Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Erbatur Çavuşoğlu

Erbatur ÇavuşoğluTürkiye Kentleşmesinin Toplumsal Arkeolojisi yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
694
Görüntülenme

Erbatur Çavuşoğlu Gönderileri

Erbatur Çavuşoğlu kitaplarını, Erbatur Çavuşoğlu sözleri ve alıntılarını, Erbatur Çavuşoğlu yazarlarını, Erbatur Çavuşoğlu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Cumhuriyet dönemine damgasını vuran temel anlayış modernleşme yani batılılaşmadır. Keyder, "modern kökünden türetilmiş bütün sözcükler içinde Türkiye'nin deneyimine en uygun düşeninin, "modernleştirmek" olduğunu belirtmektedir, burada altı çizilmesi gereken, sürecin bir yandan tepeden inme, yani "halka rağmen halk için" diğer yandan "batı'ya rağmen batılılaşma" türünden gariplikler içermesidir. Türkiye'nin modernleşme sürecini içselleştirilmiş değil, giydirilmiş modernlik olarak düşünmek gerekiyor; zira ancak böyle bir düşünme biçimi modernliğin üzerimizde bol bir elbise olarak duruşunu kavramsallaştırabiliyor. Keyder'e göre Mustafa Kemal'in şahsının yüceltilmesi ve sembol olarak kabul görmesinden öte, ulusal kültürün milliyetçi ideoloji çerçevesinde ve devlet eliyle inşasının başarılı olduğu iddia edilemez. Türkiye'de ulus-devletin inşa sürecine eşlik eden devrimler toplumun bu kültürel kod ve referanslarını ortadan kaldırdığı için önemli sorunlara yol açmıştır. Cumhuriyet'in modernlik ideali İslam'ı temel referans olmaktan çıkarırken akılcılığı merkeze alma eğilimde olmuştur. Ancak yine de tüm devrimler içinde din alanına yönelik olanların uygulanması için öncelikle gerekli meşruiyetin kazanılması beklenilmiştir.
Sayfa 71
Modern toplumlar hiyerarşik ayrımların ve eşitsizliklerin var olduğu toplumlar olarak özellikle cinsiyete dayalı eşitsizlikleri de üretir ve diğer toplumsal eşitsizliklerle iç içe sürdürür. Modern toplumlarda cinsiyete dayalı toplumsal eşitsizliklerin aslında biyolojik özelliklerden (cinsiyet hormonları gibi) kaynaklandığı düşünülür. Ama bu biyolojik farklar aslında toplumsal farklara sonradan verilen anlamlar olarak toplumsalın içinde vardır.
Sayfa 47
Reklam
Toplum belli bir zamana kadar mekânı şekillendirmektedir. Fakat bir yerden sonra mekân tarafından şekillenir
288 syf.
·
Puan vermedi
Şehir Planlama ve Tarih
Türkiye kentleşmesinin kırılma noktalarını; siyasi, sosyal ve ekonomik açıdan genel durumları ortaya koymuştur. Yapılan her bir kanunun arka planının olduğunu, bunu bir kaç örnek ile irdeleyerek ortaya konmuştur. "Köylü milletin efendisidir." sözünün hangi zamanda ve ne üzerine söylendiğini, bunun için ortaya tespitler konmuştur. Türkiye'deki şehirciliğin kanunlarla yapılan değişimini ortaya koymuştur.
Türkiye Kentleşmesinin Toplumsal Arkeolojisi
Türkiye Kentleşmesinin Toplumsal ArkeolojisiErbatur Çavuşoğlu · Ayrıntı Yayınları · 20168 okunma