Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Engin Koca

Engin KocaAkıl ve Hareket yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
3
Okunma
2
Beğeni
865
Görüntülenme

Engin Koca Gönderileri

Engin Koca kitaplarını, Engin Koca sözleri ve alıntılarını, Engin Koca yazarlarını, Engin Koca yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Descartes'a göre yer çekmiyor, gök itiyor
Dolayısıyla yeryüzünde cisimleri Dünya’nın merkezine çeken bir kuvvet yoktur; bunun yerine cisimleri merkeze iten bir vorteks fırtınası vardır. Dünya üzerindeki ağırlık, düşme ve cismin bütünlüğü olguları, her şeyi yerkürenin merkezine doğru iten bir fırtınanın meydana getirdiği olgulardır.
Sayfa 80 - Babil KitapKitabı yarım bıraktı
Vorteks teorisi
Descartes evreninin anahtarı vorteks teorisidir; evren plenum (boşluksuz) olduğu için bir yerdeki hareket, başka bir yerdeki hareket ile açıklanmaktadır. Bu hareketin en basit bir formu da dairesel harekettir.
Sayfa 80 - Babil KitapKitabı yarım bıraktı
Reklam
300 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
133 günde okudu
Fiziğin Orta Bilimden Metafizik Teori Üretmeye Dek Uzanan Serüveni
Felsefenin ana vatanı olan Antik Yunan döneminden itibaren filozofların açıklığa kavuşturmak istediği temel problemlerden biri hareket/oluş problemidir. Hareketin/oluşun varlığı ve mahiyeti problemi, Greklerden Aydınlanma çağına dek süregelmiştir. Engin Koca, Aydınlanma çağında ortaya çıkan yeni doğa felsefesinin yükselişinin temelinde yatan olgunun fiziğin mekaniğe, niteliksel hareketin niceliksel harekete indirgenmesi olduğunu iddia ediyor ve bunu üç koldan (yöntemsel, metafiziksel, fiziksel) temellendiriyor. Akıl üzerinden hareketin; hareket üzerindense aklın serüvenini geniş bir perspektiften okuyabileceğiniz bu kitaptan, özellikle bilim tarihi, fizik ve felsefe (özelde metafizik) alanlarına ilgi duyanların çokça faydalanabileceğini düşünüyorum.
Akıl ve Hareket
Akıl ve HareketEngin Koca · Babil Kitap · 20183 okunma
Sonuç ve Öneriler
"Henüz deneylenebilir olmaması nedeniyle teorik fiziğin teorileri çağdaş metafizik teoriler olarak da adlandırılabilir, fakat unutulmamalıdır ki bu teoriler klasik metafizik teorilerden farklıdır."
Sayfa 250 - Babil KitapKitabı okudu
Fiziksel Dönüşüm
"Descartes'ın vorteks teorisi, gök fiziğiyle yer fiziğini ilk birleştirme girişimidir."
Sayfa 227 - Babil KitapKitabı okudu
Fiziksel Dönüşüm
"Descartes Le Monde'de şöyle der: 'Onlar bir taşın hareketine devam etmesinin nedenini soruyorlardı; fakat asıl sorulması gereken soru taşı neyin durduğuydu.' Descartes için hareketin niceliğinin korunumu, Newton içinse momentumun korunumu yasalarının imlediği gibi, hareket çarpışmalarla (itme ve çekmelerle) bir cisimden diğerine aktarılabilir ama yok edilemez."
Sayfa 212 - Babil KitapKitabı okudu
Reklam
Fiziksel Dönüşüm
"Pierre Duhem, Aydınlanma'nın kendisini meşrulaştırmak için 'karanlık' ilan ettiği Orta Çağ'ın sanıldığı kadar karanlık olmadığını, başta Galileo olmak üzere pek çok Yeni Çağ düşünürünün Orta Çağ bilim ve felsefesine çok şey borçlu olduğunu düşünür."
Sayfa 162 - Babil KitapKitabı okudu
Metafiziksel Dönüşüm
"Nitekim kesin ölçüme yönelik bu hassasiyet 1570'lerde kuyruklu yıldız ve nova gözlemlerine neden olmuş, Galileo'nun gözlemleriyle birleşen bu sonuçlar Aristotelesçi Ay üstü-Ay altı ontolojik ayrımının yıkılmasına neden olacak yolu açmıştır."
Sayfa 155 - Babil KitapKitabı okudu
Metafiziksel Dönüşüm
"Zilzel de doğa yasası kavramının, İncil'in ilahi yasalarının geometrik yönergelere çevrilmesiyle oluştuğunu, Kepler'in doğa yasası metaforunu kullanan ilk isim olduğunu ama doğayı yöneten Tanrı fikriyle niceliksel kurallar olarak fiziksel düzenliliklerin tasvirini birleştiren ismin Descartes olduğunu söyler."
Sayfa 148 - Babil KitapKitabı okudu
Metafiziksel Dönüşüm
"Aristoteles durağanlığı, yani eylemsizliği, hızın sıfır olduğu durum olarak tanımlanır. [...] Newton için eylemsizlik, hızın değil ivmenin sıfır olduğu durumdur."
Sayfa 140 - Babil KitapKitabı okudu
Reklam
Metafiziksel Dönüşüm
"Collingwood'un ifadesiyle Kepler, niteliksel hareket üreten canlı enerjiyi niceliksel hareket üreten mekanik kuvvete dönüştürmüştür."
Sayfa 126 - Babil KitapKitabı okudu
Metafiziksel Dönüşüm
"Newton için mutlak uzay ve zaman, fenomenal olguların varlığı için mantıksal olarak zorunlu koşullardır, bu nedenle bu mutlak varlıklara aktif rol verilemez; onların işlevi sınırlandırıcı ve düzenleyici olmaktır."
Sayfa 113 - Babil KitapKitabı okudu
Metafiziksel Dönüşüm
"Dünya'nın evrenin merkezi olarak kabul edildiği dönemde doğal hareketler Dünya'nın merkezine göre belirlenmiş olduğundan, Dünya tüm hareketlerin referans noktasıdır ve bu nedenle tüm hareketler mutlaktır. Aristoteles mutlak ve göreli hareket ayrımı yapmamıştır, zira Dünya'nın merkeziyle evren küresinin merkezi çakışmaktadır. Fakat Dünya merkezden çıkarıldığında, göreli hareket ve mutlak hareket kavramlarının ayrıştırılması gerekmektedir."
Sayfa 100 - Babil KitapKitabı okudu
Metafiziksel Dönüşüm
"Neoplatoncu Anima Mundi (Dünya Ruhu) doktrini, insan mikrokozmos olarak nefs ile yönetilmesinden hareketle, evrenin de bütün olarak külli nefs tarafından yönetildiğini iddia eden ve pek çok mistik çıkarımı olan bir doktrindir."
Sayfa 83 - Babil KitapKitabı okudu
Metafiziksel Dönüşüm
"Gassendi, geleneksel töz-araz varlık kategorisini reddeder. Bu kategoriyi şeylerin kendisine değil, şeylerin bilgisine dair bir ayrımdır."
Sayfa 81 - Babil KitapKitabı okudu
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.