Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Esen Onat

Esen OnatMimarlığa Yolculuk yazarı
Yazar
8.6/10
21 Kişi
102
Okunma
4
Beğeni
895
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. Esen Onat, 1936 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Orta öğrenimini İzmir Atatürk Lisesi'nde tamamladı. 1960 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu. 1963-1976 yıllarında Türkiye Odalar Birliği bünyesinde kurulan Organize Sanayi Bölgeleri Grubu'nda uzman mimar olarak çalıştı. 1965 yılında ABD'de kısa süreli eğitim gördü. 1977 yılında Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. AMMYO Mimarlık Bölüm Başkanlığı ve ADMMA Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevlerini yürüttü. 1981 yılında "Mimari Tasarım Eğitimi" alanında yaptığı doktora tezini tamamladı. 1985 yılında Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nde Doçentliğe yükseltildi. 1985-87 yıllarında Bina Bilgisi Anabilim Dalı Başkanlığı, 1987-89 yıllarında Mimarlık Bölüm Başkanlığı görevlerini yürüttü. 1992 yılında Profesörlüğe atandı. 1992-94 yıllarında Fakülte Dekan Yardımcısı, 1994-95 yıllarında Üniversite Rektör Yardımcısı ve 1995-2001 yıllarında Fakülte Dekanı olarak görev yaptı. Onat'ın mimarlık alanında planlama, programalama, tasarlama ve grafik konularında yayımlanmış 8 kitabı, çeşitli kitap ve dergilerde yayımlanmış makaleleri, araştırma projeleri, fizibilite projeleri, uygulanmış fiziksel yerleşme ve mimari projeleri vardır.
Unvan:
Prof. Dr. Yazar
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 1936

Okurlar

4 okur beğendi.
102 okur okudu.
4 okur okuyor.
38 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Mimari tasarım yapmak algılama, araştırma, düşünme, imgeleme, keşfetme, yorumlama, değerlendirme görüş, kavram ve seçenek geliştirme tartışma, karar verme gibi pek çok zihinsel işlem yapmayı zorunlu kılıyor. Bu zihinsel işlemleri yapmadan mimari tasarımı yöneterek yürütebilmek olanaksızdır.
Otoriter bir düzen içinde bireyleri disipline sokmak çok kolaydır ama bu yöntem bireyleri ruhsuz robotlar haline sokmaktan öte bir işe yaramaz. Güç ama kalıcı ve önemli olan ise bireylerin özgürce davranabildikleri bir ortamda kendilerini disipline sokmalarını sağlayabilmektir.
Reklam
Bilgi, ilgi, duyarlılık ve deneyim öyle şeylerdir ki , pek çok işte yalnız kişinin kendi yaşantısıyla değil geçmişe dayalı alışkanlıklarla, görgüyle ve kendine miras kalan yaşantılarla da beslenerek kazanılır.
Toplumsal ya da teknolojik bir gelişme de olsa, değişmeleri hemen benimseyebilmek hiçbir dönemde kolay olmamıştır. Toplumların sahip çıktıkları hatta bütünleştikleri bazı değerleri ve simgeleri geçmişte nasıl reddettiklerini, nasıl nefretle ve tepkiyle karşıladıklarını bilmek gerçekten insanı şaşırtıyor. Bunun en bilinen, şaşırtıcı örneklerinden biri Eyfel Kulesidir.
Tasarım, bir sonuca ulaştırılıncaya kadar hazların ve gerilimlerin , umutların ve umutsuzlukların bir arada yaşandığı, çözümlenmesi olanaksız karmaşık bir süreçtir...Öyle bir süreç ki tasarlayanı tüketip tüketip yeniden var eder.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
104 syf.
6/10 puan verdi
Asal formların gerekliliği üzerine;
Her mimarlık ürünü sosyal ve kültür nesnesi olmasının yanı sıra simgesel bir işleve de sahiptir. Daha açık bir deyişle mimari ürün kitlesel ve mekânsal forma sahiptir. Prof. Dr. Esen Onat’a göre ise; Kitlesel form, mimarlık ürününün fiziksel ve toplumsal çevresiyle ilişkilerini belirleyen işlevsel, mekânsal, tinsel, simgesel, anlamsal vb. yüklemler taşıyan çok yönlü bir olgudur. Bu nedenle de mimarın en duyarlı olduğu problem alanlarından biridir. Bu kitapta da formu asıl belirlemesi gereken işlevsellik, var olana adapte olabilmek, coğrafya gibi önemli konular yerine formun asal geometriyi kullanarak şekillenmesini, aslında var olanın sınıflandırılmasını görüyoruz. Çünkü her ürünün geometrinin asal formlarıyla elde edildiğini savunuyor. Peki, geometrinin asal formlarından kullanmaktan kastı ne? Bildiğimiz katı cisimlerin eklenmiş, çıkarılmış veya birleştirilmiş gibi hallerini kategorize ederek sınıflandırıyor. Yanı kitap gerçekten de sadece görsel bir sınıflandırma üzerine kurgulandırılmış. Anlatılmak istenen konunun bile oldukça yüzeysel kaldığını düşünüyorum. Bu kitabı okurken gerçekten de düşündüğüm iki şey vardı; bunun gerekliliği ve formun önemsizliği. Sadece bu tarz kitaplara ilgisi olan kişilerin hiç ilgisini çekmeyecek, gerçekten de ilgisi olanın da kendisine bir şey katamayacağı bir kitap olmuş. Belki de benim okumam için geç olduğundan bu kadar gereksiz gelmiştir. Benim için ‘ okumasaydım da olurdu ‘ kategorisinde...
Mimarlık, Form ve Geometri
Mimarlık, Form ve GeometriEsen Onat · Efil Yayınevi · 201031 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
·
3 saatte okudu
Bence tüm mimarlık öğrencilerinin okuması gereken bir kitap... Geometrinin mimarlıkla ne kadar iç içe olduğunu ispat etmiş. Geometrinin Mimarlık ile muhteşem birleşimini anlatan güzel kitap...
Mimarlık, Form ve Geometri
Mimarlık, Form ve GeometriEsen Onat · Efil Yayınevi · 201031 okunma
232 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Neden mimar olmak istediğimi hatırlatan kitap... Okurken kendinizi mimarlığın hiçbir meslekte olmayan o müthiş büyüsüne kaptırıyorsunuz. O büyüyü hiçbir şeyde görmedim ben. Mimarımız öyle bir anlatımla o büyüyü hissettirmek istemiş. Kendisini anlatırken kapılıp gidiyorsunuz. Sanki siz de onunla beraber yaşamışsınız da onunla beraber bu mesleği seçmişsiniz gibi oluyor. Mimarlık öğrencilerinin ve mimarlık okumak isteyen öğrencilerin mutlaka okuması gereken bir başucu kitabı.
Mimarlığa Yolculuk
Mimarlığa YolculukEsen Onat · Efil Yayınevi · 201360 okunma