Daisy Bates

Daisy BatesAborjin Masalları yazarı
Yazar
6.4/10
11 Kişi
22
Okunma
0
Beğeni
729
Görüntülenme

Hakkında

Daisy May Bates, (16 Ekim 1859 - 18 Nisan 1951) Avustralya'nın Aborijin kültürü ve toplumununda yetişmiş İrlandalı gazeteci, refah çalışanı ve hayat boyu öğrencisiydi.
Tam adı:
Daisy May Bates
Unvan:
Gazeteci, Yazar.
Doğum:
Roscrea, İrlanda, 16 Ekim 1859
Ölüm:
Adelaide, Avustralya, 18 Nisan 1951

Okurlar

22 okur okudu.
12 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Öldüğümde hiçbir yere giderim; yerde yatarken kemiklerim beyaza döner, üstünde otlar biter ve onları kaplar."
Sayfa 26 - Su Yayınları
ABORJİN'LERDE DENİZİN OLUŞMASI.
...Orada büyük zıpkınını almış eline ve su birikintisinin tam ortasına, en dibe çakmış. Sonra suyu çepeçevre sıçratmış. Jittijitti sıçrattıkça sular giderek yükselmiş ve sonunda bütün toprakları kaplayıp onun topraklarına tecavüz eden bütün kabile üyelerini boğmuş. Sonra Jittijitti'nin en iyi arkadaşı olan Yılan Woggal toprak altından çıkıp iri gövdesiyle toprakta oyuklar açmış. Jittijitti'nin mızrağıyla sıçrattığı bütün sular bu oyuklara dökülmüş ve onları doldurmuş. İşte, ırmaklar ve dereler de böyle oluşmuş. Irmaklar ve dereler gürül gürül çağlayan suları yerin en ucuna taşımış ve burada sular deniz olmuş. İşte, deniz böyle oluşmuş.
Sayfa 33 - Su Yayınları
Reklam
Bir aborjin çevresinde düş zamanında oluşmuş, hikayelerle dolu bir doğa görür.
Sayfa 18 - Su Yayınları
Aborjinlerin zaman anlayışı, modern uygarlığın linear zaman anlayışından çok farklıdır. Aborjin yerlileri, yaradılış zamanını "Düşleme" olarak nitelendirirler. Aborjinler her insanın gerçekte ebediyen "Düşleme"de var olduğuna inanırlar.
Sayfa 17 - Su Yayınları
Yasaya inanmak
Kabilenin erkekleri avlanma yasalarına uyar ve sadece yetişkin kanguruları yemeleri gerektiğini bilirlermiş. Çünkü küçük kangurular onların çocukları gibiymiş. Eğer küçük kanguruları yerlerse hayalet kanguru ellerindeki bütün kanguru etlerini alarak onları cezalandırırmış.
Sayfa 44 - Su YayınlarıKitabı okudu
Aborjin Masalları
Aborjin Masalları
“Hepimiz bu zamanda ve mekanda ziyaretçiyiz. Yalnızca geçip gitmekteyiz. Buradaki amacımız gözlemek, öğrenmek, gelişmek ve sevmektir. Sonra yuvaya döneceğiz.” Aborjin sözü

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
112 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Kitabın giriş kısmında Aborjinler' in Kabbarli adını verdiği Daisy Bates' in hayat hikayesinden kısaca bahsedilmiş. Deyim yerindeyse Daisy kendini Aborjinlere adamış bir kadın. O kadar ki erkek çocukların erginleme törenlerine bile alınıp, sadece en bilgelerin kulağına anlatılan masallar ona aktarılmış. Sözlü halk kültürünü kaleme almak da ona nasip olmuş böylece. Bir ömür boyu, bazılarının anlatımı günlerce sürebilen, birinin başladığı öyküyü başkasının bitirebildiği, ya da kulaktan kulağa aktarılırken bir kısmı kaybolan masalları toparlamak epey bir emeğe mal olmuş. Masallar Aborjinlerin Düşzamanı' na uzanır ve masal anlatımına bu zamanlara atıfta bulunarak başlanır. Düşzamanı insanların yeryüzünde ilk kez var olup ve totem atalarının da hala yeryüzünde bulunduğu kutsal bir zamandır. İnsanlar ve totem akrabaları masal içinde birbirine dönüşebilir. Masalın nihayetinde ise genellikle ibret alacağımız bir mesaj bulunuyor. Yıldızların altında, ateş başında yaşlılarca sözle ve hikaye akışına uygun pantomimlerle canlandırılan masal ve mitleri kendiniz dinlemiş kadar olacaksınız. Masalların bazılarının mesajı neredeyse aynı, ancak masallar birden fazla kabilede kulaktan kulağa aktarıldıkları için süreçte şekli değişmiş olabileceğinden bu beni pek şaşırtmadı. İlginç masallardı. Doğal Bilim Kurgu gibi :)
Aborjin Masalları
Aborjin MasallarıDaisy Bates · Su Yayınları · 201122 okunma
109 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Avustralya'da bir yerli kabilesi olan Aborjin kabilesinin masalları anlatılıyor bu kitapta. Sözlü kültürü yazıya geçiren ise İrlandalı Daisy Bates idi. Daisy, efsaneleri geceleri ateşin etrafında toplanan, kabileye hikayeleri anlatan yaşlı hikaye anlatıcılarından dinlerdi. Hikayeyi anlatan kişi hikayeye göre davranırmış; Avını yakalayan avcının yaptığı hareketleri taklit edermiş. Kah sürünür kah avını dikkatle izleyen saldırı pozisyonunda olurmuş. Canlı vede heyecanlı anlatırmış hikayeleri. Aborjin tarihi akıl almaz şeylerin gerçekleştiği 'Dhoogoorr veya Düşzamanı' na temellenmiştir. Biz mesela bir varmış bir yokmuş deriz onlardaki de Dhoogoorr zamanında yada Düşzamanı diye hikayelere başlarlarmış. Masal destan yada adına mit dediğimiz şey ve bunların hepsi insan hayatında bir olaydan yola çıkılarak zaman içerisinde oluşurlar ve hikayeye olağan üstülük hakim olur. Bu kitaptaki hikayelerde de değişen bir şey yok. Bazı hikayeler farklı varyatılarla tekrar edilmiş gibi olay biraz değişik işlenmiş ama aynı hikayeler. Özellikle ateş ile ilgili hikayeler çok, ateşe sahip olan insanlar ile ateşi ele geçirmek isteyenlerle yapılan mücadeleler anlatılıyor. Aborjinlileri merak edenler için bu kitap küçük bir fikir verebilir. Keyifli okumalar...
Aborjin Masalları
Aborjin MasallarıDaisy Bates · Su Yayınları · 201122 okunma
112 syf.
5/10 puan verdi
Kitap beni pek içine çekmedi açıkçası, bir kaç hikayede karakterler değişse de hikayeler birbirine benziyor, ve genel olarak tüm hikayeler hayvanlar üzerinden gidiliyor. Eh, Aborjin kültürüne, coğrafyasına, masal ve mitlerine merak duyan varsa okuyabilir.
Aborjin Masalları
Aborjin MasallarıDaisy Bates · Su Yayınları · 201122 okunma
Resim