Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bülent Arı

Bülent ArıAkdeniz'de İki Süper Gücün Hakimiyet Mücadelesi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
9.5/10
2 Kişi
6
Okunma
0
Beğeni
469
Görüntülenme

Bülent Arı Sözleri ve Alıntıları

Bülent Arı sözleri ve alıntılarını, Bülent Arı kitap alıntılarını, Bülent Arı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı devlet adamları 1588-1590 arasında İspanya'nın donanmasını kaybetmiş, hazinesi tükenmiş vaziyetinden faydalanamamışlardır.
Sayfa 176
Osmanlı ve İspanya'nın süper güç vasfını kaybetmelerini, yavaş yavaş Hollanda ve İngiltere'nin sahnedeki yerlerini almaları üzerinden okumak daha doğru olacaktır.
Sayfa 177
Reklam
Lepanto'dan sonra Osmanlılar, Armada fiyaskosundan sonra da İspanyollar donanmalarını Akdeniz'de yüzdürmeye devam ettiler, fakat bir daha savaş ruhu eskisi gibi olmadı.
Sayfa 3 - 1571 İnebahtı/Lepanto Muharebesi
1588'den sonra devrin iki siması Sinan ve Ferhad Paşaların, rekabet ve ihtirasları yüzünden Avusturya'ya açtıkları harpler, devleti yeni bir felakete sürükleyecektir.
Sayfa 176
Kırım hanlığı bir taraftan Osmanlı devletinin askeri ve siyasi kudretini arkasına alıyor, ama diğer taraftan da bölgede müstakil bir siyaset yürütmek istiyordu. Bunun için de zaman zaman Osmanlı ve Rusya'ya karşı ikili oynamaktan çekinmediler.
Sayfa 15
Armada'nın geçirdiği felaket, Osmanlı donanmasının 1571'de İnebahtı'daki mağlubiyetiyle büyük benzerlikler gösterir. Her iki devlet de kısa süre içinde donanmalarını tekrar denize çıkarmışlardı. Fakat prestijlerine vurulan ağır darbe ve yenilmezlik efsanelerinin sona ermesi, mağlubiyetin kendisinden daha ağır gelmişti.
Sayfa 157 - Yenilmez Armada'nın İngiltere'ye mağlup olması
Reklam
İnebahtı Savaşı
Cervantes daha sonra bunu Don Quixote'da, tarihten o güne kadar karşılaşılan ve gelecekte de karşılaşılacak olan en asil olay olarak nitelendirecektir.
Sayfa 55
Kuzeyin Türkleri addedilen İngilizler'e yeni bir Lepanto mağlubiyeti yaşatmak üzere denize açılan Armada catolica dünyanın o zamana kadar gördüğü en büyük donanma olarak tarihe geçti. Armada tarihlerde 'Yenilmez Armada' olarak da anılır.
Sayfa 141 - Yenilmez Armada-İngiltere savaşı
Tunus'un alınmasından sonra Osmanlı hükümeti Garb Ocaklarındaki (Tunus, Trablusgarb ve Cezayir) askeri tahkimatını kuvvetlendirdi.
Sayfa 71 - Tunus'un İspanyollardan geri alınması (1574)
Sultan, Morisco'larla Hollanda'daki isyancılara İspanya'ya karşı ittifak kurmalarını ve kendisinin de zamanı geldiğinde Osmanlı askerleri kuvvetleriyle yardım göndereceğini bildiren mektuplar gönderdi.
Sayfa 31 - İspanya'da Morisco ve Hollanda isyanı
Reklam
İnebahtı yenilgisi sonrası
Anlaşılan, hepsi Edirne'de bulunan devlet ricali, Sadrazam Sokollu Mehmed Paşa'nın dirayetiyle, 3 gün içinde 100 gemiden müteşekkil yeni bir donanmanın inşasına dair fermanları Divan'da karar altına almıştır.
Sayfa 52
Haçlıların İnebahtı sonrası ganimet paylaşımı
En büyük kavgalar da ganimetin paylaşılması sırasında çıktı. Muharebenin ertesi günü cesetleri soymakla geçti. Denizciler ve forsalar bu cesetleri kancalarla kadırgalara çekerek üzerlerinde ne varsa (para keseleri, paltoları, sarıkları, deri örtüleri, kutuları) aldıktan sonra çıplak olarak denize attılar.
Sayfa 49
Osmanlı Devleti Akdeniz dışında hüküm sürmediğinden İspanya okyanuslara ve okyanus ticaretine hakim olmuştu. 1493 Tordesillas Antlaşması ile Papa dünyayı Portekiz ve İspanya arasında paylaştırmıştır.
Sayfa 174 - İlk sömürgeci devletler: İspanya-Portekiz
Kendi limanlarına dönen bazı küçük gemilerin kayda geçmediği dikkate alınırsa Armada'nın en az üçte biri ya batmış ya da harap olmuştu. İçindeki 15 000 askerin de yarısının öldüğü hesaplanmaktadır.
Sayfa 148 - Yenilmez Armada-İngiltere Savaşı
İspanya'nın mali durumunun bozukluğu, Hollanda'da isyancılara, Akdeniz'de Türklere avantaj sağlıyordu.
Sayfa 76 - 1572-76
60 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.