Füsun Akatlı

Füsun AkatlıBilge Karasu Aramızda yazarı
Yazar
Çevirmen
7.9/10
20 Kişi
58
Okunma
32
Beğeni
4.714
Gösterim

Füsun Akatlı Kimdir?

Füsun Akatlı (d. 1944, İstanbul - ö. 4 Temmuz 2010, İstanbul) eleştirmen, yazar, öğretim üyesi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümünden mezun olan Akatlı, bu bölümde asistan olarak göreve başladı. Öğretmen olma ve sanat tutkusuyla Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Bölümü'ne geçerek burada Felsefe Tarihi, Sanat Felsefesi, Bilgi Teorisi ve Dil Felsefesi üzerine dersler vermeye başladı. 1974 yılında doktorasını tamamlayan Füsun Akatlı, 1983 yılında görevinden ayrılarak reklamcılık alanında metin yazarı olarak çalıştı. 1991 yılında Şehir Tiyatroları kadrosuna giren Akatlı, kurumun baş dramaturgluğu ve kültür etkinlikleri sorumluluğunu üstlendi. Kurucusu olduğu Yeditepe Üniversitesi, Tiyatro Bölümü'nde de dersler veren sanatçı, kendisine uygulanan baskılar sonucunda görevinden istifa etti. Akatlı, 1968 yılından bu yana tiyatro eleştirileri ve köşe yazıları yazmakta, yazıları; Dost, Soyut, Varlık, Milliyet Sanat Dergisi gibi dergilerde; Politika, Söz, Cumhuriyet Gazetesi gibi yayın organlarında yayımlanmaktaydı. Prof.Dr.Füsun Akatlı, vefatına kadar Doğuş Üniversitesi İletişim Bilimleri bölüm başkanlığı görevini yürütmekteydi. Sait Faik Hikâye Armağanı, Simavi Edebiyat Ödülleri, Behçet Necatigil Şiir Ödülü, Cevdet Kudret Ödülleri, İnkılap Yayınevi Edebiyat Ödülleri, seçici kurulları (jüri) üyesi olan Akatlı'nın yayımlanmış kitapları bulunmaktadır. Akatlı 4 Temmuz 2010'da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Mezarı Çengelköy Mezarlığı'ndadır.
Unvan:
Eleştirmen, Yazar, Çevirmen, Öğretim Üyesi
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 1944
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 4 Temmuz 2010

Okurlar

32 okur beğendi.
58 okur okudu.
8 okur okuyor.
110 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.

Füsun Akatlı Sözleri ve Alıntıları

Tümünü gör
Niye sığdırmalı şiiri, şairleri çizgilere? Niye özetlemeli onları, kategorilere, kataloglara tıkış­tırmalı? Şiir bir dünyadır, bir yaşama ve yaşatma biçimidir. Dizgeler, şemalar, kategoriler ise dondurulmuş, soyutlanmış kavramların alanında işe yarar. Kötü felsefelerin, metafizikierin alanı­dır orası. Orada şiirin (ş) sine yer yoktur. Şiir en kavramlaştırılmaz, en dondurulmaz, en dizgeleştirilmez olandır çünkü. Ve yalnızca şiir de değil, bütün edebiyat, gerçek, halis edebiyat da böyledir.
Sayfa 179 - Çağdaş yayınları Aralık 1977 İstanbulKitabı okudu
Varoluşçunun yöntemi; insanın kendi dışına çı­karak, kendini yitirerek ve aşkın(transcendent) amaçlara yönelerek özünü gerçekleştirmesidir. Ve bütünüyle bireye yönelik bir felsefedir. Oysa diyalektik materyalist görüşü benimseyenlerin yöntemi; kendi dışına çıkmak, aşkın değerlere yönelmek vb. şöyle dursun, tam tersine, kendine dönmek, bilinçlenmek ve bilinçlendirmektir. Diyalektik materyalizmin metafizikle görülecek bir işi yoktur.
Sayfa 28 - Çağdaş yayınları Aralık 1977 İstanbulKitabı okudu
Düşünmek...
Düşünmek; kılı kırk yararak, ince eleyip sık dokuyarak, tutkuyla düşünmek, bir yetenek sorunu olduğu kadar da zor ve zahmetli bir iş­tir. İnsanların oldukça büyük bir çoğunluğu bu işten yan çizerler. Böyle yaptıklarını itiraf etmek de işlerine gelmez. O zaman da en çıkar yol, pek hayır sahibi dogmatik düşünürlerin, onlar için kafacıklarıyla bulup buluşturmuş oldukları formüllere, klişelere sarılıvermek, etiketleri ezberleyivermektir.
Sayfa 37 - Çağdaş yayınları Aralık 1977 İstanbulKitabı okudu
...felsefe, kavramlarla, fikirlerle oynanan, öğretilerle karşıdakileri mat etmeye yarayan bir satranç değildir. Felsefe akımları kişiye yaşama biçimleri, dünya görüşleri öneren, onu kendine bir yön seçmek, yaşam karşısındaki tavrını belirlemek, erdemlerini, görevlerini, amaçlarını saptamak sorunuyla karşı karşıya getiren çağrılardır. İnsanın kendisi üzerinde, çevresi yö­resi üzerinde, karşılaştığı sorunlar üzerinde dü­şünüp, aydınlığa varması, bu çağrılara kulak verip, doğruyu, iyiyi, sağlamı aramasıyla olmuş­tur, olacaktır hep.
Sayfa 6 - Çağdaş yayınları Aralık 1977 İstanbulKitabı okudu
Sonra, Bir Gün Tek Başına'yı okudum. Edebiyata, sanata olan saygıma su serpildi. Çirkin, yoz, düzeysiz bulduğumuz işlerden bıkkınlık getirmişken, böylesi temiz, saygın, ağır başlı bir olay her bakımdan heyecanlandırıcıydı ve üzerinde durulmayı gerektiriyordu.
Sayfa 213 - Çağdaş yayınları Aralık 1977 İstanbulKitabı okudu

