Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Enrico Cornet

Enrico CornetKonstantiniyye Muhasarası Ruznamesi yazarı
Yazar
9.0/10
1 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
252
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

7 okur okudu.
9 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Yine bu mayıs ayının yirmi altıncı günü gecenin saat birinde Türkler bütün ordugâhlarında büyük miktarda ateşler yaktılar, ordugâhta bulunan her bir çadır iki ateş yakmıştı. Bunlar pek büyük ateşlerdi ve bu ateşlerin şiddetli ışıkları dolayısıyla ortalık gündüz gibi aydınlanmıştı. Bu müthiş ateşler gece yarısına kadar devam etti. Bu ateşleri Türk beyi ordugâh için yaktırdı çünkü ordugâh halkına neşe vermek, zavallı şehrin tahribi yaklaşmakta olduğundan, şiddetli taarruza ve muharebeye hazırlanmak için yaktırıyordu. Ve bu ...ler, bu ateşleri yakarak, Türk âdeti veçhile haykırıyorlardı, o derecede ki sanki gökyüzü açılacakmış gibiydi! Bütün şehir dehşet içinde kaldı ve herkes ağlayarak, ...lerin bu şiddetli tehevvüründen kendilerini korumaları için Allah'a ve mukaddes Meryem'e yalvarıyorlardı.
İmparator çaresizliğin elinde
Şehre vasıl olunca yaptıkları şeyleri haşmetli imparatora arz ettiler ve Venediklilerin hiçbir donanmasını bulamadıklarını söylediler. O zaman haşmetli imparator, Venediklilerin kendisine yardım göndermediklerini görerek, teessürle hüngür hüngür ağlamaya başladı. İmparator bu vaziyeti görünce kendisini şefaatkâr efendimiz Hazreti İsa'nın ve onun annesi mukaddes Meryem Ana'nın ve şehrinin alemdarı efendimiz mukaddes Konstantin'in ellerine emanet etmeye karar verdi. Ve Hristiyanlığın düşmanı olan bu ... Türk'e karşı Hristiyanlık âlemi yardım etmek istemediğinden şehri onların muhafaza etmelerini niyaz eyledi.
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
78 syf.
9/10 puan verdi
·
4 saatte okudu
Kaybedenlerin Tarihi
Kitap, o dönemde İstanbul'da bulunan bir Venedik asilzadesinin İstanbul'un fethi öncesi, kuşatma altına alındığı süreç ve fethedilmesine dair gözlemlerinden oluşuyor. 1452'nin son aylarından başlayarak fethe kadar olanları gün gün not etmiş Nicolo Barbaro. Bu kısa kitabın önemi, bize fethe giden süreci ve fethin içinden sahneleri yabancı bir gözle, karşı tarafın gözüyle göstermesinde. Kısa olmasına rağmen oldukça zengin diyebileceğim detaylar var kitapta. Elbette taraf tutan bir kitap bu, Türklere ağzına ne gelirse de söylüyor yazar ancak yine de olayların gün gün takip edilebilmesi; Bizans ve Osmanlı'nın hazırlıklarını, genel atmosferi, bilhassa dehşetli fetih gününü başarılı bir şekilde aktarması bakımından (ikincil de olsa) tarihî bir kaynak niteliği taşıyor. Tarihimizi bir de öbür tarafından, kaybedenin tarafından okumak isteyenler için önemli, faydalı bir kitap. Meraklısına tavsiye edilir.
Konstantiniyye Muhasarası Ruznamesi
Konstantiniyye Muhasarası RuznamesiNicolo Barbaro · İstanbul Fetih Cemiyeti Yayınları · 19537 okunma
78 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Fetih kimilerine göre düşüş.
Fetih kavramının, düşüş kavramı olarak algılandığı bir gözden, düşüş esnasında gün ve gün yaşadıklarını günlük halinde bize sunan değerli bir kaynak. İyiki birileri günlük tutuyor, dedirten bir hadise. Mutlaka okunmalı. Tavsiye ederim.
Konstantiniyye Muhasarası Ruznamesi
Konstantiniyye Muhasarası RuznamesiNicolo Barbaro · İstanbul Fetih Cemiyeti Yayınları · 19537 okunma