Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fikret Sarıcaoğlu

Fikret SarıcaoğluOsmanlı Tarihi Haritaları ve Tarihi Coğrafya Eserleri yazarı
Yazar
Derleyen
0.0/10
0 Kişi
6
Okunma
3
Beğeni
407
Görüntülenme

Hakkında

İlk, orta ve lise öğrenimini Eskişehir’de tamamladı. 1983’de öğrenim hakkını kazandığı İ.Ü. Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü’nden Haziran 1987’de mezun oldu. Aynı yıl Ekim ayında mezun olduğu bölümde, Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevliliğine başladı. İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 1990 yılında bitirdiği Yüksek Lisans tezi, “Katib Çelebi’nin Cihannüma’sı ve Kaynakları” başlıklıdır. Aynı Enstitü’ye bağlı olarak “Hatt-ı Humayunlarına göre Bir Padişah’ın Portresi: Sultan I. Abdülhamid (1774-1789)” konulu Doktora tezini 1997’de tamamladı. Klasik dönem Osmanlı tarihi, tarihi coğrafyası ile XVII-XVIII. yüzyıllar Osmanlı tarih kaynakları üzerindeki çalışmalarını sürdürmektedir.
Unvan:
Akademisyen, Yazar
Doğum:
Kocahacılı, Polatlı, Ankara, 1964

Okurlar

3 okur beğendi.
6 okur okudu.
6 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Haritanın Arapça kitabesinde Piri Reis, "Kemâl Reîs'in birâderzâdesi olarak meşhur Hacı Mehmed'in oğlu Pîrî" şeklinde kendisini tanıtmıştır. Aynı yerde haritanın tahrir tarihini Muharrem 919 ve yapım yerini Gelibolu olarak belirtir. Açıklamaya göre harita 9 Mart - 7 Nisan 1513'de tamamlanmıştı.
Sayfa 30
Reklam
Osmanlılar'ın dünya ve ülkeler hakkındaki ilk bilgilerinin kaynağı İslam coğrafya eserleri ve haritalarıdır. Osmanlılar zamanla ulaştıkları Batı'daki haritacılık ürünlerini çeviri, kopyalama ve derleme gibi çeşitli usûIIerle bünyesine katmış ve kullanmıştı. Harita ve dünya haritaları islam dünyasında kısaca, ca'râfıyâ, sûretü'l-arz, sifâtü'd-dünyâ gibi kelimelerle ifade edilmekteydi. İslam tarihi haritacılığında oluşan Batlamyus­ Marinos geleneği, müslüman haritacıların benimsedikleri iki okuldan ilkidir. Mısırlı Batlamyus'un (Claudius Ptolemaeus, ö. 168?) dünya hantası, Fatih Sultan Mehmed'in (1444-1446, 1451-1481) İstanbul'un fethinden sonra G. Amirutzes'e yaptırdığı Geographiae'nın Arapça'ya tercümesiyle de günü'müze ulaşmıştır. İslam aleminde bilinen ilk dünya haritası, Bağdad'da Halife Me'mûn (813-833) için çizilen, ancak ez-Zuhrî'nin (ö.1154'den sonra) Kitâbu'/-Câ'râfiyye'sinde bir kopyası mevcut olan es-Sûretü'l-Me'mûniyye'dir. Sicilyalı eş-Şerif el-İdîsî (ö. 1165), aynı geleneğin en önemli temsilcisidir ve Batlamyus haritalarında değişiklikler yaparak hazırladığı büyük dünya haritası ünlüdür.
Sayfa 19
Kolomb'un Atlas Okyanusu yolculukları öncesindeki girişimleri, ispanyalılar'ın gemileriyle hareketi, Sebte Bağazı'ndan geçişten itibaren denizin, yıldızların durumu ve kısaca seyruseferin hikâyesi aynı kenar notundadır. Pîrî Reîs söz konusu bilgileri Kolomb ile üç kez seferlere katılmış olan Kemâl Reîs'in bir kulundan/esirinden dinlediğini ifade etmektedir. ilk karşılaşılan ada ve topluluklar, boncuk karşılığında altın ve inci alışverişi ve sefer dönüşü aynı ağızdan aktarılır. Yeni ada ve karaların Kolomb tarafından bulunduğunu, yer isimlerinin Kolomb tarafından verildiğini belirten Pîrî Reîs, daha önemlisi, kendi haritasındaki bahsi geçen kıyı ve adaların Kolomb'un haritasından tahrir edildiğini bildirir. Ayrıca Pîrî Reîs, sefer dönüşüne ait olan "İspanya Beyi papaz ve arpa gönderip, ekip biçmeyi öğretip, kendi inancına katmış " şeklindeki ifadesiyle Kolomb'un sefer vaadlerinden birine, yeni toprakları hrıstiyanlaştırma davasına işaret etmişti.
Sayfa 88 - Haritadaki 2 numaralı kenar notundan bahsedilir
1513 dünya harıtasında, devrin harita anlayışına göre harita unsurları içinde yer alan 58 ayrı minyatür veya resim bulunmaktadır. Pîrî Reîs'in haritası insan, hayvan, mitolojik veya yarı mitolojik yaratık, gemi ve yapı resimlerinin çeşitliliği ve sayıca fazlalığı ile benzersizdir. Haritada deniz vâsıtası olarak on bir çizim bulunmaktadır. Genel bir tarifle bunlar on gemi ve bir sandal resmidir. Haritadaki insan resimlerinin toplam sayısı sekizdir. Üç sultan/kral minyatürü, bugün için millî/yerel şeklinde isimlendirdiğimiz kıyafetle temsil edilmiştir. Haritada kale veya kaleşehir olarak toplam on sekiz yapı çizimi mevcuttur. Yine haritada renkli ve büyüklü-küçüklü on iki papağan resmi ile on dört hayvan ve mitolojik/yarı mitolojik yaratık çizimi bulunmaktadir.
Sayfa 192
Yeni Dünya ilk defa Waldseemüller haritasında (1507) America olarak anılmaya başlanmıştı.
Sayfa 25
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok