Felipe Alfau

Felipe AlfauLocos yazarı
Yazar
8.2/10
21 Kişi
49
Okunma
2
Beğeni
1.294
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
İspanyol Asıllı Amerikalı Romancı ve Şair
Doğum:
Katalonya, Barselona, İspanya, 24 Ağustos 1902
Ölüm:
New York, ABD, 1999

Okurlar

2 okur beğendi.
49 okur okudu.
1 okur okuyor.
72 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Zaman bunu yapıyor. İnsan ne kadar yaşama gücüyle dolu olursa olsun, er ya da geç zaman onu ele geçiriyor. Her şey yıpranır."
Sayfa 143 - ChinelatoKitabı okudu
"Söyleyin ona, onu bu dünyadaki her şeyden çok sevdim ama sevgi hayat içindir; ona dair her şeyse ölümle ilgili."
Sayfa 157 - Ölü SeviciKitabı okudu
Reklam
"Bu hayata katlanamayacağımı hissettiğimi hatırlıyorum."
Sayfa 185 - Köpeklerin RomansıKitabı okudu
"Elbette, siz cehaletin bir lütuf olduğuna inanıyorsunuz."
Sayfa 75 - Parmak İzleriKitabı okudu
"İşte, intihar aynı zamanda ölümün kürtaj edilmesidir."
Sayfa 163 - Ölü SeviciKitabı okudu
İspanyol yazar Felipe Alfau'nun ilk olarak 1936 yılında yayımlanan, akabinde ABD'de 1987 senesinde tekrar basıldıktan sonra yazarına popülerlik getiren romanı Locos, 8 öyküden oluşan çerçeve hikayeyle romanlaşmış bir metindir. Ülkemizde ilk olarak 2016 yılında Monokl Yayınları tarafımdan yayımlanan bu eser, üstkurmaca tekniğini ve özellikle 1960'lı yıllardan sonra postmodernistlerin çokça kullandığı metin içinde oyun tarzını görebiliyoruz. Karakterlerin farklı hallerde ve şekillerde öyküler boyunca göründüğü enteresan bir roman Locos. Özellikle 1930'lu yılların ikinci yarısından itibaren görülen farklı anlatım biçimlerinin kullanıldığı özellikli metinler içerisinde gösterebileceğimiz değerli bir eser.
Locos
Locos
romanını detaylıca anlattığım videoyu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. youtu.be/eQmTXbnTSuE

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
208 syf.
8/10 puan verdi
·
13 saatte okudu
Felipe Alfau’nun ilk kez 1936’da yayımlanan, uzun süre hak ettiği ilgiyi görmeyen, zamanının çok ilerisinde bir eser Locos: Bir Jestler Komedisi. Kitap, Madrid’de karakterlerini ‘yaratmak’ için düzenli olarak bir kafeye giden bir yazar ve onun burada denk geldiği insanlarla başlıyor ve farklı zamanlarda her birinin birbiriyle de kesişen hikayelerini okuyoruz. Bu hikayeler için birbirinden bağımsız bir şekilde okunabilecek sekiz öykü demek de mümkün, bir romanın istenilen sırayla okunabilecek bölümleri demek de. Girift bir şekilde birbirine bağlanan öyküler aslında bir bütünün farklı kesitlerini sunuyor okura ve farklı zaman dilimleriyle bütünü oluşturan bu kesitleri hangi sırayla okursanız okuyun o bütüne varıyorsunuz. Bu yazıldığı dönem göz önüne alındığında ayrıca saygı uyandıracak teknikle Alfau, son derece muzip, eğlenceli ve aynı zamanda özel bir eser çıkarmış ortaya. Locos’u özel bir eser yapan bir diğer özelliği de Unamuno’nun Sis’ini anımsatan şekilde, kurgu ile gerçek, yazar ile karakterler arasında tamamen bir muğlaklık yaratarak okurla adeta oyun oynaması. İlk başlarda biraz değişik bir metinle karşı karşıya olduğunuzu hissettirmekle beraber afallatan, ilerledikçe yazarın zekasına hayran bırakan bir kitap. Bu eğlenceli ve oyunlu kurgunun alt metninde, yazarın felsefi sorgulamaları ve toplumsal eleştirileri dahil etmesi ayrıca hayranlık uyandırıcı. Okurken büyük keyif aldığım, elimden bırakamadığım bir kitap oldu. Çok beğendim. Okuyacaklara karakterleri dikkatli takip etmelerini, hatta not alarak ilerlemelerini tavsiye ederim.
Locos
LocosFelipe Alfau · MonoKL Yayınları · 201649 okunma
208 syf.
8/10 puan verdi
Çok karmaşık bir kapağı olsa da içindeki hikayeler bir o kadar enteresan ve anlaşılır. Yazar kitapta cafe de los locosda bulunanların hayatların farklı ve sıradışı bir biçimde kurguluyor.Kitap içinde yazar bulunmamasına rağmen yazar ile kahraman konuşmaları da mevcut.Şans verilmesi gereken güzel bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Locos
LocosFelipe Alfau · MonoKL Yayınları · 201649 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Locos: Bir Jestler Komedisi, 1936 yılında yazılmasına karşın, uzun süre ilgi görmemiş.Aslında yazar Felipe Alfau ilgi görmemiş, ta ki 1990 yılında Amerika'da tekrar keşfedilene kadar.Zamanının çok ötesinde edebi teknikler kullanan Felibe Alfau, Nabokov, Pynchon, Barth gibi isimlerle birlikte, Amerikan edebiyatının postmodern öncülerinden biri olarak kabul edilmiş. Yazar kitabın önsözünde,  romanın okuyucunun işini kolaylaştırma amacıyla, kısa öyküler halinde kaleme alındığını, okuyucunun istediği öyküyü tercih ederek, istediği sırayla  okuyabileceğini belirtiyor. Öykülerin pek çoğu birbiriyle bağlantılı ve  tekrar tekrar ortaya çıkan karakterler içeriyor. Zamansal bir sıralama içermiyor ama. Kitabın en belirgin yanı,  kurgu ile gerçeklik,  karakterler ile yazar arasındaki ayrımın keskin çizgilerler ayrılmamış olması. Karakterler kendi yaratıcısının iradesine meydan okurken, yazarla alay etmekten de geri durmuyor. İşte bu nedenle son derece eğlenceli metinler ortaya çıkarmış, Felipe Alfau. Kimlik adlı öyküyü çok çok beğendim. Tavsiye ederim.
Locos
LocosFelipe Alfau · MonoKL Yayınları · 201649 okunma