Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Emre Aracı

Emre AracıÇaykovski İstanbul'da yazarı
Yazar
7.3/10
24 Kişi
101
Okunma
7
Beğeni
1.291
Görüntülenme

Emre Aracı Sözleri ve Alıntıları

Emre Aracı sözleri ve alıntılarını, Emre Aracı kitap alıntılarını, Emre Aracı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Geçmişe pişmanlık duymak, geleceğe umutla bakmak ve yaşadığım andan hiçbir zaman tatmin olamamak: bütün ömrüm böyle geçiyor.
Çaykovski’nin vardığı 1886 yılında Osmanlı tahtında cülûsunun onuncu yılına girmiş olan Yıldız Sarayı’nda gözlerden uzak bir şekilde yaşayan Sultan II. Abdülhamid bulunmaktaydı. İstanbul’un nüfüsu 850 bin civarındaydı. Meşrutiyet ilan edilip meclis lağvedileli de tam on sene olmuştu.
Sayfa 50 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları - 2. BasımKitabı okudu
Reklam
Paris’te Çaykovski’yi bekleyen önemli aile işi, üç sene önce besteci ve Modest dışında ailenin diğer fertlerinden gizli tutularak kız kardeşi Aleksandra’nın en büyük kızı olan Tatyana’nın Paris’te gayrimeşru bir oğlan çocuğu dünyaya getirmiş olmasıyla ilintiliydi. Georges-Léon adı verilen bu üç yaşındaki çocuğu kendi çocukları olmayan en büyük ağabey Nikolay ve eşi Olga evlat edinmeye karar vermiş ve küçük çocuğun Paris’ten Saint Petersburg’a getirilme görevini besteci üzerine almıştı.
Sayfa 31 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları - 2. BasımKitabı okudu
16 Mayıs 1886 Pazar Günü…
Anatoli’ye ilk intibalarını yazarken Çaykovski “Öğle saatlerinde harika bir havada Boğaziçi’ne vardık. Harikulade bir güzellikte ve ilerledikçe daha da güzelleşiyor” diyordu.
Sayfa 45 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları - 2. BasımKitabı okudu
Çaykovski’nin Mevsimler’den Barcarole’ü…
(…) Levant Herald gazetesini basan “Edition Orientale” matbaası Mevsimler’den Barcarole’ü keman ve piyano aranjmanı olarak yayımlamıştı. Kapağında Kız Kulesi, Hipodrom Meydanı, Küçüksu’daki Mihrişah Valide Sultan Çeşmesi ve Galata Kulesi görüntüleriyle basılmış olan bu nota kim bilir o devir hangi konaklarda, Büyükada köşklerinde, Boğaziçi yalılarında çalınmıştı?
Sayfa 96 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları - 2. BasımKitabı okudu
Çaykovski konservatuvara kaydından sonra…
Kız kardeşi Aleksandra’ya bir mektubunda, “Sanma ki büyük bir sanatçı olacağımı hayal ediyorum. Sadece beni cezbeden işi yapmak istiyorum. Sonunda meşhur bir besteci ya da fakir bir öğretmen olabilirim, ama hiç olmazsa inandığım şeyi yapmış olduğumu bileceğim ve ileride kadere veya insanlara kafa tutmak gibi acı veren bir davranışa da hakkım olmayacak” diye yazmıştı.
Sayfa 17 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları - 2. BasımKitabı okudu
Reklam
Çayskovski gibi 1905 senesinde İstanbul'a gelen ve Pera Palas otelinde kalan İngiliz besteci Sir Edward Elgar da şehrin köpeklerinden bir hayli yakınanlar arasındaydı ve anı defterine, "Gece köpekler korkunç gürültü yaptılar... Rüyamda görsem inanmayacağım bir ses -40 bin köpek gibi- tam penceremin altındaydılar… Köpekler gün boyu kaldırımların ortasında yatıyorlar (o da kaldırım varsa tabii) ve kimse onların rahatını bozmuyor. İnsanların yürüdüğü yerlerde sıklıkla bir köpek ortada yatıyor ve herkes yürürken yanından geçip gidiyor.
Sayfa 73 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
...Dolmabahçe Sarayı'nda da öncesine rastlanılmayan, çok değişik bir opera temsili gerçekleşir; Sultan Abdülmecid'in huzurunda 'Conservatoire Impérial'deki profesörlerin çocuklarından oluşan bir kadro Rossini'nin 'Sevil Berberi' operasının tamamını oynarlar. En büyüğü 12 yaşında olan bu grupta Rosina rolündeki
Sayfa 262Kitabı okudu
Trabzon’da at sırtında gezinti
13 Mayıs’ta Arménie Trabzon limanına vardı; muhteşem bir sabah güneşinde Trabzon Çaykovski’ye çok güzel görünmüştü. Mektubunda burayı “rüya diyarı” olarak tanımlıyordu.
Sayfa 38 - İBKYKitabı okudu
19 Nisan 1889 Cuma günü Çaykovski üç yıl aradan sonra tekrar çok kısa bir süre için İstanbuldadır: (…) yine ilk gün dolaştığı bölge Beyoğlu ve Grand Rue de Pera olmuştu. Kim bilir, Çiçek Pasajı’nın karşısındaki Café de Luxembourg yerli yerinde duruyor olsaydı bugün belki de duvarında Çaykovski’nin ziyareti anısına bir plaket olurdu.
Sayfa 89 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları - 2. BasımKitabı okudu
Reklam
"Sanatçı olmak ne büyük bir mutluluk! Şu an yaşamakta olduğumuz böylesine hüzünlü bir dönemde sadece sanat bizim dikkatimizi hiç de hoş olmayan gerçeklerden alıkoyabiliyor. Küçük evimde piyanonun başına oturduğum zaman bizi aşağı çeken bütün o ıstırap dolu sorulardan kendimi arınmış hissediyorum. Bu belki de çok bencilce bir düşünce. Ama her birimiz insanlığını iyiliği için kendimize göre katkıda bulunuyoruz; ve benim görüşümde sanat insanlık için en temel gereksinimdir."
Leopald Auer'in İstanbul'u
Esasında gün içerisinde hayal edilebilecek en güzel manzaralarla çevrili ve akşam da dini bayram süresince camilerin minarelerini kucaklayan gümüş ışıkların aksettiği İstanbul'un bu, tablo gibi şiirsel atmosferini yaşamak, anlatmaktan çok daha kolay.
Sayfa 75 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Modest'e ertesi gün gemiden yazdığı mektubunda Boğaziçi'nin beklentilerini aşmadığını ve hiç de tahmin ettiği gibi bulmadığını ifade eder. “Ayasofya karşısında çok sevindim ve mutlu oldum,” yazar. Ancak “Genel anlamda İstanbul beni o kadar da etkilemedi,” diye ekler. Şehrin sokak köpeklerinden ise bir hayli şikâyetçidir. "Köpeklerden o kadar nefret ettim ki cinslerine olan sevgimin yarısı gitti," der.
Sayfa 71 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Geçmişe pişmanlık duymak, geleceğe umutla bakmak ve yaşadığım andan hiçbir zaman tatmin olmamak: bütün ömrüm böyle geçiyor.
Sayfa 9 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Geçmişe pişmanlık duymak, geleceğe umutla bakmak ve yaşadığım andan hiçbir zaman tatmin olmamak: bütün ömrüm böyle geçiyor.
Sayfa 9 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 4. Basım, 2021Kitabı okudu
67 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.