Efrem Karanov

Efrem KaranovBulgar Gözüyle İstanbul yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
9
Okunma
0
Beğeni
170
Görüntülenme

Hakkında

(1852-1927) bir halk bilimci, tarihçi, tercüman, Makedon devrimci, Makedonya devrimci hareketine katılan ve Bulgaristan'daki sosyal aktivistti . Aslen Makedonyalı olan Bulgaristan'daki Makedon halk eserlerinin ve bilim adamlarının önde gelen koleksiyonerlerinden biriydi . Memleketinde ve ardından 1864-1866 döneminde Konstantinopolis'te bir Bulgar okulunda okudu . Slav filolojisini Rusya'da bitirdi ve burada 1875'te muhabir üyesi ve 1884'te tam üyesi olduğu Bulgar Edebiyat Derneği ile işbirliği içinde yayınladığı folklor materyallerini toplamaya başladı . Bulgaristan Prensliği'nin kurulmasından sonra Köstendil'e yerleşti ve 1895'te Makedonya Hayırsever Cemiyeti Makedonya'nın ( Bulgarca : Makedonya) kurucularından biri olan Karanov , ardından cumhurbaşkanı seçildi. 1895'te Sofya'da Makedonya Komitesi kuruldu ve Köstendil Cemiyeti'nin başkanı olan Karanov, Komite'nin devrimci faaliyetlerine aktif olarak katıldı . Makedon Komitesi'nin kurulmasının hemen ardından başkanı Trajko Kitanchev Melnik Ayaklanması'nı örgütlemeye başladı ve Makedonya'ya girecek olan bölüklerin toplanma noktası Köstendil bölgesiydi ve bölüklerin silahlanıp donatıldığı ve Efrem'in bulunduğu yer burasıydı. Karanov, Köstendil Derneği'nin tüm faaliyetlerine aktif olarak katıldı. Kitanchev'in ölümü ve Makedon Komitesi'nde ortaya çıkan bölünmelerden sonra Karanov, Gotse Delchev , Jane Sandanski ve Pejo Javorov ile tam olarak Kyustendilsko'da yer alacak olan Makedonya Devrimci Örgütü ile temaslar ve işbirliği yapmaya başladı. Makedonya Devrimci Örgütü'nün en büyük noktaları içinden asker, silah vb.'nin geçeceği devrimci bir örgüt. Efrem Karanov 1927'de Köstendil'de öldü . Bulgar akademisyen Efrem Karanfilov onun yeğenidir.
Tam adı:
Efrem Cverkov Karanov
Unvan:
Yazar
Doğum:
Kratovo, Makedonya, 28 Ocak 1852
Ölüm:
Köstendil, Bulgaristan, 6 Aralık 1927

Okurlar

9 okur okudu.
2 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Çocuklar genç yaşınızda okuyun ki yaşlanınca okumadığınıza pişman olmayın. Yaşlılığınız: lekeli, damgalı, hatalarla dolu defter değil, ama yırtık ve delik deşik de olsa mücadelelere katıldığınız gösteren bayrak olsun. Bu dünyada hiçbir şey yitmiyor. Madem ki mekan, zaman, nesne ebedi; niye insan ruhu da ebedi olmasın?"
Sayfa 42 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
"Kaç genç sabah işe kalkmaktan dolayı hayata küsmüştür!"
Sayfa 69 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Rus çarı, reformcu Büyük Petro "İstanbul'u elinde bulunduran, bütün dünyayı elinde tutar." demiş.
Sayfa 107 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
1879 yılı
"İlk kez trenle yolculuk ediyordum. Buradan öteye artık benim için her şey yeni ve ilginçti. İnsan zekası ve emeğinin dahiyane buluşu, siyah ve korkunç çelik devi lokomotifin karmaşık mekanizmasını şaşkınlıkla izliyordum. Vapurlar, telgraflar, demiryolları ve daha ne kadar çok şey hep insanlara kolaylık sağlamak için geliştirilmiş. Kim bilir daha neler icat edilecek, çünkü her icat başka bir icada zemin hazırlar."
Sayfa 105 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
“Hacı ünvânı Bulgarlara toplumsal otorite ve Avrupa’daki baronluk veya İngiltere’deki Sir ve Lady gibi asalet kazandırır: Kahire’deki Arap veya Buharalı benim kimliğim ve halkım hakkında bir şey bilmez, ama hacı olduğumu anlayınca, bana başka gözle bakar. Hacılık ünvanı, kapıları kolayca açan bir çeşit pasaporttur.”
Sayfa 79 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok