Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Emre Gör

10.0/10
4 Kişi
30
Okunma
2
Beğeni
825
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Tarihçi, Yazar

Okurlar

2 okur beğendi.
30 okur okudu.
1 okur okuyor.
20 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Halifelik sıfatını Osmanlı padişahları arasında en çok kullanan o oldu. Bu sıfatın verdiği güçle, Güney Afrika ve Japonya gibi uzak ülkelere din âlimleri göndererek İslamiyet'in oralarda da yayılması için çalıştı. II. Abdülhamid'in Çin'deki tesiri o kadar büyük oldu ki, Pekin'de onun adına bir İslam üniversitesi açıldı ve kapısında Türk bayrağı dalgalandı.”
Sayfa 59 - Ötüken Neşriyat, 2. Basım, Mart 2016, İstanbulKitabı okudu
“…İtalya'ya gönderilen Osmanlı casusunun bir mektubu bugün Osmanlı arşivindedir. Şehzade Cem'in durumunu araştırmak için görevlendirilen bu Osmanlı casusu İstanbul'a gönderdiği takririnde, Şehzade Cem'in Fransa'dan Roma'ya gittiğini ve Roma'ya bir günlük mesafedeki Çutya'da Şehzade Cem'i Papa'nın oğlu ve Roma halkının karşıladığını, Papa'nın sarayına giden Cem'e muhafızların eşlik ettiğini, hatta kendisine on iki bin filori tahsis edildiğini bildirmektedir.”
Sayfa 32 - Ötüken Neşriyat, 2. Basım, Mart 2016, İstanbulKitabı okudu
Reklam
“Sultan'ı Yıldız Sarayı'na kapandığı için dış dünyadan bîhaber sanmak büyük bir yanılgı olur. Zira II. Abdülhamid Mabeyn-i Hümâyun Teşkilâtı vasıtasıyla devlet adamlarıyla sürekli iletişim halinde olduğu gibi, Hafiye Teşkilâtı ile de olup bitenden haberdar olmuştur. Bu anlamda Mabeyn-i Hümâyun Teşkilâtı Sultan'ın "dili", Hafiye Teşkilâtı ise "gözü" ve "kulağı" olarak nitelendirilebilir.”
Sayfa 65 - Ötüken Neşriyat, 2. Basım, Mart 2016, İstanbulKitabı okudu
II. Abdülhamid’e Suikast Girişimi Önlenemedi
Bir yığın ihbara rağmen bu suikast, yine de önlenememiştir. Suikast, Singer Fabrikası memurlarından Belçikalı anarşist Edward Jorris, Kafkasya Ermenilerinden Taşnak Cemiyeti üyesi Simoil Kayın, Rusya Ermenilerinden Konstantin Kabulyan ve Simoil Kayın'ın kızı Robina Kayın'ın oluşturduğu “suikast ekibi tarafından planlanmıştı. Suikast 21 Temmuz 1905 günü, II. Abdülhamid'in Cuma namazını kıldığı Yıldız Camii önünde, padişahın tam camiden çıkışı sırasında 100 kiloluk patlayıcı yüklü arabanın infilak ettirilmesi suretiyle gerçekleştirilmiş, 23 kişinin ölümüyle sonuçlanan suikasttan Sultan Abdülhamid yara almadan kurtulmuştu.”
Sayfa 89 - Ötüken Neşriyat, 2. Basım, Mart 2016, İstanbulKitabı okudu
“Tanzimat'ın (1839) ilânından sonra Osmanlı istihbarat faaliyetlerinin "tecessüs-i ahvâl” adı altında ve Zaptiye Nâzırı'na bağlı olarak yürütüldüğünü görüyoruz.”
Sayfa 44 - Ötüken Neşriyat, 2. Basım, Mart 2016, İstanbulKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
·
7 saatte okudu
Belki makale
Akıcı bir dille yazıldığı dışında olumlu bir cümle ne yazık ki kuramayacağım. Yazar, pek çok belgeden istifade etmiş ve belgeleri gayet açık şekilde yazmış ancak belgelerin yorumu konusunda zayıf kalmış. Ayrıca sürekli tekrara düştüğünü düşünüyorum. Tekrara düşen kısımlar çıkartılarak güzel bir makale yazılabilirmiş. Ancak bir kitap için ne yazık ki yeterli değil. Bunun yanı sıra arşiv belgeleriyle iyi desteklenen çalışmanın kaynakcasini da zayıf buldum.
Osmanlı Kaynaklarında Karşı Casusluk Vakaları (1876-1909)
Osmanlı Kaynaklarında Karşı Casusluk Vakaları (1876-1909)Emre Gör · Kitap Yayınevi · 20232 okunma