Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Burcu Özdemir

8.4/10
8 Kişi
27
Okunma
0
Beğeni
287
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

27 okur okudu.
24 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Kahrolsun Doğu'nun kadınlarını köleleştiren tüm yasalar ve gelenekler! Kahrolsun kadınların alınıp satılması, başlık parası, çarşaf, çocuk evliliği!"
Sayfa 110
Din görevlileri örtüsünü çıkaran kadınları kırbaçla cezalandırdı; Bakü'deki bir kadın kulübünde, çarşafını çıkaran kadınlara kaynar sularla saldırıda bulunuldu; Lenkeran'da ise çarşafını çıkaran genç bir kız, itibarsızlaştırılmak adına zorla sarhoş edildi. Bu şiddet olayları içerisinde nadiren de olsa öldürülme olayları da yaşandı. 1930 yılının Ocak ayında, çarşafını çıkaran ve fabrikada çalışmaya başlayan S. Halilova'ya yapılan saldırı buna bir örnektir. Onun öldürülmesi kamuoyunu oldukça kızdırdı ve ülke genelinde olayın kınandığı kitlesel kadın mitingleri düzenlendi.
Sayfa 115 - 116
Reklam
Ailede erkek burjuvadır, kadın proletaryayı temsil eder.
Sayfa 15 - K. Marx, F. Engels, ve V.İ. Lenin, Kadın ve Aile
Jenotdel aktivistleri, Türkistan'da peçenin kaldırılması, çok eşlilik, boşanma, şeriatın yerini medeni kanunların alması, evlilik yaşı, başlık parasının kaldırılması gibi çok çeşitli konularda çalışmalar gerçekleştirmiştir.
Sayfa 65
Nasıl ki tüm erkekler, örneğin ayakkabıcı, asker veya ressam yeteneği nüveleriyle doğmuyorlarsa, nasıl ki bunların hepsi belki de var olan nüveleri geliştiremiyorsa, aynı şekilde kadın da pedagojik meslek yeteneğiyle dünyaya gelmiyor.
Sayfa 17 - Zetkin, 1996
Bolşevikler ilk olarak Kasım 1917'de erkeklerle eşit ücret ve iş gününün 8 saatle sınırlandırılmasını içeren bir yasa çıkardı ve Aralık ayında da boşanmayla ilgili sınırlamalar kaldırıldı. Temmuz 1918'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı, Ekim 1918'de evlilikte eşlerin eşitliğini ve kadınların da çalışabilmesini öngören yeni bir Aile Kanunu yürürlüğe girdi. 1918 Aile Kanunu'nun getirdiği yeniliklerden bir diğeri, dinî nikâhın kaldırılmasıydı. Böylece evlilik dinî kurumların yetki alanından çıkarılmış oldu. Bundan böyle tüm evlilikler özel hükümet bürolarına kaydedilecekti; kadın isterse kendi soyadını kullanmaya devam edebilecek ve şayet isterse kocalar da eşlerinin soyadını kullanabilecekti. Kasım 1920'de kürtaj yasallaştı. Aynı sene çıkarılan Toprak Yasası ile, aile çiftliklerinde kadınlara da mülkiyet hakkı tanındı ve boşanma durumunda mal varlıklarından kadınlara pay hakkı verildi. 1926 Aile Kanunu ile boşanma daha kolay hale getirildi. Nitekim yeni düzenlemeye göre, boşanma için bir sebep bildirmek gerekmiyordu ve işlemler için talep edilen kayıt bedeli de sembolikti. Bunun yanı sıra boşanma işlemi, taraflardan birinin veya her ikisinin ZAGS (ЗАГС) ofisine başvurmasıyla da gerçekleştirilebilirdi.
Sovyetler Birliği'nde Komünist Kadın Hareketi
Sovyetler Birliği'nde Komünist Kadın Hareketi
, sayfa 37-38

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
144 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Herkese merhaba,Burcu Özdemir’in Sovyetler Birliğinde Komünist Kadın Hareketi isimli kitabından bahsetmek istiyorum. Sovyetler Birliği, kadın özgürlüğü meselesini, yasal zeminde tanınan ayrıcalıkların ötesine taşıyabilmiş tek ülkeydi.” Kadın meselesinde en radikal fikirlerin hayata geçirilmesi, kadın hareketinin giderek büyüyen işçi hareketiyle ve
Sovyetler Birliği'nde Komünist Kadın Hareketi
Sovyetler Birliği'nde Komünist Kadın HareketiBurcu Özdemir · Yordam Kitap · 202125 okunma