Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Halim Gençoğlu

Halim GençoğluGüney Afrika’da Osmanlı İzleri yazarı
Yazar
Çevirmen
8.5/10
2 Kişi
10
Okunma
2
Beğeni
569
Görüntülenme

Hakkında

Halim Gençoğlu, Osmanlı tarihçisi, 1981 Trabzon'da doğdu. Türkiye'de etno-müzikoloji ve tarih eğitiminden sonra Honour Derecesini Cape Town Üniversitesinde Afrika tarihi üzerine Profesör Nigel Worden'la tamamladı. Aynı üniversitenin Din Bilimleri Bölümünde 'Osmanlı Alimi Ebubekir Efendi'nin Ümit Burnu'ndaki faaliyetleri hususunda kaleme aldığı çalışmasıyla 2013 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. İslâm ve Yahudilikteki marjinal inançlar üzerine kaleme aldığı doktora tezini 2017 yılında Cape Town Üniversitesinin İbrani Dili ve Edebiyatı bölümünde bitirdi. İsrail, Pakistan, İran, Türkiye ve başta Güney Afrika olmak üzere tüm Afrika ülkelerinde araştırmalarda bulundu. Tarih çalışmalarına Cape Town'da devam etmekte olup Osmanlı Afrika ilişkileri üzerine birçok İngilizce, Fransızca, Afrikaansça, Türkçe ve Osmanlıca çeviri çalışmaları bulunmaktadır
Tam adı:
Mehmet Sait Halim Gençoğlu
Unvan:
Yazar
Doğum:
Trabzon, 1981

Okurlar

2 okur beğendi.
10 okur okudu.
15 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Hamidiye Müslüman Topluluğu veya Mektepleri gibi Güney Afrika'da Durban, Johannesburg ve Cape Town şehirlerinde inşâ edilmiş olan Nûru'l-Hamidiye camileri, Halife Sultan Abdülhamid'in İslâm dünyasındaki nüfuzunu anlamak bakımından önemli örneklerdendir."
Sayfa 118 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
"Güney Afrika'ya elmas ve altın madenlerinin keşfinden önce giden ve İslâm halifeliği adı altında hizmet maksadıyla eğitim getiren tek devlet Osmanlı Devleti'dir."
Sayfa 35 - Kronik KitapKitabı okudu
"Cape Town Milli Arşivi'ndeki kaynaklarda Güney Afrika'daki ilk Osmanlı fahri konsolosunun 1853 yılında vazife yapmış olan William Greig olduğu anlaşılmaktadır."
Sayfa 22 - Kronik KitapKitabı okudu
Cape Town'da yeni bulduğumuz Türk mezarları halen bakıma muhtaçtır. Şüphe yok ki dünyanın ucundaki bu Osmanlı dönemine ait mezarlar Türk coğrafyasının ötesindeki tapu senetlerimizdir. Esasen bu kitabın ortaya çıkma fikri de buradan doğdu.
1878 yılı, 93 Harbi'nde Güney Afrika'da Osmanlı ordusu için dua eden Müslümanların, 1912 senesinde Libya'da savaşan Türk ordusuna, Johannesburg'dan para toplayıp göndermeleri gibi Birinci Dünya Savaşı'nda Hint Okyanusu'ndaki küçük bir ada olan Mauritus' da camilere Türk bayrağı çeken Hint Müslümanlarının desteği, bu son Türk-İslam İmparatorluğu'nun zihinsel sınırlarını ortaya koyan misallerdendir.
İlk kez duyduğum etkileyici bir hayat hikayesi…
Nelson Mandela’nın hapiste tanışıp hayranlığından ötürü Afrika’nın büyükbabası anlamında Tatamkhulu Afrika dediği Türk şairini tanıyor muyuz? 1923 yılında Mısır’dan Güney Afrika’ya göçen M. Fuad Nazif Bey ve eşi İspanyol gribinden ölünce İsmail 2 yaşında öksüz ve yetim kalır. İsmail 2 yaşında Hristiyan bir aileye evlatlık verilir ve vaftiz
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
288 syf.
8/10 puan verdi
Eserde, 150 yıl önce, Çinden Hindistana, Japonyadan Malezyaya, dünyada güç sahibi olma yarışındaki pek bilinmeyen yerimizi daha net görüyoruz. Osmanlının zayıflayan pek çok yönünü, halifelik kurumunun gücüyle kapatmaya çalışmasının sonuçları oldukça ilginç sonuçlar ve hikayeler ortaya çıkarmış. Kitap, Türkiye'nin tarihini anlamak isteyenlere yeni ufuklar açaktır.
Güney Afrika’da Osmanlı İzleri
Güney Afrika’da Osmanlı İzleriHalim Gençoğlu · Kronik Kitap · 20227 okunma
288 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Yine tarih hocamın tavsiyesi üzerine okuduğum bir kitaptı ve "iyi ki okumuşum" dediğim kitaplardan biri oldu. Zoom üzerinden yazar Halim Gençoğlu ile kitap hakkında konuşmak çok güzel bir deneyimdi. Kitabı bir de yazardan duymak ve aklımıza takılan sorulara yanıt almak çok keyifliydi. Kitap Güney Afrika'da Türk yaşamını anlatıyor ama bölgenin kültürünü, yapısını da güzel biçimde ele alıyor. Akademik bir anlatıma sahip tarih kitaplarını okurken sıkılıyorsanız bu kitap size göre değil ama çok güzel ve öğretici bir kitap. Okumanızı tavsiye ederim.
Güney Afrika’da Osmanlı İzleri
Güney Afrika’da Osmanlı İzleriHalim Gençoğlu · Kronik Kitap · 20227 okunma
288 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Güney Afrika'da Osmanlı İzleri
Güney Afrika neresi Osmanlı Devleti neresi tarzında soru sorabiliriz belki ama bu Osmanlı Devleti'nin elinin bir şekilde nerelere uzundığı gerçeğini gölgelemez. Devlet, kendi imkanları dahilinde Orta Asya'dan Afrika'nın bir ucuna kadar elini uzatıp bir şekilde yardım götürmeyi başarabilmiş. Kitap bir yüksek lisans tezinden meydana gelmiş. Gerek Türk gerekse Güney Afrika arşivlerinde yapılan araştırmalardan faydanlanılmış. Kitapta genellikle Güney Afrika'ya gönderilen din adamlarının ve istihabarat görevlilerinin hayatları ve faaliyetleri incelenmiş. İncelenen en geniş konu ise bölgeye gönderilen Müderris Ebubekir Efendi ve ailesi. Görevli olarak gittiği bölgede kalmış ve ailesi bu günlere kadar orada yaşamına devam etmiş durumda. Kitapta ele alınan başka konular ise kısaca şöyle; Güney Afrika'ya Osmanlı Devleti'nin maddi manevi desteği, bölgede inşa edilen bazı camilerin tarihi serüveni, Transvaal Muharebesi ve Osmanlı Devleti, I.Dünya Savaşı'nda Güney Afrika Osmanlı ilişkileri vs. Okumaktan keyif aldığım ve doyurucu bilgiler edindiğim bir eser oldu.
Güney Afrika’da Osmanlı İzleri
Güney Afrika’da Osmanlı İzleriHalim Gençoğlu · Kronik Kitap · 20227 okunma