Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gerard't Hooft

Gerard't HooftMaddenin Son Yapıtaşları yazarı
Yazar
8.5/10
31 Kişi
111
Okunma
6
Beğeni
608
Görüntülenme

Gerard't Hooft Sözleri ve Alıntıları

Gerard't Hooft sözleri ve alıntılarını, Gerard't Hooft kitap alıntılarını, Gerard't Hooft en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Neden tekrar aya gitmeyi istedik? Orada olmanın neye benzediğini görmek için. Robotlar, bunu bizim yaptığımızdan çok daha iyi ve ucuza yapabilir. Seyahat edebilirler, hemen her türlü ortama adapte olabilirler, spektrumun bütün renklerinde gözlemler yapabilirler, dinleyebilir ve ölçebilirler. O zaman biz insanlar neden gidelim?
Sayfa 99 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
1960'larda Coleman ve Sagan, bilimkurgu hakkında sohbet etmek için düzenli olarak görüşmüştü. Günün birinde, hoş bir centilmenler kulübüne gitmişlerdi. "Sidney," demişti Carl, "Sana ilginç bir soru soracağım. Yakında ilk astronotlar gökyüzündeki bir cisme, aya ayak basacak. Hiç kimse ayda hayat olup olmadığını, sağlığımız için tehlikeli mikroorganizmalann bulunup bulunmadığını bilmiyor. Ya o astronotlar bilmeyerek bu organizmalan dünyaya getirirse? NASA bizi bu potansiyel tehdide karşı korumak için ne tür önlemler almalı?" Bu problem, güzel bir kadeh şarabın ardından daha da hararetlenmişti. Çeşitli fikirler masaya yatırılmıştı. Elbette ikisinin de o mikroorganizmaların neye benzeyeceği hakkında en ufak bir fikri yoktu ve mantıksal ve bilimsel olarak, bu tür organizmalar var olamazdı ama ya var olsaydı?
Sayfa 134 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Evrenimizin en dikkat çeki­ci karakteristiği, muazzam mesafelerdir. Saniyede 300.000 km hızla hareket eden ışığın, gözlemlediğimiz çeşitli gökyüzü cisimleri arasındaki mesafeleri kat etmesi yüzlerce, milyonlarca hatta milyarca yıl alır. Evrenimiz gerçekten de kocamandır."
Kurallara sadık kalmayı ve doğanın yasalarına uymayı arzularsak, hangi düşleri kurabiliriz?
Sayfa 16 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
Yapay zeka hakkında düşünen herkes, robotları gözünde canlandırır. Bilimkurguya göre, bunlar insanlara benzeyen, tıpkı bizim gibi yürüyen ve konuşan makinelerdir. Fakat aslında ihtiyaç duyduğumuz şey, bize benzemeyen makinelerdir; insanlar için tehlikeli veya konforsuz ortamlarda çalışabilecek makinelere ihtiyaç duyarız. Bunların uzaktan kontrol edilebilmesi gerekir, bu nedenle optik detektörler barındıran küçük yuvarlak konteynerler içinde kendi zekalarını taşımaları gerekmeyecektir.
Sayfa 50 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
Nihayetinde, durdurulamaz nüfus artışımız, iklim değişikliğinin temel nedenidir. Şu anda gezegenimiz üzerinde başa çıkamayacağı kadar büyük bir baskı var. Sosyologlar bu problemi kesinlikle gündeme almalıdır, ancak insanı kontrol etmekten daha zor bir şey olmadığını farkındayım. Zenginlikteki artışın, nüfusun azalmasına yol açtığı doğru değil mi? Belki sonrasında, bilim gerçekten de kendi nüfusumuzu kontrol etmek için kullanılabilir.
Sayfa 76 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Güneşin yüzeyinin sıcaklığı yaklaşık üç bin derecedir."
"İklimbilimciler 1990 ve 2100 yılları arasında deniz seviyelerinde seksen ila doksan santimetre arasında bir yükselmeden şüpheleniyor."
"750 ila 580 milyon yıl öncesinde, kısa da olsa bütün dünyanın, ekvatordaki bölgeler de dahil olmak üze­re kalın buz katmanlarıyla kaplandığı birçok dönemin ya­şandığını gösteren kanıtlar mevcuttur. Gezegenimiz büyük bir kartopu gibiydi."
"Bize en yakın yıldız, Proxima Centauri yıldızıdır. Bizden 4,3 ışık yılı uzaklıkta­dır. Işık hızında seyahat edebilseydik yolculuk 4,3 yıl sürerdi."
Reklam
Kağıt hoştur, tanıdıktır ve kolaydır, ama aynı zamanda yalnızca bir kez yazı yazılabilen ve daha sonra atılması gereken bir ortamdır. Ne kadar pahalı ve ne büyük bir ziyan!
Sayfa 43 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
Peki ya mizah? Dürüstlük? İroni? Bu unsurlar, genellikle tipik insani özellikler olarak sunulur ve çoğu zaman prognostik olduğu için bilgisayarın bunların hiçbirini asla anlayamayacağı savunulur. Kesinlikle aynı fikirde değilim. insani duygularımız, pratikte her zaman biyolojik bir arka plana sahiptir ve çok kolaylıkla açıklanır ve anlaşılır. Geleceğin bilgisayar programlarının, bunları anlamakta herhangi bir problemle karşılaşmayacağına inanıyorum. Bilgisayarlar bu duyguların kendilerini deneyimlemeyecektir, çünkü biyolojik olarak bunları yeniden üretmeyecektir ama bunları anlayacaklardır ve programcılar, bilgisayarların garip varlıklar olarak biz insanları nasıl idare edebileceklerini anlamasını sağlayan yazılımı geliştirmeyi başaracaktır. Bu tür gelişmelerin bütün olası sonuçlarını öngörmenin zor olduğunu düşünüyorum.
Sayfa 49 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
Dünyanın atmosferinde gerçekleşen kimyasal süreçler hakkındaki araştırmasıyla kimya dalında Nobel Ödülü kazanan Paul Crutzen, Antraposen dönem adını verdiği yeni bir çağa girdiğimizi düşünüyor. Bu, insanlığın toprak, su ve havada önemli değişikliklere sebebiyet verdiği bir dönem olacak. Sanayileşme hızla gelişti ve buna fosil yakıtların yoğun tüketimi eşlik etti. Bunun sonucunda, deniz seviyesinin benzeri görülmemiş bir hızda yükseleceği pekala öngörülebilir. Toplamda, bu yükseliş uzak geçmişteki olaylardaki kadar devasa boyutlarda olmayacak zaten uzak geçmişteki olayların gerçekleşmesi binlerce veya belki de milyonlarca yıl almıştı. Şimdiyse değişiklikler yalnızca birkaç yüzyılda gerçekleşebilir.
Sayfa 59 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
"Buz, güneş ışığına maruz kaldığında değil, sıcak havayla temas ettiğinde erir. Bunun nedeni buzun beyaz olması ve ışınların büyük bir bölümünü yansıtmasıdır."
"Satürn'ün halkaları, değişik boyutlarda taşlardan oluşur; bunlar küçük çakıllar da olabilir, çapı birkaç metre olan ka­yalar da."
229 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.