Cem Somel

Cem SomelMakroiktisada Giriş yazarı
Yazar
Çevirmen
8.0/10
1 Kişi
6
Okunma
1
Beğeni
851
Görüntülenme

Hakkında

Diplomat babasının dışişleri görevinden dolayı Beyrut’ta 1949’da dünyaya gelen Somel, 1967’de üniversite eğitimine başlar, bir sene sonra 1968’de Türkiye İşçi Partisi’ne üye olur. 1968 sonrası TİP’in parçalanması sürecinde Maoculuğa gönül verir ve İbrahim Kaypakkaya önderliğindeki daha sonra TİKKO adını alacak harekete dahil olur. Bu faaliyetleri sebebiyle bir süre hapis yatar. İlerleyen yıllarda ara verdiği eğitimine döner ve 1977’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi lisans programını maliye ve istatistik disiplinlerinde uzmanlaşarak bitirir. 1978’de Devlet Yatırım Bankası’nda uzman yardımcısı olarak çalışır, 1980 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde asistan olur. 1986’da bu üniversitenin sosyal bilimler enstitüsünde iktisat doktora eğitimini tamamlar. 1990-91, 1994-95 yıllarında Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Teşkilatı (UNCTAD) Sekretaryası’nda araştırmacı olarak görev yapar. 1990 yılında Ankara Üniversite Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yardımcı doçent olur, çok geçmeden 1993 yılında ODTÜ’de aynı görevle çalışmaya başlar. Uzun yıllar iktisat bölümde öğretim görevlisi olarak çalıştığı, mütevaziliği ve emekçiliği ile öğrencilerce sevilen bir hoca haline geldiği ODTÜ’den 2008 yılında ayrılıp Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne geçer, burada profesör olur ve halen bu üniversitenin iktisat bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Somel akademik olarak kalkınma ve kalkınmanın makro-iktisadi sorunları üzerine uzmanlaşmış ve pek çok akademik dergide ve derleme kitaplarda makaleleri yayımlanmıştır.
Unvan:
Akademisyen, İktisatçı
Doğum:
Beyrut, Lübnan, 1949

Okurlar

1 okur beğendi.
6 okur okudu.
3 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Dünya Bankası verilerinde 2012de Türkiye'de fert başına gayrisafi yurt içi hâsıla cari kurla 10660 dolar, satın alma gücü paritesiyle 18186 dolar; İran'da fert başına gayrisafi yurt içi hâsıla cari kurla 6578 dolar, satın alma gücü paritesiyle 16517 dolar idi. Piyasa kurları ile dolara çevrilen rakamlara göre Türkiye'de fert başına gayrisafi yurt içi hâsıla İran'dakinin 1.6 katı idi; satın alma gücü paritesiyle dolara çevirilmiş fert başına gayrisafi yurt içi hâsılalarda Türkiye'nin rakamı İran'dakinin 1.1 katı idi. İkinci oran refah karşılaştırmasında gerçeği daha iyi yansıtır.
Sayfa 40
Reklam
Gayrisafi yurt içi hâsılaya piyasada satmak üzere yapılmayan üretim dahil değildir. Evde yapılan geçimlik üretim, sosyal yardımlaşma faaliyetleri, sivil toplum örgütlerinin kâr amacı gütmeyen faaliyetleri toplumda refaha katkı yapar. Ama bunlar gayrisafi yurt içi hâsıla hesabına katılmaz. Öte yandan gayrisafi yurt içi hâsılaya dâhil edilen bazı faaliyetlerin gerçekten refaha katkı yapıp yapmadığı tartışılabilir. Tüketiciye gerçek malumat vermeyen reklam üretimi, sigara gibi sağlığa zararlı olduğu bilinen malların üretimi, silah üretimi bunlara örnektir. Meselâ ruhsatsız ateşli silâh taşımanın serbest olduğu bir ülkede ateşli silâh üretimi ve satışları, silâhlı saldırılar ve silâhların yol açtığı kazalar ile bağlantılı sağlık hizmetleri, adliye hizmetleri, ceza infaz hizmetleri gayrisafi yurt içi hâsılada yer alır; ama bu mal ve hizmet üretiminin refah göstergesi sayılıp sayılmayacağı tartışılabilir.
Sayfa 40
Gayrisafi kelim esi, ‘kesintiler, masraflar çıkarılmadan’ demektir.
nihaî mal ve hizmetlerin üretici fiyatları (faktör fiyatları) ile değer toplamını bulmak için, piyasa fiyatları ile hesaplanmış gayrisafi yurt içi hâsıladan dolaylı vergileri çıkarmak ve sübvansiyonları eklem ek gerekir.
Bir ülkede bir yılda üretilen bütün nihaî malların ve hizmetlerin toplam değerine gayrisafi yurt içi hâsıla denir.
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok
Resim