Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Burhan Kuzu

Burhan KuzuHer Yönü ile Başkanlık Sistemi yazarı
Yazar
5.0/10
4 Kişi
20
Okunma
0
Beğeni
372
Görüntülenme

Burhan Kuzu Gönderileri

Burhan Kuzu kitaplarını, Burhan Kuzu sözleri ve alıntılarını, Burhan Kuzu yazarlarını, Burhan Kuzu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Diktatör olmak için ne yapmış bu adam? Anayasalarına bakıyorsun, “Başkan parlamentoyu feshedebilir” felaket işte bu. Vuruyor tekmeyi parlamentoya, oluyor sana diktatör. Başkana kanun yapma yetkisi kesinlikle verilmemeli. Bunları koyarsan sistem yanlış başlar. 
Sayfa 162Kitabı okudu
Peki, nasıl diktatör olacak bu adam, parlamentonun yetkisi olmadan bir kuruş harcayamaz, yasa yapamaz, bütçe yapamaz.  Başkan veto edebilir ama işine gelmez, yasanın ona ihtiyacı vardır. Kuvvetler ayrılığı diktatörlüğü engeller.
Sayfa 158Kitabı okudu
Reklam
Bir adamın dikta olması için iki şey lazım, para ve yasama… Başkanlık sisteminde kanun yapma yetkisi yüzde 100 parlamento elindedir. Başkan oraya kesinlikle oturamaz. Para muslukları parlamentonun elindedir, her şeyi onlar yapar.
Sayfa 158Kitabı okudu
Başkanlık sistemine baktığımız zaman, Başkan meclise giremez, kanun teklifi veremez, yasa taslağı hazırlayamaz, bütçeye kesinlikle karışamaz. Bütün bu saydıklarımı sadece seçilmiş milletvekilleri yapar.
Sayfa 150Kitabı okudu
Milletvekilini yürütmenin emrine sokan, onun her denileni yapan konumdan çıkarmak için iki yanlışı düzeltmek lazım. İlki “dar bölge” sistemine geçmek, ikincisi bakanların mutlaka meclis dışından seçilmesi gereklidir.
Sayfa 149Kitabı okudu
Ben bir akademisyen olarak, Fransa’daki yarı başkanlık sistemiyle ABD’deki tam başkanlık sisteminin karması bir modeli öneriyorum. Bu model ile hem Üniter yapı korunur, hem de tam başkanlık yetkileri kullanılabilir.
Sayfa 139Kitabı okudu
Reklam
Başkanın eli kolu bağlı; yasa yapma yetkisi olmayan; bütçe yapma, para gibi iki ana unsurdan yoksun bir başkan ne yapacak da diktatör olacak? Parlamenter modellerdeki başbakanlar, başkanlık modelindeki başkandan da üç kat daha yetkilidir.
Sayfa 133Kitabı okudu
4.BÖLÜM BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI  Başkanlık modelinin olması gereken ana ilkeleri; Başkan kanun yapamaz, tasarı teklifinde bulunamaz. Çok tehlikeli olan Başkanın Meclis’i feshetme yetkisi olamaz. Sistemin kendine has ana unsurlarını kenara iterek, adına “başkanlık sistemi” demekle olmaz
Sayfa 132Kitabı okudu
Başkanlık hükümetinde uygulanacak “dar bölge” sistemi, mecliste kaliteyi de yükseltecektir. Bu seçim modeli adayların kimliği ile çok yakından ilgili olduğundan, milletvekillerini parti baskısından ve lider sultasından kurtaracaktır.
Sayfa 115Kitabı okudu
Türkiye’de  partilerin sayı olarak çok olması ve disiplinli olması, başkanlık sisteminde bazı zorluklar doğurabilir. Başkanın partisinin meclis’ te çoğunluğu elde edememesi ihtimalinde rejimde bir kilitlenme ihtimali ortaya çıkabilir.
Sayfa 114Kitabı okudu
Reklam
Türkiye’de Başkanlık modelinin bir başka sıkıntısının, Başkan ile parlamentodaki çoğunluğun farklı partilerin elinde olması durumunda sistemin kilitleneceği endişesidir. Gerçekten iki parti sistemi, başkanlık sisteminin işlemesinde büyük kolaylık sağlayacaktır.
Sayfa 114Kitabı okudu
Cumhuriyetin ve milli egemenlik fikrinin artık yerleşmiş olduğu ülkemizde, eski “Türk-Osmanlı yönetimini çağrıştırıyor” diye Başkanlık modeline karşı çıkmak yanlıştır. Bilinmelidir ki, Türkiye güçlü bir devlet geleneğine ve köklü bir devlet tecrübesine sahiptir.
Sayfa 113Kitabı okudu
Batı Demokrasileri Anayasa Problemlerini halletmiş durumdalar. Bizim bu sorunu halledemeyişimizin nedeni, temelde bir yanlışlık yapıyoruz. Anayasalarımız halktan gelen bir hareket değil, yukarıdan gelen, adeta “empoze” edilmiş anayasalardır.
Sayfa 111Kitabı okudu
Hemen hemen tüm ihtilal olan ülkelerde darbeler iktidar boşluğunun olduğu anları kollamaktadırlar. Başkanlık sistemi diktatörlüğe dönüşme eğilimi gösterebilir; fakat aynı tehlike öteki hükümet şekillerinde de mümkündür.
Sayfa 109Kitabı okudu
Güney Amerika’da uygulanan başkanlık sistemi, kişisel iktidar kurmaya eğilimli olanlara kapı açmaktadır. Nitekim, Arjantin, Şili, Paraguay, Bolivya, Venezuella ve Ekvator gibi ülkelerde bu uygulama askeri DİKTATÖRLÜKLE sonuçlanmıştır.
Sayfa 103Kitabı okudu
80 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.