Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Erhan Tuna

Erhan TunaŞamanlık ve Oyunculuk yazarı
Yazar
9.0/10
2 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
1.187
Görüntülenme

Erhan Tuna Gönderileri

Erhan Tuna kitaplarını, Erhan Tuna sözleri ve alıntılarını, Erhan Tuna yazarlarını, Erhan Tuna yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şamanlığa Kabul
Şaman adayının, şamanlığa kabul aşamasında yardımcı ruhunu bulması, hayvanların dilini ya da gizli dili öğrenmesi, kabilenin tanrılarının ona görünmeleri, erginleme törenlerindeki kabilenin gizlerinin adaya öğretilmesinin karşılığıdır. Şaman adayı, tıpkı diğer erginleme törenlerindeki aday gibi öldüğünü ve yeniden doğduğunu düşünür.
Sayfa 57 - OkyanusKitabı okudu
Şamanlığa Kabul
Şaman adaylarının şamanlığa kabul aşaması, tarımla uğraşan halkların inisiasyon (erginleme) törenlerine benzer. ..Erginleme törenlerinde aday, bir ormanda, bir çalılıkta günlerce yalnız bırakılabilmektedir. Tine şaman adayının rüyada gördüğü bedeninin parçalara ayrılması ve ruhlar tarafından ona çeşitli işkencelerin uygulanması, erginleme törenlerinde adaya uygulanan acı verici sınavların karşılığıdır.
Sayfa 57 - OkyanusKitabı okudu
Reklam
Şamanlığa Kabul
Pyotr Ivanov bu konuda daha ayrıntılı bilgiler verir. [Buna göre] adayın kol ve bacakları demir bir kancayla yerlerinden sökülür, kemikler temizlenir, etler kazınır, beden sıvıları atılır ve gözler yuvalarından sökülür. Bu operasyonun ardından tüm kemikler toplanır ve demirle birbirine bağlanır.
Sayfa 56 - OkyanusKitabı okudu
Şamanlığa Kabul
Örneğin bir Yakut şamanı olan Sofion Zateyeu şaman adayının kurallar gereği öldüğünü ve yurt denilen yerde üç gün hiçbir şey yiyip içmeksizin yattığını anlatır. Aday şekilsel olarak, bedeninin parçalarına ayrıldığı bu törenden üç kez geçer.
Sayfa 56 - OkyanusKitabı okudu
Şamanlığa Kabul
A. Ohlamarks, "Studien zum Problem des Schamanismus" adlı eserinde şaman ve şamanın eylemini bir nevi hastalık olarak betimlemek istemiştir: "Aşırı soğuk, uzun geceler, çöl yalnızlığı, vitamin eksikliği vb. ögeler kutup halklarının sinirsel durumuna etki eder veya akıl hastalıkları çoğalır (kutup histerisi, meryak, menerik vb) ya da şamanî trans durumu oluşur."
Sayfa 54 - OkyanusKitabı okudu
Şamanlığa Kabul
Kendiliğinden şaman olma, doğada şaşırtıcı bir olaya maruz kalan şaman adayının (yıldırım düşmesi vb) şamanlık için bir işaret aldığına olan inancından kaynaklanır.
Sayfa 53 - OkyanusKitabı okudu
Reklam
Şamanlığa Kabul
Bir toplulukta şaman adayının ortaya çıkması ve ardından şamanlığa kabulü genellikle iki yolla olur: Bunlardan birincisi kalıtsallıktır. Yani şaman adayı şamanlığı miras yoluyla kazanır. İkincisi ise kendiliğinden kabul yoluyla (çağrılma ya da seçilme) ile olur. Fakat bu iki metod, birbirinden kesin çizgilerle ayrılmamıştır. Biri seçilebileceği gibi, ikisi bir arada da bulunabilir. Fakat kendiliğinden şaman olanların gücünün, bir şamanın varisi olan ya da ruhlar tarafından gönderilen şamanlardan daha az olduğuna inanılır.
Sayfa 53 - OkyanusKitabı okudu
Şamanist Mitler ve Bu Mitlerin Şaman Eylemiyle İlişkisi
Şamanın tedavi ya da kurban sırasında yaptığı şarkı, dans, vantrologluk, tanrıları kişileştirme ve onlarla konuşma, ses taklitleri, şamanın içinde bulunduğu topluluğun mitolojisi ile kurduğu ilişkilerle oluşur.
Sayfa 51 - OkyanusKitabı okudu
Şamanist Mitler ve Bu Mitlerin Şaman Eylemiyle İlişkisi
Şamanizm inancına ait bazı boylarda kötü ruhlara ve karanlık tanrılara âyin yapan şamanlar ile iyi ruhlar için kansız âyin töreni yapan şamanlar ayrılmışlardır. Bunlara "Ak Şaman" ve "Kara Şaman" adları verilir.
Sayfa 50 - OkyanusKitabı okudu
Şamanist Mitler ve Bu Mitlerin Şaman Eylemiyle İlişkisi
Şamanın asıl görevi kötü ruhlara ve karanlık tanrılara âyin yapmak, kurban sunmak ve topluluğu onlardan gelebilecek kötülüklere karşı korumaktır.
Sayfa 49 - OkyanusKitabı okudu
Reklam
Şamanist Mitler ve Bu Mitlerin Şaman Eylemiyle İlişkisi
Kuzey Amerika yerlilerine ait birçok dilde Dünya = Evren terimi aynı zamanda "yıl" anlamında kullanılmaktadır. Yakutlar bir yılın geçtiğini ifade etmek için "dünya geçti" demektedirler.
Sayfa 48 - OkyanusKitabı okudu
Şamanist Mitler ve Bu Mitlerin Şaman Eylemiyle İlişkisi
Mit özellikle çok tanrılı dinlerde, hayatı belirleyen, topluma düzenini oluşturması için gerekli her türlü veriyi veren, gerçek olarak kabul edilen bir olgudur.
Sayfa 47 - OkyanusKitabı okudu
Şamanizm, Animizm ve Totemizm ile İlişkilidir
İlkel animistik tasarımlara verilebilecek bir örnekte "ateş kültü"dür. Şamanların bir özelliği de vecd hali, göğe yükselme, yeraltına inmeden başka ateşe hakim olmalarıdır. Bu özellik mistik ısı kavramının bir yan anlamı olarak varolmuştur. Bunun dışında da Şamanist Türklerde ateşe olan saygı önemlidir. Ateşe bakıp fal açma, kehanette bulunma Şamanist Türkler arasında yaygındır.
Sayfa 42 - OkyanusKitabı okudu
Şamanizm, Animizm ve Totemizm ile İlişkilidir
Animistik inanca bir örnekte ağaçların kutsal sayılmasıdır. Bu ağacın kutsal sayılması olgusu varlığını yaratılış ve köken mitlerinden aldığı ve şamanizmin en temel ögelerinden yaşam ağacı sembolünün kökeni olduğu gibi bunun yanısıra bizzat kendisine tapınılan mukaddes bir varlıktır. Bu kutsal ağaç Şamanist Türklerde kayın ağacı olarak kabul edilir.
Sayfa 41 - OkyanusKitabı okudu
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.