Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Emir Ali Türkmen

Emir Ali Türkmenİbrahim Kaypakkaya Kitabı yazarı
Yazar
Derleyen
Editör
8.3/10
10 Kişi
36
Okunma
3
Beğeni
1.951
Görüntülenme

Emir Ali Türkmen Sözleri ve Alıntıları

Emir Ali Türkmen sözleri ve alıntılarını, Emir Ali Türkmen kitap alıntılarını, Emir Ali Türkmen en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Varsın bütün oklar üstümüze yağsın. Biz, doğru gördüğü­müz bu yolda sonuna kadar yürüyeceğiz.
Devlet Türkiye' de sosyalist hareket içerisindeki tartışmaların sadece konusu değil aynı zamanda varsayılan bir tarafıdır.
Reklam
Devrim yolu engebelidir, dolambaçlıdır, sarptır. Bazıları düşerler, gerilerde kalırlar. Daha düne kadar beraber omuz omuza yürüdüğümüz bazı arkadaşlarla artık beraber değiliz.
Mahir ÇayanKitabı okudu
...Tarihi kahramanlar değil, kahramanları tarih yaratır.../Mahir Çayan
...Ve nihayet, hiçbir güç birliği, cephe birliği vb. gerekçe işçi sınıfının politik hareketinin, partisinin, öbür güç ve hareketlerden ayrı ve bağımsız varlığını, niteliğini, eylemini korumayı ve geliştirmeyi ihmal ettiremez, sosyalistler için ikinci plâna attıramaz.../Behice Boran
"Fransız tarihinde hiçbir devrim ordu tarafından yapılmamıştır." Bu deyimi tersine çevirip kendimize uygulayalım: "Türkiye tarihinde hemen her devrim ordu tarafından yapılmış­tır!"
Reklam
değişmez sabit veri/genel doğru
İleri bir toplum olmanın temel şartı ağır sanayi temeline dayanan hızlı bir sanayileşmedir. Geri kalmış toplumlarda bu iş özel teşebbüs eliyle başarılamaz. Esasen özel teşebbüsün böyle bir isteği de yoktur. Özel teşebbüs kâr peşindedir. Geri kalmış, "Komprador" kapitalizminin egemenliğindeki toplumlarda, özel teşebbüs ancak kapkaç işlerine; dış ticaret, lüks konut; inşaat gibi işlere; ya da normal ithalattan daha da kârlı bir ithalat çeşidi olan "montaj" sanayiine yatırım yapar./Mehmet Ali Aybar
Marksist devrim teorisi hem determinist hem de (iradeci) volontaristtir.../Mahir Çayan
Büyük insanlık için ölen insanların yüceltilmesi, dinlerden, kahramanlık efsanelerinden bize kalan bir mirastır. Bu mirastan kopamıyoruz. Bu miras bizi yitirip bitiriyor, bizi götürüp bilimin karşısına dikiyor. Bu miras bizi ölen insana ve kendimize yabancılaştırıyor.”
Sayfa 444 - Dipnot yayınlarıKitabı okuyor
Kürt solunu Türkiye solunun ağırlıklı akımlarından ayıran, belki de, Kemalizme yönelttiği radikal eleştiriler idi. Ama, PKK örneği, Kemalizmin bir "pattern" olarak sorgulanmadığını, tam aksine "tek parti, tek ideoloji, kutsallaşmış tek adam" prensibinin pekala Kürtleştirilebileceğini de göstermekteydi.
Sayfa 55 - Kitabın başında yer alan, Hamit Bozarslan'a ait "TÜRKİYE'DE KÜRT SOL HAREKETİ" isimli makaledenKitabı okudu
Reklam
Aynı şekilde, 1920'li yıllarda bazı Irak ve Türkiye Kürtlerinin Sovyetler Birliği ile temasa geçmeye çalıştıkları, kendi adıyla bilinen bir isyanın lideri olan Şeyh Mahmud Bezirci'nin Lenin'e bir mektup yazdığı, bir Kürt delegasyonunun Sovyet temsilcileri ile görüştüğü, Türkiye'de kurulan ve Şeyh Said isyanının örgütleyicisi olarak kabul edilen Azadî Cemiyeti'nin de Sovyetler Birliği ile temasa geçmeye çalıştığı bilinmektedir. Fakat bu temas arayışlarının, aralarında 1919-1922 dönemi Kemalist hareketinin de bulunduğu diğer bazı hareketlerde gözlemlendiği gibi, pragmatik nedenlere dayandıklarını, Sovyet yanlısı bazı söylemlere rağmen, ideolojik bir mahiyete sahip olmadıklarını söyleyebiliriz. Daha sonraki aşamalarda, Komintern, Türkiye Komünist Partisi ve Sovyetler Birliği'nin Kürt hareketine büyük bir kuşkuyla yaklaştıkları, Hoybun-Taşnakutyan ittifakı ile gerçekleştirilen Ağrı Dağı İsyanı'nın Sovyetlerin de askeri yardımıyla bastırıldığı bilinmektedir. Irak Komünist Partisi'nin "Kürtlerin tam istiklalini" destekleme vaadine rağmen, Sovyetler Birliği'nin Türkiye yanlısı siyasetinin Ortadoğu'nun tümündeki Kürt milliyetçilerini "sol"dan uzaklaştırdığını düşünebiliriz.
Sayfa 20 - Kitabın başında yer alan, Hamit Bozarslan'a ait "TÜRKİYE'DE KÜRT SOL HAREKETİ" isimli makaledenKitabı okudu
Kürt solu Leninizm öncesi —hatta sınıf savaşları teorisi olarak Marksizm öncesi— Marksizmin yabancılaşma konusundaki açılımlarının farkına bile varamadı. Bu anlamda, Türkiye, Ortadoğu ve "azgelişmiş ülkeler" sol hareketleriyle ortak bir kaderi paylaştı. Aynı şekilde, 1960'larda daha çok sosyal mücadeleler olarak anlaşılan bir soldan, giderek, bir ideoloji olarak kabul edilen bir sola, bir mücadele geleneği ve sosyalizasyonu olarak algılanan "teşkilat"tan, her şey ve tek şey anlamına gelen Leninist partiye geçiş de, Kürt solunun önüne önemli bir handikap olarak çıktı. Bazı Kürt partiler bu engeli "sosyal demokratlaşma" yoluyla aşmaya çalıştılar, Kürt solunun en radikal misalini oluşturan PKK ise, çözümü liderin kutsallaştırılmasında aradı ve buldu.
Sayfa 55 - Kitabın başında yer alan, Hamit Bozarslan'a ait "TÜRKİYE'DE KÜRT SOL HAREKETİ" isimli makaledenKitabı okudu