Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Didem Çivici

Didem ÇiviciVahşi Kadın’ın Yolculuğu yazarı
Yazar
Çevirmen
7.5/10
15 Kişi
66
Okunma
8
Beğeni
1.407
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

8 okur beğendi.
66 okur okudu.
8 okur okuyor.
37 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kendimle ve çevremle bağlantıda olduğumda, eylemlerimin altındaki derin ihtiyaçlarımı görebildiğimde, yaralarım nedeniyle kendimi ya da başkalarını suçlamak yerine empati ile nefes alabildiğimde yaşamın çok daha keyifli ve kutlanası olduğunu görüyorum. Tetiklendiğim durumların beni yansıtmalarına, yansıtmalarımın ise hikayelerime ve derin ihtiyaçlarıma ulaştırdığını bilmekse yolculuğumda netlikle ve kolaylıkla ilerlememe katkıda bulunuyor. İhtiyaçlarımın hepsini her zaman karşılayamayacağımı biliyorum. İhtiyaçlarımı karşılayamadığımı fark ettiğimde ise elimde eşsiz bir aracımın olduğunu bilmek gücüme güç katıyor. Yas tutmak.
Sayfa 236Kitabı okudu
Reklam
Hayatımızın çoğunu bilinçdışında kalan benliğimizi yadsıyarak ya da onu anlamayarak yaşarız. Özellikle de orta yaş ile gelen süreçte bilinçdışının kimliklerine ( gölge, anima & animus) sırt çevirirsek bilinçdışımızla bilincimiz arasında büyük bir uçurum yaratırız.
Bize duygusal ve maddi olarak güçlü olmamız öğretildi. Gücün, duyguları kontrol etmek olduğunu öğrendik ama bu şekilde sağlıksız insanlar yarattığımızın farkına dahi varmadık.
Gelişim sürecinde bilinç oluşurken eş zamanlı olarak bilinçdışında da gölge oluşmaya başlar ve kişinin egosu geliştikçe gölgenin gücü de eş zamanlı artar.
Bilinçte kişilik oluşurken diğer yandan da kabul etmediğimiz, saklamaya çalıştığımız yanlarımızı karanlık tarafa, bilinçdışımıza iteriz fakat bu özellikler kaybolmazlar, sadece gelişmemiş halde ve duygu yüklü kalırlar. İşte bu nedenle gölge, bizim gelişmemiş ya da ilkel potansiyellerimiz olarak görülür. Bilinçli kişiliğimizin görmezden geldiği, unuttuğu ya da gömdüğü özellikler öylece yok olmaz, sadece bize görünmeyen alanda yaşamaya devam ederler.
¬Gerçek bir ilişki her şeye açıktır: fazla erdemliliği, fazla ahlakı, fazla doğruyu kabul etmez, yanlışlara ve hatalara yeri vardır, hatta onlara gereksinim duyar. ¬Gerçek bir ilişki, sizi tanrılar katından indirir, narsisistik yapınızı alt eder ve patolojinizi dönüştürür. ¬Gerçek bir ilişki, ‘sadece iyi' olmanıza izin vermez, kötülüğünüzle de var olmanızı sağlar."
Didem Çivici
Didem Çivici
Reklam
pisişe ve doğa
Henüz Jung’un nevroz konusunda getirdiği açıklamanın daha ötesine geçebildiğimizi düşünmüyorum. Hatta onun dikkat çektiği tehlikeyi de henüz anlayabildiğimizi sanmıyorum. Eğer anlayabilmiş olsaydık psikolojik danışmanlık odalarında insanları sadece normalleştirmeye ve topluma adapte etmeye çalışmak yerine insanların psişenin yapısını öğrenmeleri için onları teşvik etmeye (eğitmeye) ve bireyleşmelerini desteklemeye çalışıyor olurduk. Bunu yapabilmek de psişe bilimcileri ve araştırmacıları olarak en başta bizlerin insan psişesini, haliyle de doğa bilimlerini, mit ve efsaneleri, insan bedeninin inceliklerini ve işleyişini, sadece insanlık tarihini değil, tarih boyunca doğanın gelişimini bütünlüklü şekilde öğrenmemizi gerektirir; sadece istatistik verilerle değil, psişenin sunduğu “biricik” sembolleri okuyabilmeyi ve en önemlisi de kendi bilinçdışımızla derinlikli şekilde yüzleşebilmiş olmayı gerektirir.
Didem Çivici
Didem Çivici

