Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Halit Özkan

Halit ÖzkanMemlüklerin Son Asrında Hadis Kahire yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
10.0/10
2 Kişi
3
Okunma
2
Beğeni
709
Görüntülenme

Halit Özkan Gönderileri

Halit Özkan kitaplarını, Halit Özkan sözleri ve alıntılarını, Halit Özkan yazarlarını, Halit Özkan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türbe-Kütüphaneler
Dokuzuncusu asır ümerasından Yaşbek ed-Devâdâr (ö. 885/1486) bir kitap meraklısıydı ve topladığı eserleri kendi türbesine koydurmuştu.
Sayfa 72
Dımaşk'taki on dokuz darülhadise karşılık Kahire'deki darülhadislerin sayısı sadece ikidir.
Sayfa 54 - Dokuzuncu asırda..
Reklam
İlk Darülhadis
Darülhadisler umumî eğitim verilen medreselerde belirli bir seviyeye geldikten sonra hadis alanında ilerlemek isteyen öğrenciler için kurulmuş ihtisas medreseleridir. Darülhadislerin ilk örneği dördüncü yüzyılın başlarında Nişabur'da görülmüştür. Nişaburlu muhaddis Ebu Bekir Ahmed b. İshak es- Sıbği (ö. 342/954) "darüssünne" adıyla anılan bir müessese kurmuş ve bunun idaresi için vakıflar tesis etmiştir. Sıbği'nin kurduğu bu darüssünnenin idaresi onun vefatından sonra vasiyeti gereği talebesi meşhur muhaddis Hâkim en-Nisâbûrî'ye geçmiştir. Sıbğî'nin darüssünnesinden sonra, darülhadis adıyla bilinen kurumlar açısından en verimli zaman dilimi ve coğrafya Zengîler-Eyyübiler-Memlükler döneminde Şam-Mısır bölgesidir. Darülhadis olarak anılan ilk kurum Dımaşk ve Haleb atabegi Nureddin Mahmud Zengî (ö. 569/1174) tarafından altıncı/on ikinci asrın ikinci yarısında Dımaşk'ta kurulan Nûriyye Darülhadisi'dir.
Sayfa 53
Dokuzuncu asırda Kahire'nin en önemli kütüphanelerinden sayılan Mahmûdiyye Kütüphanesi'nin en meşhur hâzin-i kütübü İbn Hacer'di ve o aynı zamanda burada hadis dersleri yapıyordu.
Sayfa 48
Sultan Nâsır Hasan Medresesi (Hasaniyye)
Hadis alanında İbn Hacer'den çok istifade edip birçok hadis kitabına zevâidler yazan Şihabeddin Ahmed b. Ebubekir el-Bûsirî(ö. 840/1436) bu medresede ikâmet ediyordu.
Sayfa 46
Taybersiyye Medresesi: Emir Alaeddin Taybers el-Hazindari'nin 709'da (1309) inşa ettirdiği bu medresede İbn Hacer el-Askalanî, Necmeddin Muhammed b. Ali el-Bâlisî'den (ö. 804/1401) hadis dersi almıştır. İbn Hacer'in öğrencilerinden olup bu medresenin önce imamlığını ardından meşihatini üstlenen Şihabeddin Ahmed b. Sadaka İbnü's-Sayrafi de burada hadis rivayet etmiştir.
Sayfa 44
Reklam
Mengütimuriyye Medresesi: Emir Seyfeddin Mengütimur el-Hüsâmî (ö. 698/1298) tarafından yaptırılan ve onun ölümünden birkaç ay önce tamamlanan bu medrese, 57 dokuzuncu asırda hâlâ ayaktaydı ve içinde hadis dersleri de yapılıyordu. İbn Hacer burada Şerefüddin Muhammed b. İzzeddin Muhammed İbnü'l-Küveyk'ten Sahih-i Müslim'i dört mecliste okumuştur. İbn Hacer'in kendisi de, ömrünün son günlerinde evine çok yakın olan bu medresede hadis dersi vermiştir.
Sayfa 43
(Eski) Zâhiriyye Medresesi
Dokuzuncu yüzyılın ortalarında bu medrese Kahire'nin en önemli ilim merkezlerinden biriydi. 854 yılının Muharrem ayında (Şubat 1450) burada yapılan bir Sahih-i Buhâri hatmine kırk kadar meşhur muhaddis, hoca sıfatıyla katılmış, bunlardan on iki tanesine eserin tamamı arz edilmiştir. O dönemde ileri gelen muhaddislerin topluca katılımıyla yapılan Sahih-i Buhâri hatimleri önem verilen bir gelenek idi.
Sayfa 42
Sâlihiyye Medresesi
Zira İbn Hacer bu medresede hadis tahsil etmiş, sonraki yıllarda birçok defa müderris olarak görev yapmıştır.
Sayfa 41
Fâzıliyye Medresesi
Medrese ilk kurulduğu yıllarda, bânîsinin uzun yıllar boyunca biriktirdiği, uğruna sayısız mücellit ve müstensih çalıştırdığı 124.000 ciltlik bir kütüphanesi vardı. Ancak bu kütüphane sonraki kıtlık yıllarında burada kalan talebeler tarafından ekmek satın almak maksadıyla birer birer satılarak, kalan kısmı da bazı müderrisler tarafından ödünç alınıp geri getirilmemek suretiyle yok edilmiştir.
Sayfa 41 - :(
Reklam
Selâhiyye Medresesi: Kahire medreselerinin en önemlilerinden sayılan bu kurum Selahaddin Eyyubi tarafından 572/1176'da yaptırılmıştır.
Sayfa 40
Mesela İbn Hacer mektebe başladığında beş yaşını yeni bitirmişti.
Sayfa 37
Dokuzuncu asırda Kahire'deki hadis eğitiminin önemli bir kısmı medreselerde gerçekleştiriliyordu. O dönemde darülhadisleriyle ön plana çıkan Dımaşk'ın aksine, Kahire'de çok fazla darülhadis kurulmamış, buradaki hadis eğitimi medrese, cami, hankah ve kütüphane gibi kurumlarda ve muhaddislerin evlerinde gerçekleştirilmiştir.
Sayfa 39
Mesela İbn Hacer, oğlu Bedreddin Muhammed'in ezberlemesi için bir ahkâm hadisleri derlemesi oluşturmuştu.
Sayfa 39
Mesela Sübkî'ye göre bir muallim öğrencilere ilk olarak Kur'ân, ardından hadîs öğrenmelidir.
Sayfa 39
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.