Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gavin Kendall

Gavin KendallFoucault’nun Yöntemlerini Kullanmak yazarı
Yazar
7.7/10
3 Kişi
4
Okunma
0
Beğeni
271
Görüntülenme

Gavin Kendall Gönderileri

Gavin Kendall kitaplarını, Gavin Kendall sözleri ve alıntılarını, Gavin Kendall yazarlarını, Gavin Kendall yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Modern” sözcüğü, etkin olmaları için ayrı tutulmaları gereken ama yakın zamanda karıştırılmaya başlanan birbirinden tamamen ayrı iki pratik dizisi tanımlar. Birinci türden pratik dizisi “tercüme” yoluyla yepyeni türden varlık karışımlarını, doğa ile kültürün melezlerini yaratır. İkinci türden pratik dizileri ise “arındırma” yoluyla birbirinden apayrı iki ontolojik alan yaratır: Bir yanda insanlarınki, diğer yandaysa insan-olmayanlarınki.
Sayfa 191Kitabı okudu
İnsanların “temel konuların” (örneğin zaman ve mekân) çoğuna ilişkin kavrayışları kültürel olarak değişiklikler gösterir; ancak bu kavrayışlar bütünüyle keyfi değillerdir ve “gerçek” nesnel bir dünyayla ilişkisinde ortaya çıkarlar; küçük toplulukların sonucu olan dini düşüncenin yerini yavaş yavaş “gerçek” nesnel dünyanın hakiki bilgisini sunan bilim almaktadır; bilim fikirleri olumsal olan toplumsal ve kültürel bileşenlerden arındırır.
Durkheim.Kitabı okudu
Reklam
Görünür olan daima tüketilme tehlikesiyle karşı karşıyadır çünkü tamamıyla söylenebilir olan tarafından belirlenir; sorunlardan biri ise söylenebilir olanın kendiliğindenliğine tezat biçimde tamamıyla pasif olmalarına rağmen görünürlüklerin tüketilemezliğidir.
Sayfa 117Kitabı okudu
Olgular üretilmiş “hakikatler” olarak söyleme dahil olurlar. Öyleyse, sözümona doğal bir fenomeni örnek alacak olursak, bize göre yağmur bulutlardan kaynaklanan bir yağış türüdür.
Hunter, Foucault’nun düşüncelerini filozof Ludwig Wittgenstein’ın düşünceleriyle bir araya getirerek bir örnek verir: [S]özcüklerin kullanımını önceleyen ve ardından sözcüklerle “ifade” edilen zihinsel edimlerimiz/işlemlerimiz yoktur (...) [Mesela] giderek artan bir serinin basit bir matematiksel söylemini, basit bir cebirsel formülünü ele alın: y = 2x+5; x = 2 ise, öyleyse seri 9, 23, 51, vb. şeklinde devam eder. [Tam bu noktada, Hunter’ın açıklamasına devam etmeden önce, şu basit formülü -2 x 2 + 5 = 9; 2 x 9 + 5 = 23, vesaire.- takip edebildiğinizden emin olmanızı istiyoruz.] Öyleyse artmakta olan bu serinin herhangi bir noktasında sonraki sayıyı “düşünmek” ne anlama gelir? Elbette ki doğru sayıyla sonuçlanan bir hesaplama (söylemsel işlem) yapmak anlamına gelir. Bu söylemsel işlemin sonraki sayıya ilişkin düşüncemi, matematik söyleminin işleminden bağımsız şekilde var olan bir düşüncemi, ifade ettiği şüphe götürmez. Eğer durum böyle olsaydı o zaman sonraki sayıyı onu hesaplamaksızın düşünmem mümkün olurdu. Oysa bu mümkün değildir (...) Sayı bilinemez çünkü hesaplama yapmak “sonraki sayı” diyeceğimiz şeyin ölçütünü maddi şekilde üretir. Okullarda öğretilen basit cebir yöntemleriyle donanarak sonraki sayı düşünülür, genel bilme yetisi gibi bir şey sayesinde değil.