Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Franz M. Wuketits

Franz M. WuketitsSosyobiyoloji Nedir? yazarı
Yazar
7.8/10
4 Kişi
32
Okunma
0
Beğeni
340
Görüntülenme

Franz M. Wuketits Gönderileri

Franz M. Wuketits kitaplarını, Franz M. Wuketits sözleri ve alıntılarını, Franz M. Wuketits yazarlarını, Franz M. Wuketits yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
-"Kimseye öncelik tanıma (yakın akrabalarına ve arkadaşlarına da), aksine bütün insanlara eşit davran!” -“Karşılık beklemeden herkese yardım et!” -“Kendi isteklerini topluluğun (devletin, kilisenin vb.) isteklerinden sonraya koymaya her daim hazır ol!” -"Keyif sürmeye çalışma, aksine ‘ebedi değerlere’ sadık kal!” Bu türden başka “kurallar” da verilebilir. Bunlar gerçekte insan doğasını ıskaladığı için sürekli başarısız olmaya mahkûm bir ahlak sisteminin ya da ideolojinin emirleridir.
Başarısızların yaygın taklidi, her kültürü çöküşe sürükler.
Reklam
AB’nin Türkiye ile ilişkileri de bu uyum için çok önemli bence
Günümüz insanının soyut toplulukları da evrim tarihi açısından eşsizdir. Karmaşık devlet sistemleri, Avrupa Birliği gibi birliktelikler, yasalar kümesince bir arada tutulan ve şahsen tanışıklığa dayanmayan yapılardır. Bu yapıların evrim açısından ne kadar başarılı sayılacağını görmek için biraz beklememiz gerekiyor. Avcı toplayıcılar milyonlarca yıl evrim tarafından korunmuştur, Avrupa Birliği ise birkaç on yıldır hayattadır. Evrime ayak uydurup uyduramayacağı gelecekte belli olacaktır.
Hangisi başarısız; eğitim mi, genler mi?
Kalıtımın mı yoksa çevrenin mi organizmaların yaşamında -özellikle de insanın- daha güçlü olduğu konusu tartışılıyor. Bu tartışmanın gerekçelerini artık biyoloji değil belli düşünce gelenekleri ve ideolojiler sunmaktadır. Biyolojinin sonuçları dikkate alınırsa insanın eğitilebilir olmasının sonsuz olduğuna inanılamaz. Demek ki kalıtım, çevreden bağımsız değildir; eğitim, genetik kalıtımdan bağımsız “kullanılamaz”!
İnsanın Ağaçkakan Olası Geliyor
Bazı türlerin çok, bazılarının biraz, bazılarınınsa hiç sosyal olmamasından büyük ölçüde çevresel etkenler sorumludur. Mesela ağaçkakanlar tek başlarına yaşarlar. Kendilerini ve yavrularını düşmanlardan korumak için -sürü oluşturmaktansa- bambaşka stratejileri vardır. Muhteşem gagalarıyla ağaç köklerine delik açıp yuva yaparlar. Bu stratejisi ona oldukça sağlam bir yuva, dengeli iklim koşulları, rüzgardan ve yağmurdan korunak ve düşmanlardan gizlenmek gibi kazançlar sağlar. Açıkçası ağaçkakanın kalabalık gruplarda yaşayarak elde edeceği hiçbir fayda yoktur.
Reklam
Nahl Suresi/16
Antik Çağ’ın meşhur şairi Publius Vergilius Maro, arı sürüsünde devletin ana örneğinin gerçekleştiğini, onun içinde de “insan devleti” için bir model görmüştür. Romalı filozof Seneca ise öğrencisi Nero’nun dikkatini arı devletinin monarşiyi haklı çıkarmakla birlikte, kraliçe arının iğnesinin olmadığına atıfla, tabiatın intikamcı ve şiddet yanlısı bir hükümdar istemediğine çeker.
Evrim teorisi perspektifi göz ardı edilirse, insan seviyesindeki karmaşık sosyal ilişkiler de derinliklerinde anlaşılmadan kalır.
Romalı filozof Seneca(MS 4-65) öğrencisi Nero'nun dikkatini, arı devletinin monarşiyi haklı çıkarmakla beraber, kraliçe arının iğnesinin olmadığına o halde tabiatın intikamcı bir hükümdar istemediğine çeker. Günümüzde buna bıyık altından gülünebilir.
27 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.