Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ercüment Erbay

Ercüment ErbayÇocuk Hakları yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
9.0/10
2 Kişi
11
Okunma
1
Beğeni
595
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Doç. Dr.

Okurlar

1 okur beğendi.
11 okur okudu.
9 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Kuşkusuz çocukları yetersizlik kurgusu üzerinden yetiştirmemek ve katılım hakkı çerçevesinde kendi yaşamı üzerinde söz sahibi yapmak gereklidir.
Bazı yazarlar modernizmin çocuk kurgulamasının ardından çocuğun sahip olduğu özgürlüğün kısıtlandığını, korunma ve gözetilme adı altında sosyal kontrolün baskıcı hapsine maruz bırakıldığını ve tamamen yetişkinlerin tekelinde geliştirilen, eğitilen bir varlığa dönüştüğünü belirtmektedir. Bu yorumlarda haklılık payı vardır fakat çocukların yaşadığı korumasız bir özgürlüğün onları istismarları ve hak ihlallerine açık bıraktığını da gözardı etmemek gerekir.
Çocuğun yüksek yararı, bir haktan ziyade çocuk haklarının tümünün yaşama geçirilmesinde bir kılavuzdur. Aynı zamanda çocuğun yararının gözetilmesi, menfaat çatışmalarında çocuğun tarafının tutulması demektir. Çocuğun yüksek yararı, yetişkinlerin yararıyla özdeşleştirilip yozlaştırılmamalı, çocuk için neyin yararlı olduğunu biz biliriz diyen yetişkinlerin büyüklenmeleri ile yetiştirilmemeli ve önce ön kapıdan içeriye alınan çocuk hakları, sonuçta böyle kılıflarla arka kapıdan dışarıya kaçırılmamalıdır.
Çok tatlısın.. :))
“Her zaman beklentilerinizdeki gibi yaşamamı istiyorsunuz. En iyinin sizin fikriniz olduğundan emin misiniz? Bütün doktorlar ve hakimler çok mutludur herhalde. Anneler ve babalar çocuklarının doktor ve hakim olmalarını istediklerine göre! Lütfen hayallerimize sınırlar koymayın. Benim dünyam yere göğe sığmaz aslında. Gelecekte mutlu olmamı istiyorsunuz. Size inanıyorum ama benim için bensiz düşünüyorsunuz.”
Bir ülkede çocuğa verilen değer, o ülkede çocuk haklarının ne durumda olduğunun değerlendirilmesinde kilit bir rol oynamaktadır. Bir başka değişle, çocuğa verilen değer ile çocukluk haklarının uygulanması doğru orantılıdır.
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
174 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitabın yazarı, kitapta Türkiye'de çocuk haklarının nasıl algılandığını ve çocuk haklarini tanıtma yaygınlaşma ve izlemeye yönelik uygulamaların nasıl sekillenecegini eleştirel bir bakış açısıyla ortaya koymaya çalışmış. Tarihsel bir gelişimden sonra, dünyada ve daha ziyade ülkemizdeki politikaları olumlu ve olumsuz yanlarıyla anlatıp, eksiklerin nasıl giderileceği konusunda da fikirler sunmuş. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sivil Toplum Örgütleri gibi kuruluşların bu meselede ki rollerinide eksikleri ve artılarıyla değerlendirmiş. Kanaatimce kitap yazıldıktan sonra SHÇEK mülga olup, Aile Sosyal Politikalara devrolunduktan sonra taşra teşkilatının da bu konularda etkin rol almasıyla çocuklarla bilhassa kimsesiz ve mağdur çocuklarla alakalı büyük gelişme katedilmistir. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu'nun da yeterli olduğunu düşünüyorum tabi uygulamada sıkıntılar illa var. Yine de çocuk hakları konusunda ülkemizin eksiklikleri çok hele ki çocuğa bakış konusunda, buradaki sıkıntı da malesef ebeveynlerden oluşuyor.
Çocuk Hakları
Çocuk HaklarıErcüment Erbay · Yeni İnsan Yayınevi · 201915 okunma