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
344 syf.
8/10 puan verdi
Freudçuluğa karşı çıkan C.G. Jung, analitik psikoloji kuramında, insanın ruhsal kişiliğini, bütün geçmişten soya çekimle gelen ortaklaşa bilinçdışı izlenimlerin onardığını ileri sürerek, insanın ruhsal karakterini yaşama içgüdüsünün belirlediğini savunur. Yani bireyselleşme olarak adlandırdığımız şeyi başarmayı... Jung'ın bu kendine özgü kuramlarını sahiplenen ve analitik psikolojiye merak salan, bunları dört ana başıkta derleyip ele alan yazar, Vahşi Kadın'ın Yolculuğu adlı kitabın da; *Seçimlerim bana mı yoksa başkalarına (topluma, aileme, sosyal çevreme...) ya da geçmişime (travma ve hikayelerime) mi aitler? *Dünyada gördüğüm hastalıklar, savaşlar, ihanetler, krizler, kazalar... görmeyi reddettiğim karanlığımın bilinme çabaları olabilir mi? *Kararlarımı (evlilik, çocuklar, kariyer...) kendi karanlığımdan kaçmak ve iyi hissetmek uğruna bilinçsizce alıyor olabilir miyim? *Bana ait olduğunu düşündüğüm onca kararın ardındaki dinamikleri görebilsem ve bu dinamikleri değiştirmeye kalksam ne, nasıl değişirdi? gibi sorularla bireyin, sağlıklı ve istikrarlı bir yaşam sürebilmek için geçmişten gelen iyi, kötü, sosyal, siyasi, ekolojik, tarihsel, biyolojik ve psikolojik tüm deneyimlerini birleştirmesi fikriyle birlikte, kendi içsel yolculuğuna çıkmasını öneriyor ve kendini gerçekleştirmeye çabaladığında gördüğü ya da yaşadığı büyük resmin nasıl değişebileceğini vurgulamaktadır. Adında kadın kavramı geçse de, aslında kadın/erkek her bireye, rehber niteliğinde bir kitap bence. Dolayısıyla, cinsiyet farketmeksizin herkese tavsiye ediyorum.
Vahşi Kadın’ın Yolculuğu
Vahşi Kadın’ın YolculuğuDidem Çivici · Ganj Kitap · 201866 okunma
344 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Evet inceleme biraz geç kaldı ama olsun kitap aslında beni çok şaşırttı kitabın adı bende böyle feministik bir anlatım beklememe sebep oldu ama içeriğe bakınca Freud'un Psikanalizini jung'un yeniden yorumladığını geliştirdiğini bazı eklemeler yaptığını farkettim ve bunun üzerine yazilmis bir kitap olduğunu gördüm bu da benim için süpriz oldu yeni terimler yeni kelimeler öğrendim ve dahası kitapta anlatılan bazı şeyleri aa bu ben aa bu şu arkadaşım diyerek okudum aydınlandığım ama yer yer terimlerden dolayı bunalıp okumayı bırakma noktasına geldiğim değişik bir kitap oldu ama özünde beğendin mi derseniz beğendim özellikle psikoloji konusunda bilgi sahibi olanlar rahatlıkla okuyabilir
Vahşi Kadın’ın Yolculuğu
Vahşi Kadın’ın YolculuğuDidem Çivici · Ganj Kitap · 201866 okunma
Reklam
%44 (154/344)
·
Puan vermedi
Carl Gustav Jung isimli bilim insanının ilminden faydalanılarak yazılmış bir eser genel itibari ile.Kurtlarla Koşan Kadınlar isimli kitaptan da alıntılar hatırı sayılır derecede mevcut. Kitapta ana fikir ,bilinçdışıni öğrenmek ve gölge dediğimiz alanda farkındalik oluşturmak,bunda net yazar, çünkü tekraren bu olgulardan bahsediyor,kendi deneyimleri çerçevesinde,sohbet türü yazılarla.. Okunması kolay ve keyifli,bilgiler aydınlatıcı ...Üslup olarak ta akıcı ancak tekrarlayan paragraflar olmasa iyi olurdu..:)
Vahşi Kadın’ın Yolculuğu
Vahşi Kadın’ın YolculuğuDidem Çivici · Ganj Kitap · 201866 okunma