Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Donatella della Porta

Donatella della PortaToplumsal Hareketler yazarı
Yazar
6.5/10
2 Kişi
9
Okunma
1
Beğeni
650
Görüntülenme

Hakkında

Donatella della Porta İtalyan siyaset bilimci, European University Institute'de siyaset bilimi ve siyaset sosyolojisi profesörü. Toplumsal hareketler, yozlaşma, siyasal şiddet, polis ve kamu düzeni politikaları alanındaki çalışmalarıyla tanınmaktadır.
Unvan:
Akademisyen, Yazar, Siyaset Bilimcisi
Doğum:
Katanya, İtalya, 3 Haziran 1956

Okurlar

1 okur beğendi.
9 okur okudu.
2 okur okuyor.
23 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kimliğin inşası ve kişinin kendini yeniden keşfetmesi, basitçe psikolojik mekanizmalara indirgenemez, bunlar toplumsal süreçlerdir.
İnsanların sosyal yaşamdan aldığı hazların hemen hemen tamamı, protesto hareketlerinde bulunur: bir topluluk ve kimlik duygusu; süregelen yoldaşlık ve başkalarıyla kurulan bağlar; iletişimin, işbirliğinin ve rekabetin çeşitliliği ve zorlukları.
Reklam
Ahlaki yargının hiddeti,insanların mustarip olduğu hak edilmemiş zorluklara ya da kayıplara yol açan hareket ve durumların neler olduğuna dair inançlarla yakından ilgilidir.Hedefin soyutluğu ise önemli bir boyut teşkil eder...Gayrı şahsi,soyut güçleri ,acı çekmemizin sorumlusu olarak gördüğümüzde neyin değiştirilemeyeceğini ve elden geldiğince en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kabul etmiş oluruz...Diğer bir uçta ise,eğer hak edilmemiş ıstırap açıkça tespit edilebilen grupların kötü niyetli ya da bencil hareketleriyle ilişkilendirilirse adaletsiz bir çerçevenin duygusal bileşeni neredeyse ortaya konmuş olur./Gamson 1992b :32
Sayfa 106Kitabı okudu
Çeşitli etmenler bir araya gelerek çatışma için gerekli olan potansiyeli daha da genişletmeye doğru yönlendirdi. Birincisi devletin,kaynakların dağıtımındaki etkin rolü gittikçe belirgenleşirken,her zamankinden heterojen toplumsal grup ve menfaatleri korumak için harekete geçme imkanları da arttı.İkincisi,sosyal hakların genişlemesi,şüphesiz en alt toplumsal sınıflardan gelenler için daha büyük imkanları beraberinde getirmiş olsa da,aynı zamanda kayda değer bir mali yeniden dağıtıma da neden oldu. Bu,orta vadede orta sınıflar için bilhassa ağır ve aynı zamanda özellikle yaşlanan bir nüfus söz konusuyken refah devletinin artan masraflarının karşılanması için de yetersiz olarak değerlendirildi.Sonuç olarak dünya çapında hem mali hem de politik bir refah krizi ortaya çıktı. Sosyal kaynakların paylaştırılmasına ilişkin kıstasların alenen siyasi olan mahiyeti,orta sınıflar arasındaki hareketliliği,sadece vergi-karşıtı hareketler biçiminde değil aynı zamanda refah devletini küresel olarak eleştiren bir perspektiften de canlandırdı.(Fabbrini 1986,Brissette 198; Lo 1982,1990)
James Coleman'ın hatırlattığı gibi (1990:479),hayal kırıklığı,köksüzlük,yoksunluk ve toplumsal kriz durumlarının kendiliğinden ayaklanmalar yarattığı varsayımı,kolektif eylemi bireysel davranışların yığılmasına indirgemektedir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok