Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Daniel Lagache

Daniel LagachePsikanaliz yazarı
Yazar
7.0/10
3 Kişi
29
Okunma
0
Beğeni
445
Görüntülenme

Daniel Lagache Gönderileri

Daniel Lagache kitaplarını, Daniel Lagache sözleri ve alıntılarını, Daniel Lagache yazarlarını, Daniel Lagache yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nesnelere ve egoya yöneltilen libidonun toplam miktarı sabittir...
Sayfa 35 - Dost Kitabevi
IV. Bölüm / İtkiler Narsisizm. –
Kendini daha çok seven kişi nesneleri daha az sever, nesneleri daha çok seven kişiyse nesneleri daha çok sever.
Sayfa 35 - Dost Kültür Kitaplığı: 5; Psikoloji: 1 Psikanaliz, Daniel LagacheKitabı okuyor
Reklam
IV. Bölüm / İtkiler Tanım. –
Freud “içgüdü” kelimesini kullanırken, hayvanın türünden ve kalıtımdan kaynaklandığı tespit edilmiş davranışları kastediyordu.
Sayfa 33 - Dost Kültür Kitaplığı: 5; Psikoloji: 1 Psikanaliz, Daniel LagacheKitabı okuyor
Psikanaliz, bilinçsiz süreçlerin incelenmesine yönelik tek tekniktir.
Sayfa 148 - Dost Kitabevi
Bilinçdışında kalan arzular varlığımızın en önemli unsurudur.
Freud, genetik olarak uykunun doğum öncesine geri dönüşe olan benzerliğine dikkat çeker: "En azından, o zamanki duruma aynen benzeyen bir ortam sağlarız. Sıcaklık, karanlık, uyarılma yokluğu vardır orada. Bazılarımız kıvrılarak uyku sırasında bedenlerine anne karnındakine benzer bir şekil verirler."
Sayfa 65 - Dost Kitabevi
Reklam
III. Bölüm Temel İlkeler / Tekrarlama zorlanımı. –
Öyle ki bütün yaşamlar ölümle, yani inorganik maddeye dönüşle; cinsellik ise üremeyle noktalanır.
Sayfa 29 - Dost Kültür Kitaplığı: 5; Psikoloji: 1 Psikanaliz, Daniel LagacheKitabı okuyor
"Haz İlkesinin Ötesinde" de tekrarlama fenomenleri (çocukluk oyunları, travmatik nevrozlar, kader nevrozu, geçişim) ve biyolojik incelemeler üzerinde yoğunlaşan Freud, özyıkıma dair ilkel eğilimin varlığını kabul eder. Hayat itkilerinden daha büyük bir önem taşıyan ölüm itkileri, gerilimin azalmasıyla önceki hale, yani inorganik duruma ve tekrarlanmaya dönüş eğilimi gösterir. Ölüm itkilerinin kendi içinde tespit edilmesi oldukça güçtür. Bu itkiler savunma, dışa yansıtma (paranoya), libidinal itkilerle (sadizm, mazoşizm) kaynaşma, ya da egoya geri dönüş (melankoli) vasıtasıyla ifade edilir.
Sayfa 18 - Dost Kitabevi
III. Bölüm Temel İlkeler / Gerçeklik ilkesi. –
Dinler, bir sonraki hayatta ödüllendirilme vaadiyle bu hayattaki hazlardan vazgeçmeyi önerir; oysa bilim, haz ilkesinin yerini alma yolunda her şeyden büyük bir ilerleme göstermiştir; eğitim, haz ilkesinin yerini gerçeklik ilkesinin almasını sağlayarak egoyu şekillendirmeye girişir; sanat iki ilkeyi uzlaştıran özel bir yöntemdir; sanatçı, gerçeğe sırtını dönerek gerçekdışına yoğunlaşır ama insanoğlu tarafından dayanılmaz bir şekilde hissedilen gerçekliğin gerektirdiği vazgeçmeye döndüğü an gerçeğe geri döner çünkü bu vazgeçmenin kendisi gerçekliğin bir parçasıdır.
Sayfa 28 - Dost Kültür Kitaplığı: 5; Psikoloji: 1 Psikanaliz, Daniel LagacheKitabı okuyor
İnsanda gerçeğe uyum sağlaması beklenen, itkiler değil, egodur.
Sayfa 150 - Dost yayıneviKitabı okudu
Reklam
İletişim, öznelerin birbirinden farklı olmasını ama aynı zamanda biraz da olsa benzerliğini gerektirir. Birbirleriyle tıpatıp aynı olan iki kişinin iletişimi ne kadar anlamsızsa, en ufak bir benzerliği olmayan iki kişininki de bir o kadar anlamsızdır.
Sayfa 58 - Dost yayıneviKitabı okudu
Özdeşimin sonuçlarından biri şudur: Kişinin çevresiyle ve bedeniyle yaşadığı deneyimlerin bölünmesini engeller, öte yandan çocuk kendisiyle birebir aynı olmayan bir kişiliğe bürünürken kendine yabancılaşır.
Sayfa 49 - Dost yayıneviKitabı okudu
Çok sayıda ve çeşitli psişik travmaların kaynağı başlangıç noktalarındadır ve sonraki travmalar ilk travmalardan önce tespit edilir.
Sayfa 10 - dost yayıneviKitabı okudu
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.