Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Esat Bülbül

Esat BülbülDoğadan Bize... yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
214
Görüntülenme

Hakkında

1968 İzmir Bergama doğumlu yazar, yüksek öğrenimini Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tamamladı. Halen İzmir’de zeytin ticareti ile uğraşmakta olan Esat Bülbül, doğanın bir parçası olmayı ve doğaya ait her şeyi hayat tarzı olarak benimsemiştir. Yurtiçi ve dışında zeytincilikle ilgili toplantı, panel ve sempozyumların daimi takipçisi olan yazarın zeytine dair ne varsa öğrenmek ve öğretmek en büyük zevkidir.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Bergama, İzmir, Türkiye, 1968

Okurlar

1 okur okudu.
1 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
ACI PELİN : Boş arazilerde , yol ve tarla kenarlarında kendiliğinden yetişen, çok acı ve keskin kokulu otsu bir bitkidir. Saksılarda da yetiştirilir. Birçok türü vardır .Yarı çalımsı çok yıllık bir bitkidir. Derinlere inebilen bir kök sistemine sahiptir. Dik duran ve dallanan sapları 60- 100 cm ye kadar uzar. Sapları çok fazla yapraklıdır, grimsi renkte tüylerle kaplıdır. Yaprakların her iki yüzü grimsi tüylüdür ve bitkinin üst kısmına doğru küçülürler. Yapraklar parçalıdır ve her parça ucu hafif sivrileşerek son bulur. Yapraklar saplıdır. ACI PELİN tıpta çok eski zamandan beri kullanılmaktadır. Türkiye'de ve Avrupa'nın büyük bir bölümünde yaygındır. Özellikle yıllık yağışı 1000 mm 'nin altında olan yerlerde daha çok rastlanır. Her çiçek sapında yarı kubbemsi eğik, sarı renkli çok sayıda çiçekçiğin bulunduğu çiçek düğmeleri, dallanmış bir salkım teşkil ederler. Açık renkli çiçekler boru şeklinde olup çiçek düğmesinin dış kısmında olanlar yalnız dişi çiçeklerdir. Uç kısmında olanlar ise hermafrodittir. Döllenme böceklerle veya rüzgârla olur. Ters yumurta şeklinde olan 1.5 mm kadar uzunluğu bulunan meyve genellikle gri kahverengidir. Meyvenin üzeri dalgalıdır. İçeriğinde % 0.5 -1.3 oranında uçucu yağ mavi, yeşil veya turuncu renktedir. Uçucu yağların en önemli kısmı Thujon içermesidir. FAYDALARI: Bağırsak solucanlarını düşürür. Âdet söktürür. İştah açar . Mideyi kuvvetlendirir. Ateşi düşürür. Fazla miktarda alındığı takdirde zehirler. Ayrıca halk arasında yaraların ve alerjik kaşıntıların tedavisinde de kullanılmaktadır.
ACEM KİMYONU: Anavatanı Mısır’dır. Mayıs- Haziran aylarında tohumunun hemen ucunda pembemsi çiçekler açar. 15-20 cm boylarında, bir yıllık otsu bitkidir. Çiçekleri 3-5 saplı şemsiye durumundadır. Yaprakları dar ince şeritler halinde parçalıdır. Meyveleri oval olup, içeriğinde reçine , sabit ve uçucu yağlar vardır. Keskin kokuludur. Bu nedenle et yemeklerinin yapımında tohumlarından baharat olarak faydalanılır. FAYDALARI: Tansiyon düşürür, iştah açar, bağırsaklarda gaz oluşumunu önler. Birikmiş gazı söktürür, emziren annelerin sütünü artırır. Afrodizyaktır, hazmı kolaylaştırır, spazmı giderir. Âdet kanamalarının düzenli olmasını sağlar. İdrar söktürür. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Romatizma ve obeziteye karşı faydalıdır. Sinirsel baş dönmelerini keser. DİKKAT : HAMİLELER KULLANMAMALIDIR.!
Reklam
Bu kitaptan her gün bir bitki ve faydalarını paylaşacağım. Umarım faydalı bir kitap olur hem benim hem sizin için. 💚
Doğadan Bize...
Doğadan Bize...

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok