Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ozan ONU

Ozan ONU
@ozanon
HBVÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Lisans Mezunu, OKÜ Tarih YL Öğrencisi. Kamu Hukuku, Hititoloji, Melittoloji ve Etimoloji sevdiği alanlar.
Ozan ONU
Bir kitabı yarım bıraktı
Solar
SolarIan McEwan
6.1/10 · 43 okunma
Reklam
438 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
136 günde okudu
Türk Anayasa Hukuku Pratik Çalışmaları
Türk Anayasa Hukuku Pratik ÇalışmalarıKemal Gözler
8.6/10 · 13 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
308 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Türk İdaresi ve Bürokrasisi Üzerine Başlangıç Seviyesinde Bir Kitap
Şura-yı Devletten Danıştaya isimli kitap Türk idari rejimi (ve tabi ki yargısı) ve Türk bürokrasisi üzerine tarihsel bazda giriş seviyesinde bir kitaptır. Türk Tarih Kurumu yayını olduğundan tarihsellik ön plandadır. Kitabın bence iki olumsuz noktası bulunmaktadır; birincisi, dili bir nebze ağır ve süslüdür ancak alanla ilgilenen okuyucuları yıpratmayacaktır. İkincisi, kitapta konu bütünlüğü ne iyi ne kötüdür. Buna mukabil Türk idari rejimini, Türk bürokrasisinin doğuşunu ve konumunu ve Danıştay'ın tarihini merak edenler için giriş seviyesinde ve tatmin edici bir kaynak olduğu kanaatindeyim. Kitabın genel olarak içeriğine değinecek olursam; Tanzimat dönemi bürokratik yapıyı ve bir nebze bu bürokratik yapıyı şekillendiren yasal gelişmelere değinen yazar Zeki Eraslan, Fransa ile Osmanlı'yı idari rejim anlamında yer yer karşılaştırarak çok esaslı tespitlerle kitabı zenginleştirmiş. Şura-yı Devleti tanımlayıp Cumhuriyet Türkiye'sindeki Danıştay ile ilişkilendirmiş. Danıştay'ın Cumhuriyet Türkiye'sinde nevzuhûr (ortaya çıkma, doğma) etmediğini bilakis Osmanlı'daki Şura-yı Devletin Cumhuriyet Türkiye'sine Danıştay olarak tevarüs ettiğini açıkça ifade etmiş. Kitapta Sadaret Makamı ile Sadaret Kethüdalığı ile bağlantılı olan Şura-yı Devlet anlatılmakla kalmamış, ilgili ve ilişkili siyasi kurumlar da ayrıca açıklanmış ve tanıtılmış. Velhasıl kitap ilgilisine tatmin edici seviyede bilgi ve birikim sağlayacaktır, diye düşünüyorum.
Şura-yı Devletten Danıştaya
Şura-yı Devletten DanıştayaZeki ERASLAN · Türk Tarih Kurumu · 01 okunma
Osmanlı Şuray-ı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti
İdeolojik bakışa sahip kimi hukukçular ve yazarlar, "Osmanlı Şuray-ı Devletini, Cumhuriyetimizin Danıştayı ile bağlantılı tutamayız" ibaresiyle Cumhuriyeti sahiplenirken Osmanlı için redd-i miras yaklaşımı söz konusudur. Oysa Cumhuriyet dönemi Danıştayı nevzuhûr (ilk defa ortaya çıkma, yeni doğma, kelimeye bayıldım) değildir. Yargısal alandaki tarihsel birikim devrimleşerek Cumhuriyet Türkiye'sine tevarüs (miras olarak kalma, aktarma, yine bayıldım) etmiştir.
Sayfa 211Kitabı okudu
Reklam
Difference Juridique Ottomane et Française (Diferans jüridikOttomane e Fransez)
Türk idaresinin çoğunlukla Fransa kaynaklı olduğu bir gerçektir. İkisi arasındaki farklılıklara bakıldığında ise en temel farklılıklardan biri kendini idari rejime geçişte göstermektedir. Osmanlı Devleti'ndeki durum Fransa'dakinin tamamen aksine idi. Fransa'da idari rejim, idarenin, adli nüfuz ve tesirden kurtulması için ihdas edilmiş olduğu halde Osmanlı'da adliye icranın/idarenin tesirinden kurtulmaya çalışıyordu.
1864 Vilayet Nizamnamesi
1864 Vilayet Nizamnamesi büyük oranda Fuat Paşa ile Midhat Paşa'nın eseriydi. Fuat Paşa mezkur nizamname ile "tevsî-i mezuniyyet" ile valilere geniş yetki verilmesini hedeflemiş, vükelay-ı devletin ehemm-i umûr (mühim işler) ile uğraşmasını öngörmüştü. Valilerin genişletilen yetkilerinin çerçevesi ise "tefrîk-i vezaif" (görevler ayrılığı) ile tamamlanıyordu.
Bürokrasi-Hükûmet Denklemi
Osmanlı Devleti'nde Tanzimat ile birlikte güç kazanan sivil bürokrasi; kanunu, yani devlet idaresinde objektif kuralları temsil eden bir kurum olarak, din ve devletin selameti adına hükümdarın karşısına çıkma gücüne hemen hemen her dönem sahip olmuştu. Tanzimat dönemi devlet adamlarından bilhassa Ali Paşa, Saray mensuplarının devlet işlerine karışmasına mani olmuş ve hatta bazen mahzurlu gördüğü irade-i seniyyeleri dahi geri aldırmıştır. Fuat Paşa, "...lehülhamd saye-i madelet-i hümayununuzda bizim korkumuz yoktur, arz-ı hakikate tereddüt etmek bizce vebaldir" diyebilmişken benzer şekilde Midhad Paşa da II. Abdülhamid'e ithafen, "...muradımız istibdadı ref've zat-ı şahanenizi vezaifenizde ikazdır..." ifadelerini kullanabilmiştir.
Sayfa 42 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Ordunun Siyaset Üzerindeki Etkisine Pratik Bir Örnek
Köyler muhalefetteki Demokrat Parti lideri olarak konuşan Celal Bayar’a “yaşa paşam” diye bağırarak tezahürat ediyordu. Bayar’ın hiçbir askeri geçmişi yoktu. Köylüler, ancak bir paşanın (generalin) hükümete muhalefet edebileceğine inandıklarını söylediler. Hükümeti eleştirebildiğine göre Bayar’ın bir paşa olduğu sonucuna varmışlardı.
Sayfa 138Kitabı okudu
Ozan ONU
Bir kitabı okumayı düşünüyor
Dedem Enver Paşa
Dedem Enver PaşaFatih Bayhan
8.6/10 · 108 okunma
Reklam
194 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.