Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Habip Türker

Habip TürkerSevginin Varlık Yapısı yazarı
Yazar
Çevirmen
10.0/10
1 Kişi
2
Okunma
1
Beğeni
495
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

1 okur beğendi.
2 okur okudu.
6 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Aşk, iyi olana her zaman sahip olma arzusudur.
Sayfa 11 - Endülüs Yayınları - PlatonKitabı okuyacak
Reklam
Hoşlanmayı beğeni ile bazı bağlamlarda yakın anlama gelecek şekilde kullanıyor olsak da arasında ayrım yapmak zor değildir. Hoşlanma beğeninin daha ileri bir aşamasıdır. Beğeni belli koşullar altında hoşlanmaya, hoşlanma da duygusal sevgiye dönüşebilir. Beğeni ve hoşlanma ayrımını ve beğeninin hoşlantıya nasl dönüştüğünü görücü usulü evlilik üzerinden gösterebiliriz. Görücü usulünde kız ve erkek birbirini ilk önce duyusal, özellikle görsel ve ikincil olarak işitsel yönden tecrübe eder. Taraflar birbirine natüralist tarzda yapılmış bir heykele nasıl yaklaşırlarsa öyle yaklaşır. Birbirlerinin boyu posu, kaşı gözü, ağzı burnu gibi ölçülebilir şeylerine dikkat ederler. Bu seyirde yakınlık, yani beğeni oluşursa hoşlanmanın olup olmayacağını sınamak için gençler görüştürülür, sohbet ettirilir. Buradan edinecekleri hoşlanma intibalarına göre söz kesip kesilmeyeceğine karar verilir. Hoşlanmada karşıdakinin sadece plastik değil, bir insan olarak etkisi, edası da değerlendirilir. Taraflardan biri güzel, yakışıklı, zarif vs. görünümüne rağmen kaba, görgüsüz, sözü sohbeti dinlenir olmayan ya da aklı kıt diye tabir edilen biri olarak algılanırsa görsel etkinin yol açtığı yakınlığa rağmen hoşlanma duygusu gelişmez. Estetik etkinin yol açtığı yakınlık duygusu siliniverir. Beğenide taraflar birbirini nesne olarak değerlendirirken, hoşlanmada birer öznel varolan olarak değerlendirir. Başka bir deyişle hoşlanma kadın ve erkeğin birbirlerinin kendileri üzerindeki bulunuşetkisine göre ortaya çıkar. Bu yüzden hoşlanma duygusal sevgiye giden sürecin başıdır.
Kibir benin gölgesini başka benler üzerine düşürmesidir. Bu metaforik ifadeden anlaşılması gereken şudur: Kibirdeki bilinç hareketi içten dışa doğrudur ve doğrudan insanların benini, merkezini hedef alır. Bu bakımdan bir şiddet eylemi, yaralayıcı bir saldırıdır. Kibirli biri bize acı verir. Varlığımız adeta tehdit edilir. Çünkü “şiddet insanı bir cesede dönüştürme yetisidir” (Fromm, 1979: 39).
Filozofların en geç keşfettiği alanların başında düşünüm öncesi deneyimlerimiz gelir. Çünkü onlar bize apaçık gibi gelir ve ne olduklarına ilişkin soru sormayı çoğu zaman aklımıza bile getirmeyiz. Her ne kadar felsefenin gündemine erken sayılabilecek bir zamanda gelmiş olsa da aşk bize açık seçik gelen, ama bir o kadar da muğlak olan bir olgudur.
Sayfa 13 - Endülüs YayınlarıKitabı okuyacak
Popüler düzlemde olumlu bir çağrışımı olan, gündelik hayatta dilimizden düşüremediğimiz, hemen hemen herkesin kutsallık atfettiği aşk aslında teorik olarak en az bildiğimiz şeyler arasındadır. Ancak ço az insan bunun eksikliğini yaşar. Zira tarif edemesek de aşkı deneyimimizde doğrudan bildiğimize, bu yüzden onun aşık seçik olduğuna inanırız. Bu yüzden insanlar aşkı teorik olarak ele alan bir eser yerine, duygudaşlık kurabilecekleri bir aşk şiiri, romanı okumayı ya da filmi izlemeyi tercih eder.
Sayfa 13 - Endülüs YayınlarıKitabı okuyacak
Estetik üzerine önemli başvuru kaynakları:
1.Baumgarten-Aesthetica 2.Kant-Yargı Yetisinin Eleştirisi 3.Hegel-Estetik Dersleri 4.Schiller-İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar 5.Benedetto Croce-Estetik 6.Terry Eagleton-Estetiğin İdeolojisi 7.Afşar Timuçin-Sorularla Estetik El Kitabı 8.Suut Kemal Yetkin-Estetik Doktirinler 9.İsmail Tunalı-Marksist Estetik 10.Estetik ve Politika 11.Georg
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok