Erdal Yıldız

9.3/10
3 Kişi
8
Okunma
0
Beğeni
618
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Çevirmen

Okurlar

8 okur okudu.
1 okur okuyor.
11 okur okuyacak.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Sanatçı sanat aracılığıyla mı, yapıt aracılığıyla mı sanatçı vasfını kazanır. "
Reklam
Fakat okumak, toplamaktan başka ne olabilir ki?: Söylenenden söylenmeyeni çıkarıp toplamak için, kendini toparlamak gerek.
Her sorma bir aramadır. Her aramaya önceden arananın kendisi yol gösterir...
Savaş her şeyin babasıdır, her şeyin kralıdır: kimilerini Tanrı, kimilerini ise insan olarak ortaya çıkarır; kimilerini köle, kimilerini ise özgür kılar.
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
400 syf.
9/10 puan verdi
Sanat felsefesini ontolojik düzeyde tartışıp bütün görüşlerinde olduğu gibi bunu da bir döngü (bengi dönüş) içerisinde anlatan Heidegger'in kendi metinlerini anlamakta zorlanıyor musunuz? Merak etmeyin, sadece siz değil biz felsefe okuyanları dahi zorlayan bir anlatım biçimine sahip Heidegger. Bu nedenle sanat felsefesi üzerine bir açıklamaya, pekiştirmeye ihtiyacınız varsa okunması gereken kitaplardan bir tanesi. Sanatın özünün, kökeninin ne olduğunu sorar. Ne ola ki buradaki şey, diğer araç gereçlerden ayrı bir noktada önümüze seriliyor. Sanat eserinde bu olan şey nedir ki bize hakikati verir? Var olanın hakikati sanat eserinde kendini gösterir. Bu nedenle ontolojik düzeyde kalır Heidegger. Çünkü her ne kadar fayda sağlayan diğer araç ve gereçlerden ayrılsa da sanat eseri eninde sonunda o da bir araçtır - ayrıldığı noktalar elbette var-. Bununla birlikte karşıt görüşleri de işliyor kitap. Schapiro ve Derrida'da bu tartışmaya katılıyorlar. Van Gogh'un tablolarından bir çift ayakkabı resmi üzerinden devam ediyor. Schapiro sanat tarihçisi olarak çok farklı bir bakış sergilerken ve kitaba göre de biraz yersiz olarak eleştiride bulunuyor. Derrida fenomenolojik olarak bakıyor Heidegger'in görüşlerine. Heidegger'in bütün bir felsefesini anlatmayacağım burada tabiki de. Bunun için insanlar tezler yazıyor. Sonuç olarak hocamın kitabını eleştirmek elbette bana kalmaz fakat okumalarda önümü görmeme yarayan açıklayıcı bir kitaptı.
Sanattan Hakikate: Heidegger, Van Gogh, Schapiro, Derrida
Sanattan Hakikate: Heidegger, Van Gogh, Schapiro, DerridaErdal Yıldız · Dergah Yayınları · 20174 okunma
400 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Öncelikle belirtmem gerek ki; beklediğim gibi bir kitap değildi. Ama içinde Heidegger varsa yine de okunmaya değerdir. Kitabın içeriği ise, bir sanat eserinin kişi de uyandırdığı sanatsal fikirler üzerinedir. Temel tartışma noktası Van Gogh’un bir çift ayakkabısı üzerine felsefe sınırları içerisinde yapılan yorumlardır. Yani; Van Gogh, Heidegger, Schapiro ve Derrida'nın düşünceleri temele alınarak sanat, sanatçı, sanat yapıtı, güzel, varlık ve hakikat ilişkileri bağlamı temelinde yapılan bu çalışma bir metnin, bir sanat metninin, bir felsefe metninin nasıl olup da birden fazla düşünür tarafından birbirlerinden farklı bir biçimde okunabileceğini bir hermeneutik kavramı temelinde okuyarak ortaya koymayı ve yeni okumalara yol açmayı denemektir.
Sanattan Hakikate: Heidegger, Van Gogh, Schapiro, Derrida
Sanattan Hakikate: Heidegger, Van Gogh, Schapiro, DerridaErdal Yıldız · Dergah Yayınları · 20174 okunma
300 syf.
9/10 puan verdi
Herakleitos’un fragmanları, fragmanların aktarıldığı metinsel bağlamları ve farklı çevirileriyle beraber fragmanlarda geçen sözcükler filolojik, etimolojik olarak incelemeye tabi tutuluyor. Felsefe tarihinin karanlık bir filozofu olduğu için(belki de-bir kitabının olup olmadığı kesin olmamakla birlikte-kitabı günümüze ulaşmadığı için) fragmanları birçok düşünür tarafından yorumlanıyor ve bu yorumların hepsi birer fikir olmaktan öteye geçemiyor. Bu yorumların neler olduğunu, fragmanların farklı çevirilerini, fragmanlarda kullanılan sözcüklerin etimolojik, filolojik olarak incelenmesini merak ediyorsanız, buyrun, okuyun. Ancak: Herakleitos fragmanlarına dair yorum çeşitliliği, kullanılan sözcüklerdeki anlam derinliği, metaforlar, mecazlar Herakleitos’un fragmanlarda “gerçekten” ne demek istediğine ulaşmayı zorluyor. “Kesinlik” arıyorsanız, hem Herakleitos’u tanımıyorsunuz demektir hem de bu kitap size göre değildir demektir. Kitap, Herakleitos hakkında bildiklerimizin ve bilebileceklerimizin sanılardan öteye gidemeyeceği konusunda iyi bir ders veriyor. En azından ben dersimi aldım. Bu nedenle: Herakleitos’u tanımak istiyorsanız ve felsefe okumuyorsanız bu kitap sizi sıkar ama Herakleitos’u seviyorsanız ve ileri bir okuma yapmak istiyorsanız ideal bir kitap, diyebilirim.
Herakleitos'un Oyunu
Herakleitos'un OyunuGüvenç Şar · Dergah Yayınları · 20164 okunma