Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

C. Brockelmann

C. Brockelmannİslam Ulusları ve Devletleri Tarihi yazarı
Yazar
6.5/10
2 Kişi
3
Okunma
4
Beğeni
1.182
Görüntülenme

Hakkında

Carl Brockelmann,Türkiyatçı Alman doğu bilimcisisidir. 1868 senesinde Almanya’da (Rostock) doğdu. Sâmi dilleri sâhasında tahsil gördü. 1890’da doktor, 1893’te Breslav (bugün Polonya’da) Üniversitesi'nde doçent, 1900 senesinde de profesör oldu. Halle, Königsberg ve Berlin Üniversitelerinde dersler verdi. 1935’te ayrıldıysa da 1947’de yeniden Halle Üniversitesi'ne döndü. 1956’da öldü.
Tam adı:
Carl Brockelmann
Unvan:
Alman Doğu Bilimci, Yazar
Doğum:
Rostock, Almanya, 17 Eylül 1868
Ölüm:
Halle, Saksonya-Anhalt, Almanya, 6 Mayıs 1956

Okurlar

4 okur beğendi.
3 okur okudu.
13 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bermeki Ailesi ve Harun Reşid
Veziri ve Genel Kurmay Başkanı olan Bermeki Ailesini ortadan kaldıran Harun Reşid, başkent Bağdat’ta ve diğer eyaletlerde ayaklanmalar başgösterince sarayını Rakka'ya taşımak zorunda kaldı. İktidarının kalan yıllarını bu ayaklanmaları bastırmaya çalışmakla geçirdi. En son olarak Semerkand’daki isyanı bastırmak için gittiği Tus şehrinde öldü.
Harun Reşid’in vezirleri, daha önce de bu görevde olan İran’lı Bermeki soyundandı. Bermekiler, bugünkü Belh kentindeki Nevbahar Budist Mabedi’nin rahiplerinin soyundandılar. Ailenin başı Halid bin Bermek, Halife Mansur döneminde, maliyenin idaresinden de sorumlu idi.
Sayfa 118
Reklam
Bermekîler
Yahyâ b. Hâlid vezirlik yaptığı on yedi yıl boyunca idarede mutlak bir iktidara ve tasarruf hakkına sahipti. Merkezdeki yüksek dereceli memurları azil ve tayin ettiği gibi valilerin tayininde de halifeye telkin ve tavsiyelerde bulunabiliyordu. Yahyâ’nın vezirlik yaptığı Hârûnürreşîd devri Abbâsî hilâfetinin en parlak dönemi kabul edilir.
Halifenin keyfiyetiyle yokedilen Bermeki Ailesi
Halife Hârûnürreşîd 186’da (802) veziri Yahyâ b. Hâlid’le birlikte hacca gitti. Halifenin oğulları Emîn ve Me’mûn ile birlikte Fazl ve Ca‘fer de bu kafileye katılmışlardı. Dönüşte Enbâr yakınlarında birkaç gün istirahate karar verildi. Halife o anda görünürde bir sebep yokken âniden Bermekîler’in bertaraf edilmesine karar verdi. 1 Safer 187 (29 Ocak 803) Cumartesi gecesi halifenin emriyle Ca‘fer idam edildi. Yahyâ gözaltına alındı ve diğer oğulları hapsedildi. Bermekîler’in bütün serveti müsadere edildi. Hatta bu ailenin yakınları bile cezalandırıldı.
Dedikodularla Yokedilen Vezir Ailesi
803 yılında Hacc’a giden Harun Reşid’e, Cafer’in, kendi gücünü pekiştirmek için, kız kardeşi Abbase’yi onunla uzaktan evlendirdiği, bununla da devlette daha fazla söz sahibi olmayı gözettiği bilgisi iletildi. Harun Reşid, Bağdat’a döner dönmez, ilk iş olarak, Cafer’i 29 Ocak 803 yılında öldürttü. Bugün hala durmakta olan, Bağdat’ın orta köprüsüne başını, diğer ikisinde de vücudunun ikiye ayrılmış parçalarını astırdı. Babası ile diğer kardeşi Yahya’yı da tutuklattı. Mallarına el koydu. Böylece Bermeki Ailesi’nin sonu da geldi! Harun Reşid, bu olaydan sonra, Bağdat’ta kalmadı. İktidarının merkezini Rakka’ya taşıdı.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok