Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gunnar Skirbekk

8.5/10
5 Kişi
34
Okunma
0
Beğeni
464
Görüntülenme

Gunnar Skirbekk Gönderileri

Gunnar Skirbekk kitaplarını, Gunnar Skirbekk sözleri ve alıntılarını, Gunnar Skirbekk yazarlarını, Gunnar Skirbekk yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Kendimizi dar ve küçük bağlar ve engellerden kurtarmayı başardıkça, kendimizi kapsamlı bir toplumsal ve fiziksel gerçeklik tarafından içsel bir biçimde belirlenmiş olarak görmeyi başardıkça daha özgür hale geliriz." -Spinoza-
Sayfa 271 - Kesit YayınlarıKitabı okuyor
Platon, neyi söylemek zorunda olduğunu iletmenin güçlükleri üzerine şöyle bir yorum yapıyor: “Felsefe, ilginin diğer dalları gibi tek taraflı aktarımı kabul etmez; fakat, konunun kendisi hakkında çokça konuşmanın ve beraber yaşanan bir hayatın ardından, birdenbire kişinin ruhunda bir ışık yanar.”* “Kalbindekini, sıradan okuyucunun kolaylıkla kavrayabileceğine inanmaz. Felsefeye vâkıf olmaya giden yol uzun ve sancılıdır. Zaman alır ve çalışmayı gerektirir. Hakikati arayan diğerleriyle arkadaşlık ve tartışmayı gerektirir. Fakat eğitimsel anlamda bilgi edindiğimize göre o zaman dahi otomatik olarak hakîkate ulaşmış olmayacağız. Hakîkatin ne zaman geleceği belli değildir; tıpkı ruhtaki birdenbire aydınlanan ışık gibi gelir.”
Sayfa 71
Reklam
Protagoras, şunu da söylüyor: “Tanrılar düşünüldüğünde, varlar mı yoklar mı, şekil olarak neye benziyorlar, emin olamıyorum; zirâ kesin bilgiyi gizleyen çok şey var, konumun muğlak oluşu ve insan hayatının kısalığı…”
Sayfa 57
"Helvetius insan oğlunun hakikatte zevk arayıp acıdan kaçınacağı şeklinde teoriyi kurdu".
Sayfa 320 - Kesit YayınlarıKitabı okudu
"Demek oluyor ki var olmak bilinçli bir varlık tarafından algılanmaktır".
Sayfa 296 - Kesit YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Pensee (Düşünceler) kitabında Pascal kalbin aklını savunmuştur fakat bir diğer taraftan da dini inançları ne ispatlayabileceğimizi ne de çürütebileceğimizi ve tek başına bu yüzden Tanrıya inanmakla kazanacağımız çok şey olduğunu ama kaybedecek hiçbir şeyimiz olmadığını iddia etmiştir".
Sayfa 256 - Kesit YayınlarıKitabı okudu
Aristo'ya göre toplum
Aristo'ya göre toplum, coğrafya ya da nüfus bakımından insanların birbirlerini tanıyıp ortak sorunlarını tartışabileceklerinden daha geniş olmamalıdır.
Sayfa 114Kitabı okudu
Estetik
Estetik Yunanca'da " algılamak " anlamına gelen aisthanesthai sözcüğünden gelir. Gerçeğin taklidi eşyayı özel bir şekilde algılamayı öğretir.
Reklam
Korku ve Siyaset
Korku insanoğlunu siyasi olarak düzenlenmiş bir topluma güdüleyen şeydir.
Sayfa 241Kitabı okudu
Şüphecilik
Fikirler, doğru bir idrakin değil, kısmen değişken alışkanlıkların ve âdetlerin ifadeleridir.
Sayfa 139Kitabı okudu
"Kalbin aklın anlayamayacağı kendi nedenleri vardır (le coeur a ses raisons, que la raison ne connait point). İnanç Tanrının bir armağanıdır. Buna aklın bir armağanı olarak inandığımızı düşünme! Tanrıyı bilmek ile onu sevmek arasında büyük mesafe vardır. Tanrıyı bilen kalptir, akıl değil".
Sayfa 263 - Kesit YayınlarıKitabı okudu
Tüm evrenin insanı ezmek için silahlanmasına gerek yoktur; bir nefes, rüzgar ya da bir damla su onu yıkmaya yeter. Fakat evren onu ezecek olursa insan hala onu katledenden daha asil olmaz mı?
Sayfa 263 - Kesit YayınlarıKitabı okudu
58 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.