Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

George Saliba

8.0/10
1 Kişi
6
Okunma
1
Beğeni
732
Görüntülenme

George Saliba Gönderileri

George Saliba kitaplarını, George Saliba sözleri ve alıntılarını, George Saliba yazarlarını, George Saliba yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ne Çin bilimi , ne de İslam bilimi sermaye dürtülü üretim yöntemleri üretememiştir . Bilimsel dehalar hami buldukça ürün verebilmişlerdir. Sultanlar ise bu kişileri kurumsal güvencede tutamamışlardır.
Sayfa 250Kitabı okudu
Vatikan kütüphanesinde bulunan Arabo 319 numaralı Nasiruddin Tusi 'ye ait ''Tezkire'' eserinin kopyası ,Kopernik ile aynı dönemde yaşayan Guillaume Pastel (ö.1581) e aittir. G.Pastel 'e ait diğer bir eser Paris Bibliothegue Natıonale kütüphanesindeki Ebu Muhammed Cabbar el Hareki nin ''Münteha El İdrak fi Tekasım El Eflak ''-Kürelerin sınıflandırılması adına son bilgi -eseridir. Eserin ilk sayfasında Constantinopoli 1536 yazılıdır.
Sayfa 217Kitabı okudu
Reklam
'' Kutbettin Şirazi (ö1311) Tusi'nin eserlerini yorumlayıp Urdi'nin üst gezegenler modelini eserine almıştır. Kopernik , İbni Şatırın modelini alınca farkında olmadan Urdi'nin Lemma'sını kullanmıştır.
Sayfa 212Kitabı okudu
''Arap gök bilimsel kaynaklar bize söylendiği gibi Yunan gök bilimini saklamıyor tersine ona alternatif yaratıyordu ''
Sayfa 210Kitabı okudu
Otto Edvard Neugebauer (ö.1990) 1957 yılında Kopernik üzerine yaptığı çalışmada İbni Şatır'ın ay modelinin Kopernik'in modelinin aynısı olduğunu gördü .İbni Şatır'ın ''Nihayet el Sulfi Tashih El Usul '' adlı kitabını incelerken bunu fark etmişti.
Sayfa 196Kitabı okudu
İbni Şatır (ö.1375 Şam) Aristo kozmolojisindeki EKSANTRİK leri ortadan kaldırmış ,gök bilimsel modelleri hantallıktan kurtarmış dünya merkezli sisteme bir biçim kazandırmıştı. Kopernik'in yapması gereken bu modelin merkezine güneşi koymak olmuştu.
Sayfa 194Kitabı okudu
Reklam
272 syf.
8/10 puan verdi
·
21 günde okudu
Nedense ben fen alanında yapılan çalışmaları beklerken felsefi akımlarla karşılaştım( sanki kitabın adını okumamışım gibi)aslında bu durum daha çok ilgimi çekti islamiyetin düşüncede özgürlüğünü bir kez daha kanıtlamış ama beni üzen bizim bu islam filozoflarından hiç bir haberimiz olmaması.Nedense günümüzde aristo okumak entellikken ibn haldun okumak yobazlık gibi bir durum var. Araya kitap sokarak okudum kitap ağır değil dili akıcı anlaşılmayacak terimlerde yok sadece roman gibi düz okuyup geçemiyorsunuz.
İslam Bilimi ve Avrupa Rönesansının Oluşumu
İslam Bilimi ve Avrupa Rönesansının OluşumuGeorge Saliba · Mahya Yayıncılık · 20126 okunma
Eserlerini milattan önce 3. yüzyılda vermiş olan Platon, Aristo, Galen, Batlamyus ve Diophantus gibi filozoflar ve bilim insanları, 9. yüzyılın Bağdat'ında hemen her evde konuşulur isimler olmuştu.
Mahya
Gazali ve bilim
Gazali'nin filozoflara saldırarak "enstrümentalist" bakış açısı getirerek yarattığı dini ortamın, İslam biliminin düşüşe geçmesine neden olduğu gerçek değildir. Tam tersi, sadece günümüze kadar gelmiş bilimsel metinlere göz atarsak Gazali'den sonraki yüzyıllarda hemen her bilimsel disiplinde gelişmelere tanık oluruz.
Mahya