Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Carolyn Fry

Carolyn FryBitki Avcıları yazarı
Yazar
10.0/10
5 Kişi
16
Okunma
0
Beğeni
634
Görüntülenme

Carolyn Fry Sözleri ve Alıntıları

Carolyn Fry sözleri ve alıntılarını, Carolyn Fry kitap alıntılarını, Carolyn Fry en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kıyamet Günü Mahzeni
Küresel tohum bankaları ağına son olarak Kuzey Kutbu yakınlarında ücra bir dağ yamacının derinliklerinde yer alan Svalbard Küresel Tohum Deposu eklenmiştir. Burada, besin bitkilerinin bilinen tüm çeşitlerinin korunması amaçlanmaktadır. "Kıyamet Günü Mahzeni" adı verilen depo, küresel tohum bankaları ağı için yedek bir depo görevi görecek. Uzmanlar yer seçimini, iklim değişikliklerinin ve doğal afetlerin olası etkilerini göz önüne alarak yapmışlardır. Sel sularından etkilenmeyecek ve bir elektrik arızası durumunda doğal soğutma sağlayacak kadar soğuk bir konum seçilmiştir.
Günümüzde bilim insanları reçinenin "mür" olup olmadığından emin olmamakla beraber bunun buhur ya da menengiçin kabuklarından sızan hoş kokulu terebentin olabileceğini belirtmektedirler. Biz bugün daha çok antepfıstığı olarak yediğimiz Piıtacia vera'yı tanımaktayız. Bunun yanı sıra Mısırlıların kokulu reçineleri kullandıkları bilinmektedir. Tanrıların dumanla beraber geleceklerine inandıklarından reçineleri tapınaklarda yakarlardı. Ölülerin ruhlarının da mezarlarda yakılan tütsülerin dumanlarıyla boyut değiştireceğini varsaymaktaydılar.
Sayfa 7
Reklam
Avrupalılar Osmanlı İmparatorluğu’na seyahat ettiklerinde daha önce görmedikleri rengarenk bitkilerle karşılaştılar ve ülkelerine dönerken pek çok türden bitki getirdiler. Ogier Ghiselin de Busbecq , II. Maximillian’ın selefi I.Ferdinand’ın elçisi olarak Kanuni Sultan Süleyman’ın sarayına gönderildiğinde lalelerle tanışmıştı.
Sayfa 14 - İş Bankası Kültür Yayınları
Modern zamanların bitki avcıları
Tony, bitki toplama gezilerinde yalnızca tohum toplamaktadır. Bunun nedeni, genç ağaç fidelerinin farklı bir ülkenin iklim koşullarına iyi uyum sağlayamaması. Ayrıca, tohumdan yetişen bitkiler eşeyli olarak çoğalmaktadır ve dolayısıyla geniş çapta bir genetik materyale sahiptirler.
Ferdinand Macellan
5 gemilik keşif grubu Eylül 1519’da 270 kadar adamla İspanya’dan ayrıldı. Güney Amerika kıyılarında kıtanın diğer tarafına çıkan bir geçit arayan Macellan , en sonunda bugün kendi adıyla anılan güneydeki fırtınalı boğazlarda ve sonrasında “Pasifik” adını verdikleri görece sakin sularda yol aldı. ...önlerindeki okyanusun ne kadar büyük olduğuna dair en ufak bir fikirleri yoktu.Aslında 4 aylık bir deniz yolculuğu onları bekliyordu.
Sayfa 11 - İş Bankası Kültür Yayınları
Batılı ulusların baharat olarak kullandığı tomurcuk karanfil, küçük hindistan cevizi ya da muskata karşı tutkuları Christopher Columbus’un Atlas Okyanusu’nu geçmesini ; Vasco da Gama’nın Hindistan’a seyahatini ve Macellan’ın dünyanın çevresinde sefere çıkmasını sağlamıştır.
Sayfa 5 - İş Bankası Kültür Yayınları / KEW Royal Botanical Gardens
Reklam
Mısır firavunu Hatşepsut’un , MÖ 15.yüzyılda , Punt ülkesinden Mısır’a getirttiği sığla ağaçları , bitkilerin yolculuklarının ilk örneklerindendir.
Sayfa 5 - İş Bankası Kültür Yayınları / KEW Royal Botanical Gardens
Kitle ulaşımının ve ticaretin yayılmasından önce , kaşifler uzak diyarlardaki türleri tanımak ve elde etmek için yaşamlarını riske atmışlar , tohumlar , bitkisel hammaddeleri elde edebilmek için birbirleriyle savaşmışlar , imparatorluklar tohum üstünden gerçekleştirilen antlaşmalarla hem kendilerini güçlendirmişler hem de sınırlarını genişletmişlerdir.
Sayfa 5 - İş Bankası Kültür Yayınları / KEW Royal Botanic Gardens
17.yüzyılda Thomas Baskerville tarafından kaleme alınan Account of Oxford Collectanea adlı kitapta bu durum şöyle belirtilmiştir: “Oxford Üniversitesi Botanik Bahçesi sadece hekimler , eczacılar ve şifacılık işindeki diğer insanlara değil , hasta olanlar ve sağlıklı bir yaşamın mutluluğunun ve zevkinin peşinde koşanlara hizmet eden her türlü insana açıktır..” 1786 yılındaki ziyaretçilerinden biri de Johann Wolfgang von Goethe’ydi. Padova’yı ziyaretinden sonra şunları yazmıştı: “Bize yabancı bitki örtüsü içerisinde yürümek öğretici olduğu kadar insana garip bir zevk de veriyordu.”
Sayfa 13 - İş Bankası Kültür Yayınları
8. ve 15.yüzyıllar arasında Akdeniz’e İslam topraklarından yapılan akınlar , kıtaya Hindistan ve Uzakdoğu’dan yeni ürünlerin getirilmesini ve var olanların çeşitlenmesini sağlamıştır.Bu ürünlerin en önemlileri de o zamana kadar bölgede yetiştirilemeyen ekşi portakal çeşitleri , limon , misket limonu , kayısı , muz ile pirinç ve şekerkamışı olmuştur.
Sayfa 9 - İş Bankası Kültür Yayınları / KEW Royal Botanical Gardens