Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Friedrich Schrader

Friedrich Schraderİstanbul yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
288
Görüntülenme

Friedrich Schrader Gönderileri

Friedrich Schrader kitaplarını, Friedrich Schrader sözleri ve alıntılarını, Friedrich Schrader yazarlarını, Friedrich Schrader yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dervişler haksız bir şekilde tevazu hırkasını taşırlar, aslında dünyanın en gururlu insanlarıdır çünkü dünyayı alt etmişlerdir.
Bu dünyayı hor gören dervişler, dünyadan kaçarken onu daha emin bir şekilde fethetmeyi bilmişlerdir.
Reklam
Tekkeler hala büyük ölçüde eski Doğu’nun koruyucuları. Eğer Doğu’nun dehası aranırsa, o sadece, mezarlıkları ebedî bir nefesin gezindiği tekkelerde bulunur.
Eğer semazenlerin, haykırış ve hareketlerinin hipnozuna kendimizi kaptırırsak, o zaman birdenbire Doğu’nun gizeminin peçesinden sıyrıldığını görürüz. İşte budur, dervişlerin dünya görüşlerinin temelinde yatan; görünen ve görünmeyen dünya arasında kurulan bütünsel paralellik.
Görüntüler dünyası, görünmeyeni üzeri resimlerle işlenmiş bir tül perde gibi sarar. Çoğu insanların gözleri bu duvağın ardını göremez
Reklam
Mısır Çarşısı sadece yaşam zevkinin yükseltilmesine değil, hastalık ve ağrıların iyileştirilmesine de yarar. Arap doktorların kağıda döktüğü Türk hekimlerin benimsediği her türlü şifa veren madde burada bulunur.
Daha keskin tatlar ararsak, burada özellikle Türk mutfağında kullanılan oryantal baharatları buluruz. Onların seçimi ve karıştırılmasında binlere yıllık bir deneyim konuşur. Ancak Avrupa kültürünün benimsenmesiyle onların kullanımı da giderek azalıyor.
Mısır Çarşısı’nda Doğu’nun ruhu ve şiiri, burnumuzdan içeri ta duyularımıza kadar dalar. Yüce bir şarkının ezgisini ve Şirazlı Hâfız’ın gazellerinden dizeleri düşleriz.
III. Ahmed'den sonraki Türk hükümdarları dönemi, büyük fetih çağın geç açan çiçeği gibiydi...O dönemde İstanbul'da yaşamın şaşaasına ve parıltının zevklerine dalınabilirdi. Tük üzülecek şey Osmanlı sanatının yok oluşuydu. Yeni Camiiyi yapan büyük ınşaat ustası Kasım, çoktan Üsküdar'daki Karacaahmet Mezarlığında toprağa karışmıştı
Reklam
Birçok Italyanca sözcük Osmanlıcaya girmişti ve Sultan Osman adının anılması için Nur-i Osmaniye camiini şaşalı İtalyan Barok tarzında inşa ettirmişti.
bu satırlar 100 yıl önce bir Alman tarafından yazılmış
Fatih Camii milli derlenişe bir çağrı gibidir. Türk eğitimi yöneticileri, okul gençliğini fetih gününde buraya getirip, Fâtihin türbesi önünde sıraya dizelerse iyi ederler. Fâtihin ruhu, onu enerjisi, aydınlığa ve büyüklüğe olan tutkusu, eğer doğru anlaşılırsa, bugün bile mucizeler yaratabilir.
Büyük müjdelerle dolu Fetih Suresinin ayetleri taşlara kazınmış olarak tepedeki kemerlerden yankılanır.
Fatih Camiinde: Eskiden burada, altındaki profir lahitlerde kayzerlerin sonsuzluk uykusuna yattığı altın kubbeler yükseliyordu. Ve bir günde hepsi yok olmuştu ve kayzerin külleri rüzgâra savruldu. Eski İstanbuldaki hiçbir yapı Fatih Camiinin bu çarpıcı yalınlığının ifadesi kadar heybetli bir dille konuşmaz.
Devlet memurları artık ezici kavukları taşımıyorlardı. Onlar artık yalnızca mezarlıklarda görülebiliyordu.
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.