Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

D. S. Sarma

D. S. SarmaHint Dini Tarihine Giriş yazarı
Yazar
2.0/10
1 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
647
Görüntülenme

Hakkında

D. S. Sarma (1883-1970) bir Hintli akademisyen, profesör ve yazardı. Birçok Madras kolejinde İngiliz edebiyatı dersleri verdi. Hint ve Hindu felsefesiyle derinden ilgileniyordu. Olağanüstü (edebi) eserlerinden bazıları - Hinduizm'in Bir Aslı, Srimad Ramayana: Ayodhya Prensi, Gita ve Manevi Yaşam, Hint Kültürü Bir Kitap, Bhagvad Gita, Çağlar Boyunca Hinduizm, Renascent Hinduism, Upanishadlar - Bir Antoloji, Usta ve Mürit vb.
Tam adı:
Dittakavi Subrahmanya Sarma
Unvan:
Hintli Akademisyen, Yazar
Doğum:
1883
Ölüm:
1970

Okurlar

11 okur okudu.
1 okur okuyor.
6 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Buda'nın öğretisi, yeni bir vurguyla Upanişadlar düşüncesinin yalnızca yeni bir ifadesinden ibaretti. Upanişadları doğuran ruh, Budizm'in de hayat kaynağıydı. Buda'nın dini, Upanişadlar ve bir çok özgür düşünen mezhepler gibi başlangıçta Ortodoks inanç cemaati içinde doğdu ve gelişti.
Prof. Radhakrishnan, aşa­ğıda ifade edilen noktaların Upanişadlar ve Buda'nın öğretisi için ortak olduğunu ortaya koydu: 1 Her ikisi de, otoriteye karşı kayıtsızdır ve kişisel tecrübe üzerinde ısrar ederler. 2 Her ikisi de, ayinciliği ve kurbanları hor görür. 3 Her ikisi de, birinin Brahman, diğerinin Dharma diye isimlendirdikleri Mutlak Gerçeğin akıl tarafından kavranama­ yacağını kabul eder. 4 Her ikisi de, -ister mokşa, isterse nirvana diye isim­lendirilsin, farketmez- gerçeklik durumuna ulaşıncaya kadar in­san zihni için kurtuluşun olmadığını iddia eder. 5 Her ikisi de, bu Gerçeğe yalnızca feragat, derin tefekkür ve bütün hayatın birliğini anlamayla ulaşılabileceğini öğretirler. 6 Her ikisi de, dünyayı ve bireysel ruhu geçici olarak kabul ederler. 7 Her ikisi de, Karma kanununa ve yeniden doğmaya inanırlar. 8 Ve Buda konuşmalarında, Upanişadlar' da aşinası olduğu­muz bir çok deyim ve ifadeyi kullanır.
Sayfa 29 - Bkz. Radhakrishnan, a.g.e, I, s. 676-694.Kitabı okudu
Reklam
"Gautama'nın bütün eğitimi Brahmanizmdi; muhtemelen kendini, (o zamanki dini) edebiyattan farklı olarak, antik inanç ruhunun en doğru temsilcisi olduğunu zannediyordu; ve Hinduların en büyüğü, en bilgilisi, en bilgesi, en iyisiydi; sözü yal­ nızca Buda için ileri sürülebilir."
Sayfa 28 - Bkz. Rhys Davids, History of Indian Buddhism, London 1897, ss . 83-85.Kitabı okudu
"İfade Edilemeyeni aklına koyanların sıkıntıları daha büyüktür, zira ifade Edilmemiş'in hedefine ulaşmak bedenlenmiş için zordur. Ancak bütün arnellerini benim için kutsayanlar ve beni kendilerinin en aziz şeyi olarak kabul edenleri, bana meditasyon yapanları, bana bütün kalbiyle ibadet edenleri, işte onları ey Arjuna, yakında ölümden, ölümlü hayat okyanusundan, beni akıllarına, koymalarından bile kurtaracağım".
Upanişadların'ın dediği gibi: "Brahmanı bilen, Brahman olur''.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
%45 (50/110)
·
Puan vermedi
Kitapta çok fazla yabancı isimlerin var olması canımı sıktı. Okurken konular arasında bağlantı kurmakta zorlandım diyebilirim. Konsantrasyonunuzu kaybetmek istemiyorsanız bu kitabı okumanızı tavsiye etmem.
Hint Dini Tarihine Giriş
Hint Dini Tarihine GirişD. S. Sarma · Ataç Yayınları · 200511 okunma