Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gaidz F. Minassian

Gaidz F. MinassianErmeniler ve İttihat ve Terakki yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
641
Görüntülenme

Hakkında

Gaidz F. Minassian, 1968'de Paris'te doğdu. Paris Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde doktorasını tamamladı. Guerre et Terrorisme Arméniens (Ermeni Savaşı ve Terörizm, PUF, Paris, 2002) adlı ilk kitabında Ermeni Devrimci Federasyonu'nun (Taşnaktsutyun) 1970'lerden sonraki faaliyetlerini mercek altına aldı. Fransa'da ve çeşitli uluslararası dergilerde makaleleri yayımlandı. Nanterre Üniversitesi'nde ders vermekte olan Minassian'ın uluslararası siyaset üzerine yazı ve yorumları Le Monde gazetesinde yayımlanıyor
Unvan:
Yazar, Gazeteci
Doğum:
Paris, Fransa, 1968

Okurlar

2 okur okudu.
6 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Meşruti düzenin kurulması Ermeni siyasi partilerinin programlarında değişiklik yapmalarına da yol açan bir olguydu. 1908’in Temmuz-Eylül aylarında devrimci Ermeni partileri yasal siyasi örgütlere dönüşerek, devrimci mücadele yöntemlerinden resmen vazgeçmişler, anayasal kurumların geliştirilmesi ve Ermeni vilayetlerinin siyasi özerkliği için çabalamaya koyulmuşlardı. Bu partiler amaçlarının gerçekleşmesinde belli ölçüde İttihatçılarla işbirliğine bel bağlamış durumdaydılar. İttihatçılar ise ülke içindeki pozisyonlarını güçlendirmek için ilk dö­nemlerde Ermeni siyasi partilerinin, özellikle de Osmanlı Ermenilerinin çoğunun saflarına katıldığı Taşnaktsutyun’un desteğine gereksinim duyu­yor, onları kendi taraflarına çekmeye uğraşıyorlardı.
II. Abdülhamit döneminde ayrıcalıklı bir yere sahip olan Kürtler, Jöntürklerin iktidara gelişini açıktan açığa düşmanca karşılamış­lardı. Kanun-ı Esasi’nin yeniden yürürlüğe girmesi ve bütün halkların eşitliği ilkesinin ilan edilmesi pek çok Kürt aşiretinin üzerinden zengin­leştiği Ermeni halkının malvarlığının talan edilmesini düşünce temelin­de de olsa önleyecekti.
Reklam
Buna karşın Jöntürklerin Anadolu’da ciddi bir dayanağı yoktu. Türk toplulukları anayasal düzenin kurulması konusundaki Jöntürk ideolojisine karşı temelde duyarsızken, II. Abdülhamit yönetiminde ayrıcalıklı bir konuma sahip olan Kürtler de Jöntürklere karşı düşmanca bir tutum içindeydiler. Bunun dışında, Jöntürklerin Osmanlı ülkesindeki bütün ulusların eşitliği fikri Müslüman nüfusun çoğunda büyük bir hoşnutsuzluk yaratıyordu. Erzurum ve Trabzon’daki iki hücre dışında tüm Doğu Anadolu’da kayda değer hücre yok­tu. Jöntürkler Ermenilerin yaşadığı vilayetlerde konumlarını ancak Er­meni devrimci partileriyle sağlam bir ilişki kurarlarsa güçlendirebilecek ve yerli Ermeni komiteleri aracılığıyla Doğu Anadolu’da Jöntürk yayın­larını dağıtabileceklerdi.
Osmanlı yöneticileri asırlar boyu Müslümanları yatıştırmak için gelgeç bir siyaset izlemişti: Müslü­manların başına gelen bütün felaketlerin tek suçlusu olarak Hıristiyan te­baayı göstermek.
Öte yandan, yerel Taşnak ve Hınçak kulüpleri ile İttihatçılar arasında öylesine sıkı ilişkiler kurulmuştu ki, Er­meni komiteleri lTC’nin şubeleri gibiydiler.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok