Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felipe Fernandez-Armesto

Felipe Fernandez-ArmestoKolomb Seyahatnamesi yazarı
Yazar
7.4/10
7 Kişi
29
Okunma
4
Beğeni
937
Görüntülenme

Felipe Fernandez-Armesto Gönderileri

Felipe Fernandez-Armesto kitaplarını, Felipe Fernandez-Armesto sözleri ve alıntılarını, Felipe Fernandez-Armesto yazarlarını, Felipe Fernandez-Armesto yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yemek yemek her yerde kültürel dönüşüme yol açar -hatta bazen sihirli bir dönüşüme- Kendi simyası vardır. Bireyleri topluma kazandırır, hastalıkları iyileştirir. Kişilikleri değiştirir. Dini olmayan durumlara dinsel anlam katabilir. Ritüel işlevi görebilir. Ritüele dönüşebilir. Yiyecekleri ilahi veya şeytani kılabilir. Güç yaratabilir. Bağlar oluşturabilir. İntikama veya aşka işaret edebilir. Kimliği sergileyebilir.
Ne kadar aç olursa olsun, yemeğin beslenmekten fazla bir anlamı olduğu gerçeğinden kaçabilmiş hiçbir insan yoktur; şu anda var olan toplumların hiçbirinde sadece hayatta kalmak için yemek yenmemektedir.
Reklam
Yeni Gine'deki Hua yerlileri, doğadan geri alamayacaklarına inandıkları hayati sıvıları -nu'yu- kaybetmemek için ölülerini yiyorlardı.
Carlyle'ın dediği gibi, "Eğer ruh bir çeşit mideyse birlikte yemek yemekten daha güzel bir ayin olabilir mi?"
Eğer insanlar birlikte yemek yemeyi bırakıyorsa o zaman aile hayatı tehlikede demektir.
Fast food yiyen birinin yalnızlığı asosyalliktir. Yemeğin sosyalleştirici etkisi yok olmaktadır. Mikrodalgaların yer aldığı mutfaklarda tencere yemeğinin saltanatı tehlikededir.
Reklam
Medenileşme kemikleşmiş görünmektir ve insanlar bunun sınırlarını aşmanın bir yolunun ham olanın yeniden keşfedilmesi olduğunu düşünmektedir.
Yemek pişirmek yalnızca karın doyurmak demek değildir, aynı zamanda bireyleri bir sofra etrafında bir toplama ve bunu belirli zamanlarda yapma işidir. Yeni işlevler, paylaşılan zevkler ve sorumluluklar ortaya çıkarır. Yalnızca birlikte "yemek yemek"ten daha yaratıcıdır ve sosyal bağları güçlendirir.
Terram excoquere demiştir Virgil: İşlenmiş toprağı güneşe bırakmak, toprağı tohumları pişirecek bir fırın gibi görmek gibidir.
Sanat eserleri yaratmakta ve hayallerimizi gerçekleştirmek de oldukça hırslıyızdır.
Reklam
Yemek pişirmek yalnızca insana özgü olan garip davranış biçimlerinden biri.
Nuer aşıklarının birbirlerinin kafalarından ayıkladıkları bitlerle beslenmelerinin karşılıklı aşkın bir ifadesi olduğu söylenir.
İlk devrim, pişirmenin icadı; bence bu insanın kendini doğanın geri kalanından ayırmasının hikayesidir, toplumsal değişme tarihinde bir açılış olayıdır. Daha sonra, yiyeceğin geçimin ötesinde bir şey olduğunun keşfi ile ilgilendim -yiyeceğin üretimi, dağıtımı, hazırlanması ve tüketiminin yemek yemenin törenselleştirilmesi, irrasyonel ya da aşkın bir anlam taşımaya başlamasıyla törenler ve büyüler yaratması.
...suç, aşk, para ve yemek. Bunların yalnızca sonuncusu evrenseldir. Suç, en kötü düzenlenmiş toplumlarda bile azınlığın ilgi alanıdır. Parasız bir ekonomiyi yahut aşksız üremeyi hayal edebiliriz ama yiyeceksiz hayatı edemeyiz.
2024te okumayı düşündüğüm kitaplar..
şu listede yer alanlardan okumadıklarım; #195185419 + şu listede yer alanlardan okumadıklarım; #200968391 ve siz uygulama kullanıcıları sayesinde - #227697974 - yaptığım şu liste; (bu muhtemelen daha da büyür.. umarım
130 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.