Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Haluk Çobanoğlu

Haluk ÇobanoğluBu Fotoğrafları Neden Çekiyoruz? yazarı
Yazar
9.4/10
10 Kişi
25
Okunma
2
Beğeni
1.078
Görüntülenme

Haluk Çobanoğlu Gönderileri

Haluk Çobanoğlu kitaplarını, Haluk Çobanoğlu sözleri ve alıntılarını, Haluk Çobanoğlu yazarlarını, Haluk Çobanoğlu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
216 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Haluk hoca bu kitapta da kültürel birikimini ve yaptığı araştırmaları bizlerle paylaşmış. Bir fotoğraf karesinde çeken kişiyi deklanşöre basmaya iten her zaman bir duygu vardır. Aynı anda aynı yerden çekim yapan her fotoğrafçının dikkatini çeken nokta aynı olmuyor. Bu nedenle bir fotoğraf karesi o anı dondurmakla kalmıyor arkasında da fotoğrafçıyı o kareye götüren bir hikaye taşıyor. Haluk hoca bu kitapta bizi fotoğrafçıların dünyasında gezdirirken hem onların hayat hikayeleri ile tanıştırıyor hem de yaşadıkları coğrafyanın siyasi ve kültürel izlerini sürüyor. Sayesinde hem yeni fotoğrafçılar ve hikayeleri ile tanıştım hem de yeni kitaplara yolculuk yaptım. Her satırda yılların deneyimini ve titiz bir araştırmanın izlerini bulmak mümkün
Fotoğrafın Trajik Yolculuğu
Fotoğrafın Trajik YolculuğuHaluk Çobanoğlu · Espas Sanat Kuram Yayınları · 20242 okunma
Bugün ise tanık olmak için sadece "büyük"olaylar izlemek, onlara tanıklık etmek gerekmiyor. Dünya her gün bir kez daha kuruluyor ve tarih yazılmaya devam ediyor. Bunun için özel bir görevlendirmeye gerek olmadığinı düşünenlerdenim. Isteyen herkes en azından kendi çevresinden anlatabileceği hikâyeler ile görsel tarihe not düşebilir. Günümüzde sözlü ve görsel tarih kaydında "sıradan" bireylere önemli roller düştüğüne inanıyorum. Hele ki bizim gibi yazılı kültür ile pek barışamamis bir toplumda bu eylemler çok daha fazla önem kazanıyor. Isteyenler için bugün teknolojik olanaklar yeterli ve kolayca ulaşılabilir durumda. Ancak bunun rastgele ve bilinçsizce yapılacak bir şey olmadığını bilerek, gereken kaynak ve kişilere ulaşmanın yanında bilgi biriktirip alanda deneyim kazanmak gerekiyor. Bugün yapılacak "sıradan" kayıtların geleceğin Önemli veri ve belgelerini oluşturabileceğini unutmamalıyız. Günümüzde artık söz uçmayabilir, yazı gibi fotoğraf ve hareketli görüntü de geleceğe kalabilir. Doğru yerde, iyi bir zamanlama, dürüst bir tavır ile kalıcı işler yapmak mümkün.
Sayfa 195 - Espas yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Fotoğrafçının ikilemi
Fukase için '' on yıldır birlikte yaşıyoruz ama o beni sadece objektifinden gördü '' değerlendirmesini yapar Yoko.
Sayfa 89 - Espas yayınlarıKitabı okudu
Kamerayı unutun , objektifi unutun, hepsini unutun. Unutmayın ki , dört dolarlık basit bir fotoğraf makinesiyle de en iyi fotoğrafı çekebilirsiniz.
Sayfa 26 - Espas yayınlarıKitabı okudu
Hiçbir zaman, hiçbir şeyin gerçekte parçası olamayacağınızdan, onu fotoğraflayamazsınız!
Sayfa 143 - Espas Yayınları
“Başlangıç ruhu ya da açık zihnin önünde geniş bir yelpaze vardır. Deneyimli zihin ise bildiğini düşünür.”
Sayfa 32 - S.SuzukiKitabı okudu
Reklam
Herkesin kendi egolarının peşinde koştuğu ve yalnızlaştığı bu garip dünyada, ısrarlı bir “ortak” aydınlanma talebi, adeta ona fazladan bir yaşam enerjisi sağlıyordu.
Sayfa 190 - EspasKitabı okudu
Daido Moriyama: Kopyanın gücünü gösterdiği saygıdan dolayı “fotoğraf çekme eylemi profesyonellerin tekelinde değildir. Herhangi bir amatör de, bir profesyonel kadar iyi olabilir.” der.
Sayfa 133Kitabı okudu
Fotoğraflar net olmayabilirdi; ne önemi vardı, hayatımız kadar net olmaları yeterdi!
Reklam
260 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
51 günde okudu
Fotoğraf ile ilgilenen herkesin keyifle okuyacağı bir kitap. Yazar ile yollarım kendisinin Arabesk adlı projesinin sunumunda kesişti. Enerjisi , bilgisi ile sohbetine doyamadım. Kitabında da keyifli sohbeti devam etti. Kitapta fotoğraf tarihinde özellikle doğunun etkisinde kalmış, kendi yolculuk hikayelerinin peşine düşerek büyük yapıtlar oluşturmuş sanatçıların kısa hayat hikayeleri yer alıyor. Kitaba adını veren soru gerçekten ilginç. Artan teknolojik ürünler ile hepimiz artık bir şekilde fotoğraf çekiyoruz ama neden çekiyoruz? Neden anı yaşamak yerine o anı dondurmayı tercih ediyoruz? Fotoğraf çekerken anı yasayabiliyormuyuz? Benim gibi hem yolun getirdiklerini hem de fotoğrafları sevenlerin zevkle okuyacağı bir kitap olmuş.
Bu Fotoğrafları Neden Çekiyoruz?
Bu Fotoğrafları Neden Çekiyoruz?Haluk Çobanoğlu · Espas Kuram Sanat Yayınları · 201722 okunma
256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Fotoğraf sevenlerin, ilgi duyanların kütüphanesinde olması gereken bir kitap. Kitabı yazan fotoğraf sanatçısı ve akademisyen Haluk Çobanoğlu, adeta her kelimeyi her cümleyi özenle seçmiş. Üslubu o kadar güzel ve özenli ki, her konuyu tekrar tekrar okumak istiyorsunuz. Kitapta teorik bir bilgi yok. Fotoğraf tarihine ismini yazdırmış ve yolu bir şekilde budizmle kesişmiş sanatçıların neden fotoğrafa yöneldiğini, kendi yollarını nasıl çizdiklerini, karmaşıklaştırmadan size sunuyor ve “Bu fotoğrafları neden çekiyoruz?” sorusunu esasen size yöneltiyor. Bu hikayelerden fotoğraflardan yola çıkarak sizin de kendi çizginiz üzerine düşünmenizi sağlıyor. Fotoğrafa olan ilginizi kaybettiğinizi düşündüğünüzde, ya da yolunuzu şaşırdığınızda alıp tekrar okuyup ilham alabileceğiniz bir kaynak olmuş.
Bu Fotoğrafları Neden Çekiyoruz?
Bu Fotoğrafları Neden Çekiyoruz?Haluk Çobanoğlu · Espas Kuram Sanat Yayınları · 201722 okunma