Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Edward Andrade

Edward AndradeBilimde Devrim Newton yazarı
Yazar
8.0/10
6 Kişi
38
Okunma
0
Beğeni
366
Görüntülenme

Edward Andrade Gönderileri

Edward Andrade kitaplarını, Edward Andrade sözleri ve alıntılarını, Edward Andrade yazarlarını, Edward Andrade yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
152 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Onun bilimde devrim yaratan tarafına dair iki tane önemli katkısından bahsedebiliriz. İlki diferansiyel hesabı fizik biliminin ilgisine sunmuş olması. Diferansiyel hesabı Newton ve onun çağdaşı olan Leibniz'in birbirlerinden habersiz olarak aynı dönemde geliştirdiği söylenir. İkincisi kütle çekim yasası. Yasanın matematiksel ifadesi kadar gezegenlerin birbirini çekmesi ile yere düşen bir elmayı dünyanın çekmesinin aynı yasaya tabi olmasını göstermesi önemlidir. Bu gün kullandığımız bilimsel yasa kavramının fizikteki ilk örneklerindendir. "Newton'ın düşünce tarzı, problemi ifade etme şekli ve onu çözmeye koyulma tarzı Kepler'in ve çağının astronomlarından fersah fersah uzaktı. Onun tarzının tamamen modern bir ruhu vardı. Gözlemlenen ölçümlerin ayrıntılı olarak hesaplanılabileceği basit ve kesin matematiksel kanunlar bulma çabasıydı bu." (syf.46 alıntı)
Bilimde Devrim Newton
Bilimde Devrim NewtonEdward Andrade · Etkin Yayınları · 201136 okunma
#SON#
"Şurası doğru olabilir büyük bilim insanları, gerçeğin kokusunu alma gücüne sahiptirler,; ilmi görüşlerinin ardında neler bulunduğu onlara malum olur: Problemleri ve buluşlarını, önce, sonradan dünyaya duyurdukları çekici, temiz ve rabıtalı delillerle muhakeme etmezler. Newton bu ilmi öngörü ve doğru tahmin gücüne, galiba başka herkesten fazla sahipti."
Sayfa 109Kitabı okudu
Reklam
"Mezarına ayrılan yer çoğu zaman en yüksek kişizadelerden esirgenmişti, o günlerde ise bu gibi soylu kişiler başlarına buyruk idiler. Bugün bile bir ziyarete değer olan anıt heybetli bir sanat eseridir. Cenaze alayında bulunanlar arasında büyük Fransız Voltaire de vardı ki sonraları sıradan insanların anlayabileceği gibi bir kitap yazmış ve bu kitabın Newton'un şöhretini Fransa'ya yaymakta büyük bir etkisi olmuştur. Newton'dan önce ya da sonra hiçbir İngiliz ilim adamı, hiçbir İngiliz sanat adamı yahut edebiyatçısı ölümünde bu kadar olağanüstü bir saygı görmemiştir."
Sayfa 108Kitabı okudu
"Bu tarihten sonra Newton her çevrede hayranlık ve saygı ile karşılanan milli bir şahsiyet oldu. Bu saygıya, bu itibara sebep şüphesiz şövalyelik değildi, fakat saf ilimde kazanılan başarılar için böyle bir şeref payesi verilmesi o zamana kadar hiç görülmemişti, Newton'a gösterilen saygının kesin bir işareti ve ifadesiydi bu."
"Şurası apaçık ki kadınlar Newton'a karşı özel bir ilgi ve sevgi göstermemişlerdir. Newton da, ömrü boyunca sevdalanmamıştır."
"Ama Yer tam bir küre değildir; ekvatorda hafifçe kabarıktır. Güneşin, kendisine yakın olan kabartı üzerindeki çekimi, kabartının kendisinden uzak olan kısımları üzerindeki çekiminden biraz fazladır ve böylelikle hafif bir kıvrılıp bükülme (Twist) kuvveti meydana gelir. İşte Newton bunların hepsini bulup çıkarmış ve kabartıya olan gravitasyon çekiminin eksen doğrultusunda yüzyıllar boyunca gözlenmiş olan gayet yavaş hareketi doğuracağını ispat etmiştir. Böyle bir hesap, "Yer elmayı çekiyor da elma ondan düşüyor," demeye kesinlikle benzemez."
Reklam
Newton pek tedbirli davranır, deney ve gözlemle kontrol edilemeyecek nedenleri tartışmaktan kaçınır. Mesela birinci kitabında -tabii Latincesinden tercüme edilen- şu satırlara rastlarız: "Çünkü burada o kuvvetleri sadece matematik bir kavram olarak ele almak, onları meydana getiren fiziki sebepleri ve etkileri altında bulunan cisimleri bir yana bırakmak niyetindeyim."
"Çoğu kimse Newton'un, sonuçlarına calculus kullanarak ulaştığı, geometrik ispatları sonradan hazırladığı kanısındadır. Çünkü Newton eskilerin matematik metotlarına hayrandı. Ne olursa olsun, bir dostuna 'bilgiçlik taslayan birkaç ukalaya matematikte yenilmeyi önlemek için Principia'sını bile bile güç anlaşılır, fakat yine de yetenekli matematikçilerin anlayabilecekleri bir tarzda yazdığını' söylemiştir."
Deney ve gözlem, bilim tarihine entegre oluyor:
"Yine Newton şöyle yazıyor: '... ileri sürdüğüm teoriyi başka türlü olamayacağı için böyle olması gerektiğinden, yani zıt varsayımların birbirini baltalamasından çıkarım etmiş değilim; kesin ve direkt vargılara ulaştıran deneylerden üretmek suretiyle ispat ettim."
"Başlıca deneyleri şu yolda yürütüyordu: Yuvarlak bir delikten parlak bir güneş ışığı demeti alan karanlık bir odada çalışıyordu. Işık demetinin önüne bir prizma koyarak beyaz ışığın, sırasıyla, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor renkte bir şerit halinde yayıldığını görmüştü. Böyle, renkli bir ışık şeridine tayf yahut spektrum adı verilir. Newton'un renk duyusu çok keskin olacak. Renkleri ayırt etme kabiliyeti kuvvetli olanlar içinde bile mavi ile mor arasında laciverdi ayrı bir renk olarak görmeyenler vardır."
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.