Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bülent Arı

Bülent ArıAkdeniz'de İki Süper Gücün Hakimiyet Mücadelesi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
9.5/10
2 Kişi
6
Okunma
0
Beğeni
456
Görüntülenme

Bülent Arı Gönderileri

Bülent Arı kitaplarını, Bülent Arı sözleri ve alıntılarını, Bülent Arı yazarlarını, Bülent Arı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı ve İspanya'nın süper güç vasfını kaybetmelerini, yavaş yavaş Hollanda ve İngiltere'nin sahnedeki yerlerini almaları üzerinden okumak daha doğru olacaktır.
Sayfa 177
1588'den sonra devrin iki siması Sinan ve Ferhad Paşaların, rekabet ve ihtirasları yüzünden Avusturya'ya açtıkları harpler, devleti yeni bir felakete sürükleyecektir.
Sayfa 176
Reklam
Osmanlı devlet adamları 1588-1590 arasında İspanya'nın donanmasını kaybetmiş, hazinesi tükenmiş vaziyetinden faydalanamamışlardır.
Sayfa 176
Osmanlı Devleti Akdeniz dışında hüküm sürmediğinden İspanya okyanuslara ve okyanus ticaretine hakim olmuştu. 1493 Tordesillas Antlaşması ile Papa dünyayı Portekiz ve İspanya arasında paylaştırmıştır.
Sayfa 174 - İlk sömürgeci devletler: İspanya-Portekiz
Bütün zafiyetine ve Ümit Burnu üzerinden yeni bir güzergahın keşfine rağmen, Osmanlılar eski ticaret yollarını canlandırarak 100 seneden fazla Avrupalı tüccara cazip şartlar sundular.
Sayfa 172
Kanuni dönemi İspanya kralı ile mücadeleler
Bundan sonra Osmanlı donanması V.Karl'ın imparatorluğunu Akdeniz'de tehdit edip meydan okuyacak birkaç harekat gerçekleştirdi. 1543'te Fransa kıyısında Toulon'da kışlayıp Nice'i alması bunlardan biridir.
Sayfa 171 - Nice, müttefik Fransa'ya teslim edilir.
Reklam
III.Murad'ın Yahudi danışmanı David Passi'nin faaliyetleri
Hem Don Antonio'nun ajanıdır hem de İspanya kralına yakındır. Venedik'in hamisi ve aynı zamanda padişahın da güvenilir bir casusudur.
Sayfa 164 - Don Antonio: Portekiz taht adayı
Armada'nın geçirdiği felaket, Osmanlı donanmasının 1571'de İnebahtı'daki mağlubiyetiyle büyük benzerlikler gösterir. Her iki devlet de kısa süre içinde donanmalarını tekrar denize çıkarmışlardı. Fakat prestijlerine vurulan ağır darbe ve yenilmezlik efsanelerinin sona ermesi, mağlubiyetin kendisinden daha ağır gelmişti.
Sayfa 157 - Yenilmez Armada'nın İngiltere'ye mağlup olması
Kendi limanlarına dönen bazı küçük gemilerin kayda geçmediği dikkate alınırsa Armada'nın en az üçte biri ya batmış ya da harap olmuştu. İçindeki 15 000 askerin de yarısının öldüğü hesaplanmaktadır.
Sayfa 148 - Yenilmez Armada-İngiltere Savaşı
Kuzeyin Türkleri addedilen İngilizler'e yeni bir Lepanto mağlubiyeti yaşatmak üzere denize açılan Armada catolica dünyanın o zamana kadar gördüğü en büyük donanma olarak tarihe geçti. Armada tarihlerde 'Yenilmez Armada' olarak da anılır.
Sayfa 141 - Yenilmez Armada-İngiltere savaşı
Reklam
İspanyol gemileri İngiltere'yi işgale hazırlandığı sırada, Papa Vatikan'da İngiliz Kraliçesi Elizabeth'i aforoz eden beyannameyi ilan etti.
Sayfa 138 - Yenilmez Armada-İngiltere savaşı
Kapitülasyonlar sayesinde İngiliz esirlerin çoğu serbest kalacaktı. Asıl önemlisi, artık kendilerine kapanan İspanyol limanları yerine İngiliz gemileri su ve yiyecek ikmali için kuzey Afrika limanlarını rahatlıkla kullanabileceklerdi.
Sayfa 131 - İngiltere'ye verilen kapitülasyonlar
İspanya'nın 4 büyük düşmanı vardı: Türkler, Fransa, Hollanda ve İngiltere.
Sayfa 123
1585'te Antwerp'in düşmesi ile isyancılar ellerindeki en önemli şehri kaybettiler. İşte bu dönemde İngiltere kraliçesi Elizabeth ile isyancıların yolları kesişti.
Sayfa 121 - İspanya'ya karşı İngiltere-Hollanda ittifakı
İngilizlerin İspanyol tehditlerinin arttığı tam da bu yıl (1583) Osmanlı padişahından Akdeniz'de yelken açmalarını sağlayan ticaret imtiyazlarını (kapitülasyon) almayı başardıklarını hatırlamak gerekiyor.
Sayfa 120 - İspanya tehdidine karşı Osmanlı-İngiliz ittifakı
60 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.