Füsun Akatlı İletileri

Tümünü gör
“Sanata, felsefeye vakit yok. Edebiyata hiç mi hiç vakit yok. Çünkü bunlar çağın dilini yakalamakta isteksiz ya da elverişsiz. Nitekim biz eskiden, vakit bolken, çok okurduk. Şimdi okumayışımız, çağdaşlık gereği. Çünkü yakalamakta olduğumuz çağın vakti yok..”
Füsun Akatlı
Füsun Akatlı
Diyalektik Materyalizm
Diyalektik materyalizme göre evrenin temel ilkesi, devinim halindeki maddedir. Bu madde, çelişmelerden ge­çerek, niceliksel ve niteliksel değişimlere, dönü­şümlere uğrayarak tüm varlıkları oluşturmuş­tur. Varlık sürekli bir değişim ve dönüşüm halindedir. Değişmelerin temelinde karşıtlıklar vardır.
Ve öfke tabi.
Mikro ve makro saygısızlıkların muhatabısınız her zaman, her an. Ve sevginiz ölmeyecek kadar yaralı.
Füsun Akatlı
Füsun Akatlı

Füsun Akatlı Yorum ve İncelemeleri

Tümünü gör
224 syf.
·
Puan vermedi
·
150 günde okudu
Sakınarak, gıdım-gıdım okuyorum, her gün bir-iki bölüm. Kimi paragraflarda geri dönüşlerle. Diğer kitaplarını da almalıyım diyorum, uğraşsam, kendimi zorlasam, bir odaya kapansam, derinleşsem, incelse duyular-düşünceler, ben de yazamaz mıyım bunlar gibi bir paragraf?
Acıyla, Sevgiyle Kahramanca...
Acıyla, Sevgiyle Kahramanca...Füsun Akatlı · Boyut Yayın Grubu · 19986 okunma
250 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Bilge Karasu'nun ölümü sonrası dostlarının yazılarından oluşan bu kitap sayesinde Karasu'nun ne kadar büyük bir entelektüel, kütüphane gibi bilgi deryası, çok hassas ve inceliklerle dolu biri olduğunu görüyoruz. Kitabini okuduktan sonra şunu söyleyebilirim ki az konuşan az üreten ama kalici işler bırakan Karasu gibi bir yazarımız oldugu için çok şanslıyız.
Bilge Karasu Aramızda
Bilge Karasu AramızdaFüsun Akatlı · Metis Yayınları · 199711 okunma
182 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
‘Öykülerde Dünyalar’ isimli bu kitap, Füsun Akatlı’nın öykü ve öykü yazarları üzerine kaleme aldığı denemelerini bir araya getiriyor. Akatlı, son dönem Türkiye edebiyatının en zengin ve verimli türü olarak tanımladığı öykü türünde emek veren birçok yazara odaklandığı denemelerinde, hem ele aldığı yazarı hem de öyküsünü inceleme/eleştiri süzgecinden geçiriyor. Haldun Taner, Yusuf Atılgan, Tomris Uyar, Nezihe Meriç, Füruzan, Leyla Erbil, Selçuk Baran, Sevgi Soysal, Oğuz Atay, Ferit Edgü, Orhan Duru, Adalet Ağaoğlu, Peride Celal, Selim İleri, Hulki Aktunç, Murathan Mungan, Nedim Gürsel, Abidin Dino ve Necati Tosuner, Akatlı’nın lezzetli denemelerine konu olan isimlerden birkaçı.
Öykülerde Dünyalar
Öykülerde DünyalarFüsun Akatlı · Boyut Yayın Grubu · 19983 okunma