaki arkadaşları Turan'a olan sadakatleri uğruna hayatlarını kurban etmişlerdi. Dağcı, böylece kahramanına Sadık Turan adını vermekle ölen arkadaşlarının anısına verdiği değeri göstermektedir
Sayfa 27 - TEDEV ( Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları )