Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Esra Yakut

Esra YakutŞeyhülislamlık yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
1.442
Görüntülenme

Esra Yakut Sözleri ve Alıntıları

Esra Yakut sözleri ve alıntılarını, Esra Yakut kitap alıntılarını, Esra Yakut en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Padişahların dini otoritelerinin temsilinde önemli rol oynayan şeyhülislâmlara, makamın manevi gücünü ve otoritesini koruyabilmek amacıyla Divan-ı Hümayun'un asli üyeleri arasında yer verilmemişti. Böylece şeyhülislamlar üst düzey ulemayı atama yetkilerinin dışında genel olarak idari sorumlulukların dışında tutulmuştu.
Şeyhülislam şeriata aykırı bulduğu bir işlem için fetva vermeyebilirdi. Bundan dolayı fetvalar, padişahları hukuksal açıdan denetleyen bir mekanizma olarak görülebilir. Fakat gerçekte, kişilikleri ve bilimsel yeterlilikleri acısından son derece güçlü olan birkaçı dışında şeyhülislamlar padişahın istediği fetvaları vermek zorunda kalmışlardı. Yani hukuksal denetim mekanizması olarak görülen fetva, gerçekte tam işlemiyordu.
Reklam
İlmi bırak külliyeye, adli devlete; Sen sadece diyanetin neşrine çalış! Muradınsa nail olmak haklı hürmete Asra uyan vazifeni yapmağa alış
Sayfa 144Kitabı okudu
M.Şemseddin (Günaltay)'e göre, sıradan halkın eğitim düzeyini artırmak için öncelikli olarak hocaların ve imamların eğitiminden işe başlanmalıydı. Çünkü, kendisi söyle der: bir köylü,Sarbon Üniversitesin'den mezun bir efendinin parlak fikirlerinden bir şey anlamaz. İstanbul yüksek mekteplerinden tomarlarca şahadetname(diploma) almaya muvaffak olmuş bir zatın sözlerini dinlemez. O ruhlar kendisine pek yabancı, o telkinler pek bigane, belki de pek tehlikeli görünür. Köylü, ancak ruhunun munisi, fikrinin aşinası olan imamın telkinlerini, hocanın va'zu nasihatinidir ki (vaaz ve öğütlerini) kesin bir teslimiyet ile dinler ve kabul eder. İmamlar ve hocalar kendisini ne yola sevk ederlerse, düşünmeksizin, tereddüt etmezsizin, hemen o yolu takibe koyulur.
Aşıkpaşazade, Orhan Gazi'nin imamının İshak Fakih olduğundan söz ederek, Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde böyle bir makamın mevcut olduğunu bildirir.
Osmanlı devletinin Yıldırım Bayezid devrinde başlayan merkezileşme sürecinin Fatih Sultan Mehmed'le doruğa çıkışıyla birlikte, Osmanlı ulemâsı tam anlamıyla kurumlaşmış bir sınıf haline gelmiş, şeyhülislam da bu kurumlaşmanın en tepedeki temsilcisi olmuştur.
Reklam
3. Selim döneminde Osmanlı'da laiklik tartışmaları.
Fransız İhtilali ile birlikte ortaya çıkan laiklik, kilise-devlet ayrılığı gibi kavramlar, Osmanlı diplomatlarının ve devlet adamlarının eleştirilerine yol açmıştı.
1830' da Avrupa devletlerinin baskısıyla Yunanistan ve Mora' nın bağımsızlığını kabul eden Osmanlı Devleti, halkın tepkisini susturmak için dönemin şeyhülislamı Abdülvehhab Efendi' den,İslam Devleti 'nin diğer topraklarındaki Müslümanların kurtuluşu için bu ayrılışın uygun görüldüğünü belirten bir fetva almak zorunda kalmıştı.
Kılıçzade Hakkı, kandil gecesi sokakta yürüyen iki kadının bir zabit tarafından sözle tacize uğramalarını anlatırken yine son sözü Meşihat Makamı'na getirmiş ve "Ey kadınların peçe ve çarşafları için beyannameler neşreden Bâb-ı Meşihat!.. Nerdesin? Bunları görmüyor musun? Yoksa bunlar seni müteessir etmez mi? ..." diyerek eleştirilerini ifade etmişti.
Sevgili İnalcık'tan Tanzimat dönemi tanimi
Tanzimat dönemi, 'temel müesseseleri bozulmuş olan Osmanlı İmparatorluğu'nun yepyeni bir medeniyetle yükselen ve taarruza geçen Avrupa'nın ezici üstünlüğü karşısında yeniden teşkilatlanma teşebbüsünün kati bir safhası' diye nitelendirilir.
Reklam
Fetva kelimesinin sözlük anlamı, ”güçlükleri çözen kuvvetli cevaplar” dır.
Memikzade şok
İV. Mehmed döneminde iç karışıklıkların arttığı bir zamanda şeyhülislâmlik görevine getirilen Memikzade Mustafa Efendi'ye özellikle yeniçeriler bir 'yeniçeri ağasının' bile ondan daha iyi müftülük yapabileceğini söyleyerek tepki gösterince, Memikzade Mustafa Efendi on üç saatlik görev süresinin sonunda Meşihat Makamı'ndan uzaklaştırıldı.
Abdülhamid döneminde RTÜK online
II. Abdülhamid döneminde, dini kitapların içeriklerinin kontrol edilmeye başlanması, bu kontrollerin yapılacağı bir encümenin kurulmasına neden oldu.
.... bazı yabancı araştırmacıların Osmanlı Devleti'nde şeyhülislâmlik makamının kökenini Kanunî Sultan Süleyman dönemine tarihlendirmelerine neden olmuştu. Nitekim, bu araştırmacılardan biri olan W.H.Mc Neil, Kanuni Sultan Süleyman'ın imparatorluğun dini kurumlarını düzenlerken Sünni gelenekten ayrılıp Bizans'ın kilise teşkilatlanma modeline benzer bir çizgi izlediğini belirterek, bu hareketin nedenini, Osmanlı Devleti'nin meşruiyetine kafa tutan Safevilere bir yanıt verme çabası olarak açıklar.
Büyük Selçuklu Devleti’nin kuruluşuyla İslam dünyası Türklerin nüfuzu altına girmeye başladı.
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.