Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Firdevs Çetin

6.0/10
1 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
184
Görüntülenme

Firdevs Çetin Gönderileri

Firdevs Çetin kitaplarını, Firdevs Çetin sözleri ve alıntılarını, Firdevs Çetin yazarlarını, Firdevs Çetin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
584 syf.
8/10 puan verdi
·
26 günde okudu
Yazarın doktora çalışmasının kitaplaştırılmış hali olan bu eserde Osmanlı'daki gayrimüslimler hakkında kapsamlı ve ayrıntılı bilgiler elde edilebilir. Pek çok çarpıcı başlığın arasında en çok dikkatimi çeken bölüm yortular (kutsal günler) kısmı oldu. Rumların yılda 57 günde yortu kutlamaları Hristiyanlık'ın ritüeller bakımından ne kadar zengin olduğunu ortaya koymaktadır.
Batılı Seyyahlara Göre İstanbullu Gayrimüslimler
Batılı Seyyahlara Göre İstanbullu GayrimüslimlerFirdevs Çetin · Yeditepe Yayınevi · 20123 okunma
"Yahudiler her yıl ölen yakınlarının kemiklerini Kudüs'e taşırlar ve orada gömerler. Çünkü orada gömülü olanların bedeninin çürümediğine, kurtlar tarafından yenmediğine inanırlar."(Gerlach)
Sayfa 487Kitabı okudu
Reklam
Törenler
...orada daha önceden kutsanmış biri gümüş, diğeri altından iki yüzük ortaya çıkardığını, bunlardan altın olanını erkeğe, gümüş olanını ise kadına verdiğini yazmıştır. Bunun ardından, sağdıç, çiftlerin parmaklarından yüzükleri çıkarıp değiştirir ve papaz onların ellerini birleştirir.(Pignot)
Sayfa 475Kitabı okudu
Ortodoks Ermeniler, Son Yemek Ayini'nde İsa Peygamber'in gerçek bedeninin ve kanının varlığına, ayrıca ekmek ve şarabın İsa'nın bedenine ve kanına dönüştüğüne de inanmaktadırlar.
Sayfa 403Kitabı okudu
Nitekim bizim çavuşun Macar olan karısı da kesinlikle Müslüman olmak istemiyor. Ama çavuş gene de onu seviyor, çünkü kadın çok güzel yemek yapıyormuş:)))(Gerlach)
Sayfa 378Kitabı okudu
Sabatay Sevi
1648 ve 1666'da olmak üzere iki defa mesihliğini ilan eden Sabatay Sevi, hem bazı Yahudilerin hem de Müslümanların tepkisini çekmiştir. 1666 yılında Yahudi dünyasının her yerinden destekçi bulan Sabatay, bilinçli olarak Yahudi kutsal kurallarına uymayınca, İzmir hahamları onu aforoz etmişlerdir.
Sayfa 369Kitabı okudu
Reklam
Ottavio-Bon da şayet Haseki Sultanlar padişahtan izin alırlarsa bazı Yahudi kadınların saraya gelip onların yanlarına girebildiklerini, bunların onlara örgü ve nakış öğretmek perdesi altında makyaj yapmayı öğrettiklerini ifade eder.
Sayfa 246Kitabı okudu
Dernschwam(16.yy.) daha o tarihlerde bütün memleketlerdeki Yahudilerin Kudüs'e gidip toplanmayı ve bir gün büyük bir devlet kurmayı ümit ettiklerini ilave eder.
Sayfa 237Kitabı okudu
Osmanlı'daki Gayrimüslimler
Hristiyanların İsa Peygamber'in katili olarak Yahudileri görmeleri, iki millet arasında Ortaçağ boyunca devam etmiş mücadelenin temel sebebidir.
Sayfa 227Kitabı okudu
Türklerin yaz başlangıcı olarak kabul edip kutladıkları 23 Nisan'da, "Enoch ve Elias" (Hızır ve İlyas/ Hıdırellez) gününde Rumlar da Aziz Georg (Aya Yorgi) yortusunu kutlardı.
Sayfa 217Kitabı okudu
Reklam
Osmanlı'daki Türkler ve Rumlar
...her iki toplum da kötülüklerden korunmak için muska (Rumlar buna enkolpia demektedir.) taşımaktadırlar. Muskayı boyunlarına ya da kollarına asarak kalplerine yakın bir yerde taşırlar.
Sayfa 208Kitabı okudu
Ayazma (Şifalı Su)
...bu su ile yıkanan ve bu sudan içenlerin ateşli hastalıklardan korunduklarına inanılırdı...Vaktiyle her ayın 27'sinde buraya gelen binlerce Türk ve Hristiyan'a bol bol şarap ikram edildiğinden onlar da sarhoş olup kavga çıkarırlardı. Hatta ölümlere bile sebep olurlardı. Bu yüzden burada yiyip içmek yasaklanmıştı.
Sayfa 155Kitabı okudu
...Burada gümüşten yapılma çeşitli insan bedeni, el, kol, ayak figürleri asılıdır. Herkes hangi uzvunda bir derdi varsa onun gümüşten bir figürünü buraya adayarak Meryem'den şifa diler ve sağlığına kavuşmayı umar...
Sayfa 147Kitabı okudu
Galata?
Yunancada süte Galata denildiğini bildiren Evliya Çelebi ise Galata için şu bilgileri verir: "Türkçede Sütlüce derler, Rum'da Galata derler. Hepsi süt anlamındadır. Bu kasabanın otunun ve havasının letafetinden sütü halis olduğu için Sütlüce derler."
Sayfa 129Kitabı okudu
İstanbul'u ziyaret eden seyyahların bir başka belirgin özellikleri, Doğu dünyasının önemli zenginlikleri arasında olan nadir yazma eser, antika madalya ve paraları kendi ülkelerine götürmek için büyük çaba sarf etmiş olmalarıdır...Yalnız bu işe çok uzun süredir devam ettiklerinden, neredeyse İstanbul'dan "çalınacak" doğru dürüst bir şey kalmadığını yine seyyahların kendi ifadelerinden anlamak mümkündür.
Sayfa 118Kitabı okudu
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.