Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Emel Arslangiray

Emel ArslangirayVivaldi, Venedik, Violin yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
200
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

2 okur okudu.
4 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Johann Friedrich Armand von Uffenbach
Sonlara doğru Vivaldi solo bir şeyler çalarak konsere katıldı, hayran kalmamak olası değildi. Öyle sınırsız bir imgelem gücü sergiledi ki gerçekten beni dehşete düşürdü. Çünkü böyle bir şey olamazdı, böyle bir çalış olanaksızdı ama olmuştu, çalınabilmişti. O çalı çırpı parmakları köprüye kadar dayandı, adeta yayını çekmeye yer kalmamıştı. Dört telin üzerinde zıvanadan çıkarcasına figürleriyle ve inanılmaz hızıyla çaldı, çaldı. Hepimizi şaşkına çevirmişti. Bu nefes kesen teknik karşısında büyülenmiştim.
Sayfa 45
17. ve 18. yüzyıl İtalya'sında bir berberin aynı zamanda müzisyen olması sıklıkla karşılan bir durumdur. Berber raflarında çeşitli çalgıların bulunması, beklerken sıkılmasınlar ve hoşça vakit geçirsinler diye tıraş olmaya gelen müşterilere küçük konserler verilmesi alışılmadık bir şey değildir.
Sayfa 16
Reklam
Mevsimler, o dönem Fransa’sında da en sevilen yapıttır ve 1728’de ilk kez Paris’te seslendirildiğinde, sadece İlkbahar Konçertosu değil, kemancı Jean Pierre Guignon (1702-1774) üzerine de övgü dolu yazılar çıkmıştır.
Sayfa 67
Birinci ve ikinci kemanlar, viyolalar, çello, kontrbas ve çembalodan oluşan çekirdek orkestra, iki obua, flüt ve fagotun yanı sıra korno, trompet ve davulun katılmasıyla genişler. Özellikle madeni üflemeliler ve vurmalılar av, savaş ve kutlama sahnelerinin canlandırılmasında önemli rol oynarlar. Önceleri lavta müziğinde kullanılan dans bölümleri, başlangıçta deneysel olarak tek tek üfleme ve yaylı gruplar tarafından, sonra giderek tüm orkestra tarafından da çalınmaya başlar. Tüm bu gelişmeler konçerto formunun doğuşunda önemli rol oynarlar.
Sayfa 142
Önceleri solist çalgısı olarak trompeti yeğleyen besteciler kemanı, çalgıcıların eğlencelik aracı olarak küçümsemekteydiler. 16. yüzyılın sonlarından itibaren yaratıcı müzisyenlerin çoğu, artık kemancıların arasından çıkmaya başlar. Kısa süre içerisinde keman, yaylılar orkestrasının primadonnası ilan edilecek ve birçok besteci bu çalgı için yapıtlar verme yarışına gireceklerdir. Böylece vokal müzik stilinden gelen yazım üslupları, giderek kemana özgü figürlerle ve ezgisel akışlarla donanmaya başlar.
Sayfa 142
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
205 syf.
10/10 puan verdi
Kitap, Antonio Vivaldi’nin hayatını ele alıyor. Burada en az Vivaldi kadar beni etkileyen kişi kitabın yazarı Emel Arslangiray oldu. Yıllarca bu kitabı yazma hayaliyle birçok ülkeden ve kütüphaneden kaynak ve bilgi toplayıp, kısa süre sonra amansız bir hastalık sonucu vefat etmesi çok hüzünlü bir başlangıç oluyor önsözde. Ama Emel Arslangiray’ın vefalı dostları çalışmalarıyla, arkadaşlarının emeklerini boşa çıkarmayıp, yaptığı tüm araştırma ve çalışmalarını derleyip bu kitabı bize sunmuşlardır. Ne mutlu Emel Hanım ve bizler adına. Kitap genel olarak hikaye gibi akıcı ve benim gibi enstrüman eğitimi alan arkadaşlara ve müziğe ilgi duyan herkese oldukça fazla müzikal terimler kazandırıyor. Tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
Vivaldi, Venedik, Violin
Vivaldi, Venedik, ViolinEmel Arslangiray · Bağlam Yayınları · 20212 okunma