Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Halit Özkan

Halit ÖzkanMemlüklerin Son Asrında Hadis Kahire yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
10.0/10
2 Kişi
3
Okunma
2
Beğeni
705
Görüntülenme

Halit Özkan Sözleri ve Alıntıları

Halit Özkan sözleri ve alıntılarını, Halit Özkan kitap alıntılarını, Halit Özkan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Taybersiyye Medresesi: Emir Alaeddin Taybers el-Hazindari'nin 709'da (1309) inşa ettirdiği bu medresede İbn Hacer el-Askalanî, Necmeddin Muhammed b. Ali el-Bâlisî'den (ö. 804/1401) hadis dersi almıştır. İbn Hacer'in öğrencilerinden olup bu medresenin önce imamlığını ardından meşihatini üstlenen Şihabeddin Ahmed b. Sadaka İbnü's-Sayrafi de burada hadis rivayet etmiştir.
Sayfa 44
Eğitim kurumlarının tesisi açısından en şanslı şehirlerden olan Kahire, Memlükler döneminde kaydedilen ilmî inkişafın tezahür ettiği başlıca merkezlerden birisidir.
Sayfa 26
Reklam
Dokuzuncu asrın Kahire'si göz önüne alındığında, kurumsallaşma zirveye ulaşmış olmasına rağmen rihlelerin hâlâ devam ettiği görülmektedir.
Sayfa 32
Dört Sünni Mezhep ve Dört Müfti..
Dört sünni mezhep için ayrı ayrı kadılkudat atama sistemi İslam tarihinde ilk defa Memlükler döneminde uygulanmıştır. Üstelik sadece Kahire'de değil Dımaşk'ta da dört kadılkudat bulunuyordu.
Sayfa 21 - KLASİKKitabı okudu
Dokuzuncu asırda Kahire'nin en önemli kütüphanelerinden sayılan Mahmûdiyye Kütüphanesi'nin en meşhur hâzin-i kütübü İbn Hacer'di ve o aynı zamanda burada hadis dersleri yapıyordu.
Sayfa 48
Sultan Nâsır Hasan Medresesi (Hasaniyye)
Hadis alanında İbn Hacer'den çok istifade edip birçok hadis kitabına zevâidler yazan Şihabeddin Ahmed b. Ebubekir el-Bûsirî(ö. 840/1436) bu medresede ikâmet ediyordu.
Sayfa 46
Reklam
Mengütimuriyye Medresesi: Emir Seyfeddin Mengütimur el-Hüsâmî (ö. 698/1298) tarafından yaptırılan ve onun ölümünden birkaç ay önce tamamlanan bu medrese, 57 dokuzuncu asırda hâlâ ayaktaydı ve içinde hadis dersleri de yapılıyordu. İbn Hacer burada Şerefüddin Muhammed b. İzzeddin Muhammed İbnü'l-Küveyk'ten Sahih-i Müslim'i dört mecliste okumuştur. İbn Hacer'in kendisi de, ömrünün son günlerinde evine çok yakın olan bu medresede hadis dersi vermiştir.
Sayfa 43
Önemli/Bakılabilir.
Memlük döneminin sonu, İslâmî ilimler açısından çok canlı bir dönemdir. Günümüzde eserleri ve görüşleri referans alınan birçok isim bu dönemde bir arada yaşamışlardır.
Sayfa 32
Siyasî Ortam
Mısır'da hüküm sürmüş Eyyûbî ordusundaki Türk asıllı azatlı emirler tarafından Eyyûbîler'e son verilmesiyle Memlükler devleti Bahrî Memlükler(648-784/1250-1382) ve Burcî Memlükler(784-923/1382-1517) şeklinde iki döneme ayrılır.
Sayfa 17
ÖNEMLİ.
Hadis literatürü açısından da dokuzuncu asır en önemli dönemlerden birisidir. Hadis tarihinin en velud müelliflerinden bazıları bu dönemin mensuplarıdır. Mesela İbn Hacer, Aynî ve Kastallânî gibi en önemli Sahih-i Buhârî şerhlerinin sahipleri, sadece hadis alanının yahut bu dönemin değil bütün İslam tarihinin tartışmasız en üretken müellifi olan Süyûtî, zevaid literatürünün en tanınmış örneklerinin sahipleri Heysemî ve Bûsiri bu dönemde Kahire'de yaşamışlardır.
Sayfa 33
Reklam
Bu şartlar altında Necmeddîn Eyyûb'un eşi Şecerüddür ve önde gelen birkaç Memlûk emiri, Turan Şah gelene kadar sultanın vefat haberini askerden gizlediler ve devleti fiîlen Şecerüddür idare etti.
Sayfa 18
Memlükler'in yüzleşmek durumunda kaldıkları diğer bir ciddi tehdit Timur olmuştur. Dokuzuncu asrın başlarında batıya doğru düzenlediği "Yedi Yıllık Sefer" ile bölgeyi tehdit eden Timur'a karşı mücadelede Yıldırım Bayezid'in güvenilecek bir müttefik olmayacağını düşünen Memlükler Timur'la tek başlarına savaşmışlar, ancak 1400'de Halep'i, bir yıl sonra da Dımaşk'ı kaybetmişlerdir. Bu şehirlerin kaybedilmesi, Memlük hükümranlığı açısından çok büyük zararlara sebep olmuştur. Asıl hedefi Anadolu olan Timur'un birkaç yıl içinde buralardan çekilmesi üzerine Memlükler bölgeyi geri alsalar da, Dımaşk gibi başlıca şehirlerde yaşanan yıkımın etkileri uzun yıllar sürmüştür.
Sayfa 23
Vay be..
Bazı emirler kendi kütüphanelerini ulemanın kütüphaneleriyle zenginleştirmek için önlerine çıkacak fırsatları takip ediyorlardı. Mesela Tağribermiş el-Celali büyük bir kitap tutkunu olup aynı zamanda İbn Hacer'in talebesiydi. O, bütün malvarlığını harcamak hatta borca girmek pahasına Ibn Hacer'in kütüphanesini satın almak istiyordu ve bu sebeple hocasından sonra vefat etmeyi arzu ediyordu. Bu niyetini "İbn Hacer ölünce benim borcum çoğalacak" cümlesiyle dile getirdiği zikredilmektedir. Ancak dileğini gerçekleştirmeye ömrü yetmemiş ve İbn Hacer'den birkaç ay önce, 3 Ramazan 852'de (31 Ekim 1448) vefat etmiştir.
Sayfa 73 - KLASİKKitabı okudu
Sâlihiyye Medresesi
Zira İbn Hacer bu medresede hadis tahsil etmiş, sonraki yıllarda birçok defa müderris olarak görev yapmıştır.
Sayfa 41
Ridaniye Savaşıyla Memlükler tarih sahnesinden çekilmiş oldu.
Sayfa 19
40 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.