Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Claes Rålamb

Claes Rålambİstanbul'a Bir Yolculuk yazarı
Yazar
9.0/10
2 Kişi
9
Okunma
0
Beğeni
368
Görüntülenme

Hakkında

Claes Rålamb İsveçli bir devlet adamıydı. 1660'ta Uppland İlçe Valisi olarak atandı ve 1664 yılında Özel Konsey'de görev yaptı. 1673-1678 arasında Stockholm Over-Valisi olarak görev yaptı. Claes Rålamb, Osmanlı İmparatorluğunun Yüce Porte'ye İsveç elçiliği getirdi.
Unvan:
Siyasetçi, Yazar
Doğum:
Stokholm, İsveç, 8 Mayıs 1622
Ölüm:
Stockholm Cathedral Parish, 14 Mart 1698

Okurlar

9 okur okudu.
6 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Aslında, Venediklilerin başarılı olmasının gerçek nedeni onlardan rüşvet alan ve işleri düşmanın çıkarına göre yürüten hükümet mensuplarının ihanetiydi. Bu tutum, Fran­sız elçisinin fitne ve entrikalarının baştan çıkarttığı bir dizi sadrazamın görev süresince devam etti. Ancak şimdiki sadrazam olan Köprülü Mehmed Paşa onlardan rüşvet almaya tenezzül etmeyen ve padişahın adı ile devle­tin çıkarlarını korumak için gerçek çaba gösteren biridir. Padişah bugüne kadar bir çocuktu, dolayısıyla devlet işlerinin nasıl yürüdüğünü anlayamı­yordu; ama sadrazam ona Venediklilerin devletine karşı kazandıkları başa­rının nedenlerini anlattı, ardından rüşvetçi vezirlerine yol verdi, Venedikli­lere alet olacak kadar alçaldığı için Fransız elçisine ağır hakaretlerde bulun­du, onu uluorta ihanetle suçladı ve tercümanını birkaç ay hapse yolladı.
Son zamanlarda Germen İmparatoru ile Avusturya hanedanına fazla güven duyulmamıştır. Bununla birlikte, Osmanlı tahtına peş peşe oturan sultanların yetersizliği yüzünden, barış onların saltanatla­rı süresince sürdürülmüştür.
Reklam
Türk İmparatorluğunun esas gücü birbirini dengele­yen Yeniçeri ve Anadolu Sipahilerinin elindedir, şöyle ki, biri ne zaman ötekine karşı güçlen­meye başlasa, karşı taraf bunu dengelemek için hemen harekete geçer. Padişahların en büyük marifeti ve güvencesi bu dengenin korunabilme­sindedir.
Bir zamanlar aralarında doğruluk ve inanç egemendi, ama şimdi öyle değildir ve bir Türk, kendi dindaşından çok, bir Hıristiyana güvenir.
Türkler için birinin geldiği yoldan dönmesi uğursuz­luktur.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok