Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Emine Gürsoy Naskali

Emine Gürsoy NaskaliCumhuriyet Tarihi Soyadı Hikayeleri yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
5.7/10
12 Kişi
42
Okunma
24
Beğeni
4.033
Görüntülenme

Hakkında

1973'te Oxford Üniversitesinden mezun oldu. 1981'de İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde doktor, 1984'te Marmara Üniversitesinde doçent ve 1991'de profesör unvanını aldı. İran, Rusya, Ukrayna, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Başkurdistan, Sibirya'da çeşitli araştırma ve incelemeler yaptı. Ayrıca Oxford, Tahran ve Helsinki Üniversitelerinde Türk Dili üzerine dersler verdi. Marmara Üniversitesi rektör yardımcılığı, Fen Edebiyat Fakültesi dekanlığı, Ortadoğu Enstitüsü müdürlüğü, Kafkasya Kültürleri Anabilim Dalı başkanlığı görevlerinde bulundu. Halen Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde Yeni Türk Dili Anabilim Dalı başkanıdır.
Unvan:
Akademisyen

Okurlar

24 okur beğendi.
42 okur okudu.
56 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kâzım Karabekir’in dilinden/Çocuk Davamız
‘Çocuk bayramı’ ne hoş söz... Fakat mesut çocuklar için her gün bayram, bakımsız çocuklar için bayram günü en büyük matemdir. Hayatımda bana zevk veren hayli başarılarım vardır. En zevklisi binlerce bakımsız çocuğun hayat ve geleceğini kurtarmak olmuştur. Hayatımda duyduğum ıstıraplarım vardır. En acısı bakımsız çocuk görmekliğim oluyor.
Sayfa 142Kitabı okudu
halide ve adnan adıvar
Adıvar: “Dr. Adnan Adıvar ve Halide Edip Adıvar Soyadı Kanunu’na itiraz etmişler. Adıvarlara göre, kendileri zaten çevrelerinde tanınan, bilinen, adı sanı malum olan insanlardı, soyadına ihtiyaçları yoktu. Soyadı almak adı sanı belli olmayanlara uygun düşebilirdi. Atatürk’ten gelen ikaz sonucu, kızgınlıklarını belirtmek amacıyla, ‘Bizim adımız, şöhretimiz malumdur’ anlamına gelen Adıvar soyadını almışlardı.” (Emine
ulan. sadsadasdasd
Çeker: Çeker ailesinin soyadının öyküsü, Selanik göçmeni Demir Çeker’in, ağabeyi İbrahim Çeker’le yemek sofrasında gerçekleştirdiği bir sohbetten gelmektedir. Demir Bey, ağabeyi İbrahim’e hangi soyadını alacaklarını sorduğunda, ‘Biz hep rakı çekiyoruz, soyadımız Çeker olsun’ yanıtını almıştır.” (Alper Çeker)
Bir şehit çocuğu:
Meselâ, babalar gününde ağlarım. Dünyada en fazla arzu ettiğim şey bir baba demekti, başka hiçbir şey değil.
Sayfa 253Kitabı okudu
Reklam
Taptığım Putlarım Bunlardır
Aşağıda bir liste vereceğim. Bu kişiler benim için idoldür, puttur, birlikte ortak koşarım. 2700 küsür okumadan sonra hala bir kitabını gördüğümde heyecanlandığım ve okumak istediğim yazarları listeye koydum. Okumadıklarımı koymadım, bir sıralamaya göre yazmadım. Aynı zamanda tavsiyelerimdir, buyurun: KURGU:
Yusuf'u kaybettim Kenan ilinde Yusuf bulunur, Kenan bulunmaz..
"Yusuf birkaç yıl daha padişahlık yaptıktan sonra vefat eder. Züleyha iki gözünü oyarak Yusuf’un tabutuna koyar. Orada vefat eder. ikisini birden defnederler."
Emine Gürsoy Naskali
Emine Gürsoy Naskali
Ayrılık Kitabı
Cumhuriyet Tarihi Soyadı Hikayeleri
Cumhuriyet Tarihi Soyadı Hikayeleri
kitap diye milletin anlattığı hikayeleri yazmış. Twitterda daha ilginç hikayeler bulursunuz, zamanıma değmez.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
268 syf.
·
Puan vermedi
·
13 saatte okudu
Gun icersinde bitirdim kitabi cok eglenceli bir kitapti genelde yurdum insani soyisimlerini secerken ya yaptigi işe ya fiziki ozelliklerine ya yasadigi olaya ya tarihi bir olaya ya lakabina gore secmisler kitabi keyifle okuyabilirsiniz
Cumhuriyet Tarihi Soyadı Hikayeleri
Cumhuriyet Tarihi Soyadı HikayeleriEmine Gürsoy Naskali · Doğan Kitap · 201327 okunma
467 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Tarih severlere...
Tolstoy’un Anna Karenina’ya giriş cümlesini alıntılayarak başlıyor kitap. ‘Bütün mutlu aileler birbirine benzer, Her mutsuzluğun hikâyesi ise kendine özgüdür.’ Öncelikle belirtmeliyim, burada edebî bir eser değil; Türkiye ve Osmanlı arşivlerinin tozlu rafları karıştırılarak, yaşayanların ağzından dinlemek için dünyanın öbür ucuna yollar tepilerek, her konunun bilir kişisinden alınan bilgiler derlenerek büyük emeklerle ortaya çıkarılmış; işin ustalarının ve söz konusu savaşları, sürgünleri, kayıpları ve acıları bizzat yaşamış savaş çocuklarının ağzından kaleme alınmış bölümler içeren, enfes bir araştırma-tarih eseri var. Bize emanet kalan o çocukların tarihini, ülkemiz yönetimlerinin bu çocuklar için neler yaptığını, dünyanın güçlerini, haritalarını değiştiren o savaşların geride bıraktığı çocukların ruhunda yaptığı tahribâtı merak ediyor musunuz? Ah o çocuklar! Bu eser, size bir öksüzün gözlerine baktığınızda onun hissettiklerini hissetmenizi sağlayacak hacimsiz bir varlık görevi görüyor. Okuduğumda anladım ki bir savaş çocuğunun başına gelebilecek en kötü şey değil; en güzel şey; ölmekmiş. İşte bu çocukların kaderini değiştirmek için sihirli dokunuşlar yapan o kanatsız meleklerle tanışacaksınız bu kitapta. Benim gibi tarih âşıkları için yeterinden fazla doyurucu, ayrıca edebî endişesi olmamasına rağmen bu konuda da gayet hayranlık uyandırıcı bence. 1K platformunda kayıtlı olmayan bu kitabı, benden sonra daha bir çok tarihseverin okumasını umarak; isteğim doğrultusunda eklendiği için çok teşekkür ediyorum.
Savaş Çocukları Öksüzler ve Yetimler
Savaş Çocukları Öksüzler ve YetimlerEmine Gürsoy Naskali · Kişisel Yayınlar · 20031 okunma
268 syf.
2/10 puan verdi
·
582 günde okudu
Soyadlarının etimolojisine ve kökenlerine inecek diye düşündüğüm kitap, alakalı alakasız bir sürü insan kulaktan dolma soyadı hikayeleriyle dolu. Zaman kaybı diyebilirim.
Cumhuriyet Tarihi Soyadı Hikayeleri
Cumhuriyet Tarihi Soyadı HikayeleriEmine Gürsoy Naskali · Doğan Kitap · 201327 okunma